Güncel Bilgi

Evlilik ile Türkiye’de Oturma İzni Nasıl Alınır?

Evlilik ile Türkiye’de Oturma İzni Nasıl Alınır?

Oturma izni; yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de bulunması, yaşaması, çalışması yahut okuması için süreli veya süresiz olarak verilen yasal bir imkandır. Bu imkandan Türk vatandaşı dışındaki ülke vatandaşları yararlanabilirler. Nitekim oturma izninin alınma amacına göre Türk Hükümeti; kısa dönem, uzun dönem, aile, öğrenci ve insani oturma izni adı altında 5 farklı tür düzenlemiştir. Bu türler arasındaki aile oturma iznin alınması için yabancı uyruklu birisi ile bir Türk vatandaşının evlenmesi gereklidir. Halk dilinde buna evlilik yoluyla oturma izni alınması denir.

Evlilik yoluyla oturma izni alabilmek için aile ikamet iznine başvurulması gereklidir. Aile ikamet izni koşulların sağlanması halinde 2 yıl süreli olarak verilir. Bu açıdan bir Türk ile evlenen yabancı uyruklu kişiler, iki senede bir aile ikamet izni için başvuru yapmaları gereklidir.

Evlilik Yolu İle Aile İkamet İzni Almanın Koşulları?

Türk bir vatandaş ile evlenerek Türkiye’de oturma izni almak isteyenler;

  • Asgari ücretten az olmamak kaydıyla ailedeki fert başına asgari ücretin minimum üçte biri oranında gelire sahip olmak
  • Türkiye’de yer alan güvenlik ve sağlık uygulamaları uyarınca sağlıklı bir barınağa sahip olmak
  • Aile bireylerinin sağlığını korumak amacıyla tam kapsamlı sağlık sigortası yaptırmak
  • Oturma izni başvurusunda bulunan yabancı kişinin son 5 sene itibariyle aileye karşı işlenen suçlara karışmadığını ispatlamış olmak
  • Kayıtlı ikametgah adresi bulunmak

şartlarıyla oturma izni alabilirler. Ancak bu şartlardan herhangi birini karşılayamayan birinin aile ikamet izni alması mümkün olmayacaktır.

Evlilik Yolu ile Türkiye’de Oturma İzni Almak İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’ye gelerek bir Türk vatandaşı ile evli olanlar; aile ikamet iznine başvuru sırasında aşağıdaki belgeleri de ilgili birime ibraz etmeleri gereklidir.

  • Dış İşleri Bakanlığı sitesine bulunan Aile ikamet izni başvuru formu
  • Vatandaşı bulundukları ülkeden almış oldukları kimlik yahut pasaport fotokopisi
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6 adet fotoğraf
  • Türk vatandaşı ile evli olduklarını gösteren bir belge (Bu belge Türkiye’den yahut yabancı ülkelerden alınabilir)
  • Türk uyruklu kişinin kimlik fotokopisi
  • Yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de kalacağı süre boyunca geçimini sağlayacak maddi kaynağın ispatı niteliğinde gelir belgesi
  • İkamet izni başvurusunda bulunan ailenin, tüm bireylerini kapsayacak şekilde yapılan sigortanın kayıtları,
  • İkamet izni başvurusunda bulunan kişinin sicil kayıtları,
  • Türk uyruklu vatandaşın ikametgah belgesi

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.