Nedir?Nasıl Yapılır?

Enerji Kimlik Belgesi Nedir Nasıl Alınır?

Enerji kimlik belgesi (EKB), 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde çıkartılan binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketimin sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

Enerli Kimliği Belgesi 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların (yeni binalar), yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini ilgili birime (belediye) arz etmeleri gerekmekte olup, olmaması halinde iskan ruhsatı verilmemektedir.

Performans sınıflandırmaları enerji tüketen tüm binalar için de geçerli olacaktır. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar olacak olup, A sınıfı en verimli seviyeyi , G sınıfı en düşük verimli seviye olacaktır. Özetle, Binalarda bu sınıflandırmayı düzenleyen belgeye Enerji Kimlik Belgesi yada kısaca EKB denilmektedir.

G Sınıfı en düşük sınıflandırma olmakla birlikte 2011 yılı öncesi yapılmış binalarda verilebilecek sınıflandırma olup yeni yapılan binalarda C sınıfı en düşük olacaktır bunun altında kalacak sınıflandırma da binaya yapı ruhsatı ve iskan verilmeyecektir. Yani eni bina en az C Sınıfı kategorisine girmek zorunda yapılırken ona göre yapılması zorunludur.

Unutmayınız size en doğru bilgili danışmanlık firmaları verebilir danışmanlık firmanızın bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olması da gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Son Başvuru Tarihi

Yine 1 Ocak 2011 tarihinde önce yapılmış binalarda ise son başvuru tarihi olan 01 Ocak 2020 tarihine kadar belgelerini almaları gerekmektedir. Bu tarihten sonra alım satım ve kiralama gibi durumlarda bu bilgenin ibrası zorunlu olacaktır. Bu tarihe kadar belgenin yetkili danışmanlık firmaları aracılığı ile alınması gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nasıl Alınır?

Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar yada bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.

Bünyesinde EKB Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.

Enerji Kimlik kartı Yetkili Danışmanlık Firmaları

Belge almak için mutlaka Bakanlık bakanlık tarafından yetkilendirilmiş firmalar tarafından yapılması gerekmektedir. yetkili firma listesi için: http://www.yegm.gov.tr/verimlilik/y_yetki_b_a_d_sirketler.aspx adresini ziyaret edebilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi Almasan Ne Olur

Bu belge alınmaz ise bina satışı yapılamaz veya satın alınamaz kiraya verilemez kira kontratı düzenlenemez düzenlese dahi resmi durumlarda geçerli evrak olmayacaktır. Yani siz kiraya verdiniz kendi aranızda kira sözleşmesi kontratı yaptınız İhtilaf halinde kontrat belge olarak değerlendirmeye alınmayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu