Nedir?HukukNasıl Yapılır?

Terkin Nedir?

Terkin, tapu ve benzeri resmi belgelerde yer alan şerhlerin ya da benzer ifadelerin üzerinin çizilerek geçersiz hale gelmesidir. Daha farklı bir ifade ile terkin, daha önce resmi belgede yapılan işlemin iptali anlamına gelir. Bu terimin kelime anlamı, üzerini çizerek silmek anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak farklı alanlarda kullanılır. Tapu, muhasebe, vergi ve kamulaştırma gibi alanlarda terkin terimi sıklıkla kullanılır.

Terkin nedir sorusunun cevabının daha iyi anlaşılması için kullanım alanlarına ilişkin bazı örneklerin paylaşılması faydalı olacaktır.

  • İpotek Terkin Etmek

Kredi ya da daha farklı bir borç nedeniyle ipotek ettirilen taşınmazlar, borcun bitmesi ile bu durumdan kurtulurlar. İşte bunun resmi yollardan gerçekleşmesi ipotek terkin etmek olarak ifade edilir. Söz konusu işlem genellikle alacaklılar tarafından yapılır. Bankaya borcu olan birisi, borcunu tamamen ödedikten sonra banka tarafından buna ilişkin bir belge gönderilir. Böylece ipotek terkin edilir.

  • Vergi Terkin Etmek

Mükellefler tarafından daha önce ödenen bir verginin farklı nedenlerden dolayı iptali söz konusu olduğunda, vergi terkin edilir. Bu işlem tahakkuk iptali ve tahsil edilen verginin mükellefe iadesi ile gerçekleştirilir. Daha sonra ise ilgili kayıtlarda vergi alacağı tamamen silinir. Buradan da anlaşılacağı gibi terkin, yapılan işlemi geri almak anlamındadır.

Terkin Nasıl Yapılır?

Terkin, farklı kurumlara ait farklı işlemlere ilişkin yapılan bir işlemdir. Bundan dolayı her kurumda işleyişin biraz farklı olduğu söylenebilir. Fakat genel olarak bu işlemin yapılmasına ilişkin yazılı bir dilekçe verilerek yapılabilir. Yazılı olmayan sözlü taleplerle terkin işlemi yapılamaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu