Yurt Dışı

Vatandaşlık Veren Ülkeler ve Şartlar

Vatandaşlık, bir ülkenin politik olarak bir parçası olmayı, o ülkenin tanımış olduğu hak ve özgürlüklerden yararlanmayı sağlamaktadır. Dünyaya gelen her insan; kan bağıyla yahut yer esasına göre bir ülkenin vatandaşlığını kazanır. Ülkeden ülkeye değişmekle beraber her ülke farklı şekilde vatandaşlığının kazanılmasına imkan vermektedir.

Her insan vatandaşı olduğu ülkenin sağladığı himayeden yararlandığı için vatandaşı olduğu ülke ne kadar güçlü, ne kadar gelişmiş olursa o kadar iyi bir hayat sürmesi muhtemeldir. Bu nedenle insanlar doğuştan kazandıkları vatandaşlığın dışında sonradan başka ülkelerin vatandaşlığını da almaya çalışırlar. Özellikle günümüz dünyasının gelişmiş kıtaları Avrupa veya Amerika vatandaşı olmak ayrıcalıklı bir durumdur.

Hayatın normal akışı içerisinde her ne kadar fark edilmese de bir insanın vatansız olması, o insanın başına gelebilecek en kötü senaryolardan biridir. Nitekim herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayan kimseler, hiçbir ülkenin siyasi, ekonomik korunmasından yararlanamazlar. Her ülke vatandaşlarının haklarını korumakla yükümlü olduğu düşünüldüğünde vatansızların hakları ancak uluslararası kuruluşlar tarafından korunacaktır.

Velhasıl vatandaşlığın bu derece önemli olduğu bir dönemde, birden çok ülkenin vatandaşı olmakta da yarar vardır. İki veya daha fazla vatandaşlığı bulunan kişiler her iki ülkenin de kendine sağlamış olduğu hak ve özgürlüklerden yararlanabilir. Ancak her ülkeden ikinci veya üçüncü vatandaşlığı almak o kadar kolay değildir. Bazı ülkeler kolaylıkla vatandaşlık verirken bazı ülkeler sonradan vatandaşlık vermezler. Bu açıdan hangi ülkelerin hangi şartlar altında vatandaşlık verdiğini sizin için inceledik.

Amerikan Vatandaşı Nasıl Olunur?

Dünyanın süper gücü Amerika, vatandaşlarına sağladığı ekonomik imkanlar sayesinde tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Bu anlamda Amerika vatandaşı olmak diğer ülkelere göre daha masraflı ve meşaketli bir süreçtir. Nitekim Amerikan vatandaşı olabilmek için; Amerikan hükümeti tarafından her yıl belirlenen bölgelere 500 bin Dolar ve daha fazla yatırım yapmak yahut Amerika merkezli bir şirkete en az 1 milyon Dolar yatırım yapılması ve bu yatırımların en az 2 sene devam etmesi gereklidir. Amerika Hükümetinin yönlendirmeleri sonucunda yapılan yatırımların 2 sene sürmesiyle beraber o kişilere Amerikan vatandaşlığı verilir. Ayrıca Amerikan vatandaşlığını kazanan kişinin evli olması halinde eşi ve çocukları da kendisi ile beraber Amerikan vatandaşlığına geçebilirler.

Kanada Vatandaşı Nasıl Olunur?

Vatandaşlık veren ülkelerden bir diğeri; özgürlüklerin şehri olan Kanada’dır. Kanada vatandaşı olmak için; Kanada’da 800 bin Dolarlık yatırım yapılması ve bu yatırımın 3 sene boyunca sürdürülmesi gereklidir. Nitekim Kanada Hükümeti tarafından belirlenen sektörlere yatırım yapılması ile beraber Kanada’da oturma izni alınır. Bu oturma izni her sene yenilenmekle beraber 3 senenin sonunda o kişinin Kanada vatandaşlığına geçmesinde sakınca bulunmaması halinde Kanada vatandaşlığı verilir. Kanada vatandaşı olan kimseler, dünyanın 160 ülkesini vizesiz olarak gezebilirler ve dünyanın en sakin ve huzurlu ülkesinde yaşayabilirler.

Avustralya Vatandaşı Nasıl Olunur?

Güney Yarım Küre’de yer alan ve dünyanın gelişmiş bölgelerinden birisi olan Avustralya; kolaylıkla vatandaşlık vermektedir. Avustralya Hükümeti tarafından her yıl belirlenen tutara göre değişmekle beraber 2.25 Milyon Euro kişisel serveti olan ve Avustralya borsasında faaliyet gösteren bir şirkete 1.5 Milyon Euro yatırım yapan herkes Avustralya vatandaşlığını kazanabilirler. Avustralya vatandaşlığı almak için herhangi bir bekleme süresi de bulunmamaktadır. Yatırım koşulunu sağlayan herkes evrakların onay sürecinden sonra vatandaşlığını alabilir.

Malta Vatandaşı Nasıl Olunur?

