Avrupa’da Çalışan Gurbetçi Türkiye’de Emekli Olabilir Mi?

Sosyal Güvenlik Kanunu uyarınca Türk vatandaşı olan yahut Türk vatandaşlığından çıkıp mavi kartlı statüsünde bulunan gurbetçi vatandaşlarımız yeni düzenlemelerden sonra Türkiye’de bir gün dahi sigortalı çalışması varsa; Türkiye’den emekli olabilirler. Ancak, çalışma hayatının tamamını Almanya, Hollanda, Belçika gibi yabancı ülkelerde geçiren Türk vatandaşları emekli olabilmek için yurtdışı borçlanması yapmak zorundadır.

Gurbetçiler, bulunduğu ülkenin, Türkiye ile sosyal güvenlik anlaşması olsun ya da olmasın o ülkede bulundukları dönemi belli şartlar altında borçlanabilirler. Gurbette geçirdiği süreleri yurtdışı borçlanması ile borçlanan kişiler emeklilik, yaşlılık, ölüm gibi uzun vadeli sigorta kolları için prim öderler ve yurtdışında geçirdikleri süreler uzun vadeli sigorta kolları için sayılır.

Ziraat Bank Ratenkredit

Yurtdışı Borçlanması Nedir?

Türk vatandaşları ile Türk vatandaşlığından çıkan ve mavi kart sahibi olan kişiler, Avrupa’da geçirdiği süreleri hesaplatmak ve karşılığı denk gelen primlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesidir. Yurtdışı borçlanması yapan gurbetçiler, daha erken emekli olabilirler.

Yurtdışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Yurtdışı borçlanması ödeyeceği primler, borçlanmak isteyen kişilerin, prime esas alınan günlük kazancın alt ve üst sınırları arasında belirleyeceği kazancın %32’si olarak hesaplanır. Borçlanma yapmak isteyen kişinin seçeceği prime esas kazancın üst sınıra yaklaşması halinde emeklilikte alınacak maaş miktarı da artacaktır.

Gurbetçiler Hangi Süreleri Borçlanabilir?

Yurtdışı borçlanması yapmak isteyen gurbetçiler, yurtdışında geçirdikleri tüm süreleri istedikleri gibi borçlanamazlar. Sosyal Güvenlik Kanunu, gurbetçilerin yurtdışında geçirdikleri sürelerin borçlanılmasını bazı şartlara bağlamıştır. Bu şartlarda erkek ve kadınlara göre farklılık gösterir.

Kadınların Borçlanabileceği Süreler

  • Türkiye dışında bulunan kadın vatandaşlar, 18 yaşından sonra yabancı ülkede çalıştıkları tüm süreleri Türkiye’de borçlanabilirler. Ayrıca yurtdışında bir çalışma dönemi sonunda işsiz olarak geçirilen bir yıllık süre iki defaya mahsus olmak üzere borçlanılabilir.
  • SGK, kadınlara özel bir hüküm getirerek kadınların, gurbette ev hanımı olarak geçirdiği sürelerin de borçlanılmasına izin veriyor. Bu sayede yurtdışında ev hanımı olduğunu kanıtlayan her kadın Türkiye’de uzun vadeli sigortalar için borçlanabilir.

Erkeklerin Borçlanabileceği Süreler

  • Gurbette çalışan erkekler, yabancı ülkelerde geçirdikleri süreleri,
  • İki çalışma dönemi arasında kalacak şekilde bir senelik işsizlik sürelerini Türkiye’de borçlanabilirler.

Ayrıca yurtdışı borçlanması yapmak isteyenler, yurtdışında geçirdikleri sürelerin tamamını borçlanmak zorunda değiller, istedikleri süreleri kısmi olarak borçlanabilirler.

