Nedir?Hukuk

Adli Yaptırım Nedir?

Adli yaptırım, adli organların devlet gücü ile kişilere zor kullanmasıdır. Bunun kendi içinde farklı türleri vardır. Kişinin işlediği suça göre farklı yaptırımlar söz konusudur. Bunlardan birisi hapis cezası iken, diğeri ise adli para cezasıdır. Adli para cezası, sadece adli makamlar tarafından verilen ceza türü olup, devletin diğer organları tarafından verilen para cezalarına idari ceza denir. Adli para cezasını, idari para cezasından ayıran en önemli özellik, söz konusu para ödenmediği takdirde hapis cezasının ortaya çıkabilmesidir. İdari para cezası ise adli bir suçtan dolayı verilmediğinden dolayı bunun hapis cezasına çevrilmesi kesinlikle söz konusu değildir.

Adli yaptırım ile idari yaptırım arasında da bazı durumlarda karışıklık yaşanabilmektedir. Bu iki kavramın da tamamen farklı olduğunun bilinmesi gerekir. Adli yaptırımlar, adından da anlaşılacağı gibi adli makamlar tarafından verilir. Bu ise yargı organları, yani mahkemelerdir. Adli yaptırıma karar verecek başka bir mercii ya da yetkili kurum yoktur. İdari yaptırım ise idari organlar tarafından verilir. Bunlar, içerik olarak da tamamen farklıdır.

Adli Para Cezası Türleri

Adli yaptırımlardan birisi olan para cezalarının kendi içinde farklı türleri vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğrudan Hükmedilen Adli Para Cezası
  • Hapis Cezası ile Beraber Verilen Adli Para Cezaları 
  • Seçenek Yaptırım Olan Adli Para Cezası
  • Hapis Cezasından Çevrilen Adli Para Cezası

Söz konusu adli yaptırımların uygulanabilmesi için gerekli koşulların oluşması ve bunun delil ile ispat edilmesi gerekir. Bu aşamadan sonra kararı adli makamlar verir. Söz konusu durumda verilecek ceza miktarları da olaya göre farklılık gösterecektir. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu