Adi Suç Ne Demek?
Adi suç, yasalarda açıkça yer almamasına rağmen ahlak düzenin keskin bir şekilde reddettiği, toplumun sert bir şekilde tepki gösterdiği ve utanç duygusunun oluşmasına neden olan suçlardır. Tekrar belirtmek gerekirse adi suç ile ilgili herhangi bir tanımlama yasalarda yer almaz, buna karşın bazı kanun maddelerinde yüz kızartıcı suç ifadesi geçer. Yüz kızartıcı suçlar ile adi suçların büyük benzerlik gösterdiği ve bunların ceza yargılaması esnasında değil, daha sonraki süreçlerde farklı etkilerinin bulunduğunu söylemek daha doğru olacaktır.
Yüz kızartıcı suçlar, TCK’da yer almamakta ve bunun dışındaki bazı özel kanunlarda bulunmaktadır. Anayasa’nın 76.maddesinde de net bir tanımı verilmeden bahsedilmiştir. Yüz kızartıcı suçlar ya da adi suçlar, işe girişte ve memuriyete kabulde çok önemli bir yer tutar. Memuriyeti kesin olarak engelleyen bu suçlar, bazı işlere girerken de engel olabilir.
Adi Suçlar Hangileridir?
Adi suçlar ile ilgili ceza kanunlarında ya da Anayasa’da herhangi bir ifade, ibare yer almaz. Bundan dolayı yukarıda yer alan tanımın nispeten göreceli olduğunun bilinmesi gerekir. Daha farklı bir ifade ise bazı uzmanlar, adi suçlar ile ilgili daha farklı bir tanım yapabilir ki, bunlardan hangisini doğru ya da hangisinin yanlış olduğunu net bir şekilde söylemek söz konusu değildir. Bunun gibi suçların kategorize edilmesinde adi suçlar şeklinde bir tanımlama yoktur. Bundan dolayı burada bahsedilecek suçlara da kesin adi suç olarak bakılması doğru olmaz.
Adi suç denilince akla gelen suçlar genel olarak şunlardır:
- Hırsızlık
- Dolandırıcılık
- Parada Sahtecilik (TCK md.197)
- Kıymetli Damgada Sahtecilik (TCK md.199)
- Rüşvet
- İrtikap
- Zimmet
- Özel Belgede Sahtecilik
- Resmi Evrakta Sahtecilik
- Güveni Kötüye Kullanma
- Görevi Kötüye Kullanma
- Mühürde Sahtecilik (TCK md.202)
- Hileli İflas (TCK md.161)