DenizBank – Ratenkredit Priority Banking

Yurtdışı Borçlanması Yapmak İsteyenler Nereye Başvurmalı

Yurtdışındaki çalışmalarını Türkiye’de emekli olabilmek amacıyla borçlanmak isteyenler, daha önce Türkiye’de çalışması yok ise, yurtdışında işçi yahut kendi hesap ve namına çalıştığı süreleri, bulunduğu yerdeki Türkiye konsolosluğuna yahut elçiliğe giderek yurtdışı borçlanması talebinde bulunmaları gereklidir.

Başvuru yapacak kişiler, SGK resmi sitesinde her yıl yayınlanan başvuru dilekçesinin son halini doldurması ve resmi sitede duyurulan belgeleri de yanında götürmesi lazım olur. Başvuru yaparken gurbetçiler,

  • Yurtdışında aktif çalışan olarak geçirilen süreleri gösteren cetvel ve hesapları gösteren resmi kurumlardan alınmış belgeler,
  • Yurtdışında kendi nam ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesinden aldıkları hizmet belgesi,
  • Gurbetçinin bulunduğu ülkede yer alan Türk elçiliğinden yahut konsolosluktan alınacak onay belgesini yanında götürmeleri gereklidir.

Hizmet Borçlanmasının Son Ödeme Tarihi

Yurtdışı borçlanması için resmi kurumlara yapılan başvurudan sonra, emekli olabilmek için ödenmesi gereken primler hesaplanarak borçlanmak isteyen kişiye bildirilir. Borçlanılmak istenen süreler hesaplandıktan sonra 3 ay içerisinde kuruma ödenmek zorundadır. Başvuru tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödeme yapılmaması halinde yapılan başvuru iptal edilir.

Türkiye’de Emeklilikten Vazgeçen Gurbetçiler Ödediği Primleri Geri Alabilir Mi?

Yurtdışı borçlanması kapsamında yurtdışında geçirdiği süreleri borçlanan gurbetçiler daha sonradan bu süreleri borçlanmalarından vazgeçmek isterlerse, faizsiz olarak ödedikleri paraları geri alabilirler.

Yorumlar

  1. Alibeke Akdağ avatarı Alibeke Akdağ dedi ki:

    Ben 01-01-1958 doğumluyum şuan Hollanda’da yaşıyorum ve malülen 80/100 emekliyim Türkiye’de emekli olduğum zaman ilerde yaşdan normal emekliliğe geçtiğim durumda so runla karşılaşırmıyım? Türkiye’deki almış olduğum aylık emekliliğim Hollanda’ya bildiriliyor mu? Bildiriliyorsa Hollanda’dan alacak olduğum aylıkdan kesilme durumu söz konusumudur?
    Not: 28-10-1978’de Hollanda’ya geldim, 32 yıl çalışmışlığım var bilgilerinize.

  2. ahmet avatarı ahmet dedi ki:

    almanyada yapabiliyozmu emeklilik yada türkiyeyemi gidmeliyiz

  3. rzvan avatarı rzvan dedi ki:

    Ben emekli olmak isdiyörum nasıl müracat etmemlazim

  4. Zafer avatarı Zafer dedi ki:

    Selam 74 dogumliyum 98 turkiye bagkur baslangic var 2001de avrupaya geldim turkiden nezaman emekli olabilirim

    1. admin avatarı admin dedi ki:

      56 yaşında

  5. Korkmaz avatarı Korkmaz dedi ki:

    Kolay gelsin ben 1984 yilinda sigorta girisim var toplam turkiyede 580 calimis is gunum var 1990 dan beride ingilterede yasiyorum nasil ne sekilde emekli olabilirim simdiden tesekkurler

  6. yadigar aksoy avatarı yadigar aksoy dedi ki:

    otuz yildir yurt disindayim halen kendime ait bir is yerim var,turkiden emekli olabilirmiyim, is yerim halen aktif

    tsk rler

    1. admin avatarı admin dedi ki:

      TR de açık adınıza bir işletme var ise bağkur borçlanma ile emeklilik mümkün.

Sporsell