Avrupa’nın en küçük devletleri arasında yer alan Malta, Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkenin vatandaşlarına, kendi vatandaşlığını satmaktadır. Nitekim Avrupa vatandaşı olmak isteyen insanlar 650 bin Euro karşılığında Malta ve Avrupa vatandaşı olabilirler. Ayrıca evli ve çocuğu olan kimseler eşleri ve her çocuğu için ayrıca 50 bin Euro vermek suretiyle bu kişilere de Malta vatandaşlığı alabilirler. Malta vatandaşlığı için ödenen paralar bir yatırım kapsamında değerlendirilmez ve doğrudan Malta Hazinesine gitmektedir.

Bulgar Vatandaşı Nasıl Olunur?

Avrupa Birliği içerisinde yer alan ve vatandaşlık veren ülkelerden olan Bulgaristan, ülke ekonomisinin toplanması açısından ülkeye 1 milyon Bulgar parası getiren kişilere vatandaşlığını vermektedir. Nitekim ortalama 450 bin Euroya gelen bu paranın, Bulgaristan merkezli bir şirketin hisselerine yatırılması ve 5 sene boyunca yatırımın çekilmemesi şartıyla Bulgaristan vatandaşlığı kazanılabilir. Bulgaristan vatandaşlığı alanlar bu sayede Avrupa vatandaşı da olurlar.

İngiliz Vatandaşı Nasıl Olunur?

Dünyanın en değerli vatandaşlığı olarak bilinen İngiliz vatandaşlığı, yatırım karşılığında verilmektedir. İngiliz Hükümeti; vatandaşlık almak isteyenlerin her yıl değişmekle beraber 2 Milyon Sterlini İngiliz borsasında faaliyet gösteren bir İngiliz firmasının hisse senedine yahut devlet tahviline yatırım yapmasını şart koşmaktadır. Ancak İngiltere vatandaşlığı almak için sadece yatırım yapmak yetmemektedir. Ayrıca yatırım yapan kişi hakkında İngiliz Hükümeti tarafından detaylı bir soruşturma yürütülmekte olup bu soruşturmanın sonucuna göre vatandaşlık verilir.

İspanyol Vatandaşı Nasıl Olunur?

Dünyanın gezilmesi en güzel ülkelerinden biri olan İspanya; yabancı ülke vatandaşlarına İspanya ekonomisine katkı yapmaları şartıyla vatandaşlık vermektedir. İspanyol hükümeti, İspanya sınırları içerisinde 500 bin Euro ve daha üzeri mülk alan kişilere sınırlı süreli olarak oturma izni vermektedir. Oturma izni alan kişiler, 10 sene boyunca İspanya’da bulunması şartıyla İspanyol vatandaşlığını alabilirler. İspanyol vatandaşı olan kişiler hem İspanya’nın verdiği hak ve özgürlüklerden yararlanabilecekleri gibi hem Avrupa vatandaşlığının haklarından faydalanabilirler. Nitekim bu kişilerin Avrupa düzeyinde çalışması, yaşaması, iş kurması daha basit hale gelecektir.

Güney Kıbrıs Vatandaşı Nasıl Olunur?

Küçük bir ada ülkesi olan Güney Kıbrıs; ülkeye 2 milyon Euro getiren yatırımcılara bu paranın 3 sene Kıbrıs’ta kalması şartıyla vatandaşlık vermektedir. Nitekim Güney Kıbrıs vatandaşlığını almak için bir gayrimenkul alınabileceği gibi herhangi bir şirkete yatırım yapılabilir yahut sıfırdan bir şirket kurulabilir. Güney Kıbrıs’ın 2013 yılından itibaren Avrupa ülkesi olarak kabul edilmesi sayesinde de Güney Kıbrıs vatandaşlığını alanlar aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşı da olacaklardır.

Yeni Zelanda Vatandaşı Nasıl Olunur?

Refah seviyesinin yüksek olduğu bir ülke olan Yeni Zelanda; ülkeye yatırım yapılması koşulu ile yabancı ülke vatandaşlarına vatandaşlık vermektedir. Nitekim Yeni Zelanda vatandaşı olabilmek için; Yeni Zelanda Hükümeti tarafından belirlenen iş alanlarına 1 ila 7 milyon Dolar arasında yatırım yapılması gereklidir. Ayrıca yapılacak yatırımın yanında bu yatırımın değerlendileceği işle ilgili olarak inandırıcı bir projenin değerlendirme komisyonuna sunulması lazım olur. Bu şartları sağlayanlar rahatlıkla Yeni Zelanda vatandaşlığı alabilirler.

Uruguay Vatandaşı Nasıl Olunur?

Güney Amerika’da yaşamak isteyenler açısından Uruguay iyi bir tercih olabilir. Genellikle tehlikeli bir bölge olan Güney Amerika’nın güvenli bölgelerinden olan Uruguay’dan vatandaşlık almak ise oldukça kolaydır. Uruguay vatandaşı olmak için aylık 1.200 Euro gelir elde edildiğinin kanıtlanması yeterlidir. Nitekim Uruguay; bu kişilere 3 yıllık geçici oturma izni verdikten sonra 3 senenin sonunda vatandaşlığını vermektedir.

Sonuç itibariyle dünyanın neresinden vatandaşlık almak isterseniz isteyin mutlaka yatırım yapmanız gerekecektir. Bu ülkelerin vatandaşlığını almak için yeterli bilgi ve birikime sahip olan vatandaşlık merkezlerine danışmanız ve profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu