Yurtdışı (Avrupa) Oturma İzni Nasıl Alınır?
Türk vatandaşlarının son zamanlardaki ekonomik sıkıntılardan sonra Avrupa’da, Amerika’da okuma, yaşama ve çalışma isteklerinin arttığı gözlemlenmektedir. Nitekim yurtdışında yaşamak için oturma izni başvurusunda bulunan vatandaşlarımızın sayısı son dönemde iki katına çıktığı bilinmektedir. Ancak yurtdışından Avrupa’dan oturma izni almak düşünüldüğü kadar kolay değildir. Ülkemize göre daha gelişmiş bir bölge olan Avrupa, ülkeden ülkeye değişmekle beraber oturma izni için farklı şartların yerine getirilmesini istemektedir.
Oturma izni vermek için; bazı Avrupa ülkeleri kendi ülkelerine yatırım yapılmasını şart olarak sunarken bazı Avrupa ülkeleri ise, ülkelerinde konut, arsa alınmasını ve belli süre elde tutulmasını aramaktadır. Avrupa ülkelerinin oturma izni için aradığı şartları incelediğimizde genel olarak işe yarayacak ülkelerine kültürel, sanatsal yahut ekonomik anlamda bir şeyler katacak insanların kabul edildiğini gözlemledik.
Yurtdışı (Avrupa) ülkelerinden oturma izni almak için her ülkenin ayrı ayrı incelenmesi gereklidir. Bu açıdan Avrupa’dan hangi ülkelerden nasıl oturma izni alabileceğinizi sizin için derledik.
İçindekiler
- 1 Almanya’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
- 2 Yunanistan’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
- 3 Makedonya’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
- 4 İrlanda’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
- 5 Letonya’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
- 6 Portekiz’den Oturma İzni Nasıl Alınır?
- 7 İspanya’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
- 8 Ukrayna’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
- 9 Oturma İzni Ne İşe Yarar?
- 10 Oturma İzni İçin Gerekli Masraflar
Almanya’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
Almanya’da oturma izni alabilmek için; Almanya ekonomisine katma değer katabileceğiniz bir mesleğinizin olması gereklidir. Nitekim bu mesleğin faaliyeti kapsamında Almanya’da kuracağınız bir şirket ile 3 yılın sonuna kara geçmeyi başarmanız halinde Almanya’dan oturma izni almanız mümkündür. Ancak Avrupa’da kurulacak şirketin iş ve organizasyon planlarının profesyonel olarak hazırlanmış olması ve oturma izni başvurusunda bulunacak kişinin Almanya’ya sağlayacağı faydaların iyice anlatılması gereklidir. Bu şartları sağlayan her Türk vatandaşı profesyonel vize ve oturma izni ile uğraşan merkezlerden yardım alarak oturma izni başvurusunda bulunabilirler.
Vize merkezi aracılığıyla yapılacak oturma izni başvuruları, konsolosluğun yoğunluk durumuna göre 5 ila 9 ay arasında bir süreçte sonuçlandırılmaktadır. Oturma izni başvurusu reddedilen kişiler, ret sebeplerinin ortadan kalkması halinde yeniden başvuru yapabilirler.
Yunanistan’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
Avrupa ülkeleri arasında en kolay oturma izni veren ülkelerin arasında Yunanistan yer almaktadır. Yunanistan aracılığıyla Avrupa’dan oturma izni almak için Yunanistan’da yer alan 250.000 EURO değerinde bir gayrimenkulü satın almak gereklidir. Yunanistan’da gayrimenkul satın almak suretiyle alınacak olan oturma iznin süresi 5 senedir. Bu sürenin sonunda gayrimenkulün sahibi olunmaya devam edilmesi halinde oturma izni süresi 5 sene daha yenilenir.
Makedonya’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
Türk kültürüne yakınlığı ile bilinen Makedonya’dan oturma izni almak için; Makedonya’ya 40 bin Euro tutarında yatırım yapmanız yeterlidir. Makedonya hükümeti, ülkeden 40 bin ve daha üstü fiyatlı gayrimenkul satın alan yabancı kişilere birer senelik oturma izinleri vermektedir. Nitekim 400 bin Euro’nun üstünde Makedonya’ya yatırım yapan kişilere de Makedon vatandaşlığı verilmektedir.
İrlanda’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
Avrupa’nın küçük ve güzel ülkeleri arasında yer alan İrlanda; sınırları içerisinde 400 bin Euro ve daha fazla yatırım yaparak mülk sahibi olan yabancı kişilere oturma izni vermektedir. Bu kapsamda yurtdışında oturma izni almak isteyenler İrlanda’nın yatırım şartını yerine getirmek suretiyle oturma izni alabilirler.
Letonya’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
Bir baltık ülkesi olan Letonya; yabancı kişilere yatırımlarına karşılık olarak oturma izni vermektedir. Nitekim Letonya’nın köylerinden 71 bin Euro, büyükşehirlerinde 143 bin Euro ve daha fazla bedelli bir mülkün sahibi olan kimseler Letonya’dan oturma izni alabilirler. Avrupa’da yatırım yaparak oturma izni almak isteyenler için Letonya oldukça iyi bir fırsattır.
Portekiz’den Oturma İzni Nasıl Alınır?
Ekonomik durumu diğer Avrupa ülkelerine göre kötü olan Portekiz; ülke sınırları içerisinde 500 bin Euro ve daha fazla tutarda mülk sahibi olanlara ve Portekiz’de iş kurmak suretiyle ülke insanlarına istihdam sağlayan yabancılara oturma izni vermektedir. Ülke ekonomisini düzeltmek adına yatırımlara ihtiyaç duyan Portekiz, yatırımcıları çekmek adına bu yolla oturma izni vermektedir.
İspanya’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
Yatırımcı çekmek isteyen bir diğer Avrupa ülkesi de İspanya’dır. Ülkede bulunan işsizlik ile mücadele eden İspanya Hükümeti, ülkesinde 160 bin Euro ve üzerinde yatırım yapan yabancı ülke vatandaşlarına süreli olarak oturma izni vermektedir. Nitekim Avrupa’da iş yapmak, çalışmak isteyenler İspanya üzerinden oturma izni alarak Avrupa’da özgürce seyahat edebilirler.
Ukrayna’dan Oturma İzni Nasıl Alınır?
Hali hazırda savaştan yeni çıkmış olan Ukrayna, en kolay oturma izni veren ülkelerin başında gelmektedir. Türk vatandaşlarının vizesiz olarak girebildiği Ukrayna, ülkede 100 bin Euro sermayeye sahip şirket kuran herkese sınırsız olarak oturma izni vermektedir.
Oturma İzni Ne İşe Yarar?
Avrupa’dan oturma izni alan kişiler, oturma izinlerinin süresi dolana kadar aileleriyle beraber oturum izni aldıkları ülkede bulunabilirler. Ayrıca herhangi bir vize uygulamasına gerek olmadan Avrupa’da sınırsız seyahat hakkına sahip olurlar. Avrupa’dan oturma izni alan kişiler, ülkeden ülkeye değişmekle beraber belirli süreleri tamamlamaları karşılığında o ülkenin vatandaşlığına da hak kazanır. Böylece oturma izni alanların Avrupa birliği vatandaşlığına geçmesinin de önü açılmış olur.
Yurtdışından oturma izni alınması ile beraber yurtdışında yaşamak, okumak ve çalışmak haklarına da sahip olunur. Nitekim oturum izni alan kişinin evli olması halinde bu haklardan ailesindeki tüm bireylerde yararlanır. Oturma izni, insanlara verilmiş bir hak olmakla beraber kimse oturma izni aldığı ülkede bulunmak yahut oturmak zorunda değildir.
Oturma İzni İçin Gerekli Masraflar
Yurtdışından oturma izni almak için yapılması gereken masraflar ülkeden ülkeye değişmektedir. Ancak genel olarak Avrupa ülkelerinden oturma izni almak için yapılması gereken yatırımın yanında yapılması lazım olan işlemler için de en az 10.000 Euro harcanması gerekebilir. Oturma izni için harcanacak bu bedelin bir kısmı resmi evrakların temini için harcanırken bir kısmı aracı kurumlara verilmektedir. Ayrıca Avrupa ülkeleri oturma izni talep eden kişilerin bu masrafların dışında en az 6 aylık geçim masrafının banka hesabında olmasını da talep etmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde banka hesabınızda da 30.000 Euro civarında bir paranın olması oturma izninin alınması açısından oldukça önemlidir.
Merhaba benim kizim almanya dogumlu 1.5 yasindayken babasi tarafindan türkiyede kacirildi ve 18 sene gösterilmedi ve ben kizimdan hic bir sekilde haber alamadim kizim suan 19 yasinda ve bana internet aracigiyla bana ulasti dogum belgesi ve elimde kacirildigindan dolayi evraklarim var.kizimin uturumunu iptal eti almanya hükümeti ve ben simdi kizimi nasil geri getirebilirim orada yanliz kaliyor suanda yasindan dolayi kizima vize alamiyorum