Cebri Tahsilat Ne Demek?
Cebren tahsilat, kamu borçlusu tarafından zamanında ödenmeyen kamu alacağının, devlet gücü kullanılarak tahsil edilmesidir. Cebren, zor kullanmak, zorla anlamlarına gelen bir ifadedir. Tahsilat ise tahsil etmek, maddi olarak almak anlamına gelir. Bu iki kelime birleştiğinde borç ödemesinin zorla alınması anlamına gelir. Bahse konu ifade sadece kamu alacaklıları için kullanılır. Fakat diğer borçlar da icra daireleri üzerinden cebren tahsil edilebilir.
Cebren Tahsilat Nasıl Yapılır?
Cebren tahsilatın yapılabilmesi için izlenmesi gereken bazı adımlar olduğunun bilinmesi gerekir. Öncelikle borç sahibinin borcunu zamanında ödememesi gerekir. Daha sonra ise verilen süreye bu duruma devam eder ve yasal süre dolarsa, alacaklı icra dairesine borcun tahsili için başvuru yapar. Bu noktada borçluya 7 gün süre verilir ve borcu ödemesi ya da mal bildiriminde bulunması tebligat ile bildirilir. Bu süre sonunda ödeme yapılmaz ise alacaklının isteğine bağlı olarak cebri icra süreci başlatılır.
İcra sürecinde borçlunun taşınır ve taşınmaz mallarına el konulur. Daha sonra bunlar açık arttırma usulü ile satılır ve satıştan elde edilen para ile alacaklının borcu ödenir. Ayrıca bu süreçteki masraflar da benzer paradan ödenir. İşte bütün bu işlemlere cebri tahsilat denir.
Cebri tahsilatın ilgili mevzuata uygun bir şekilde yapılması gerekir. Bu noktada borçluya da bir takım haklar verilmiştir. Bu hakları kullanarak sürece itiraz etmesi durumunda, söz konu olay icra mahkemesine taşınır ve yargı tarafından verilen karara göre süreç devam eder. Böylece herhangi bir mağduriyet de yaşanmamış olur.