Hukuk

Haksız Tahrik İndirimi Ne Demek?

Haksız tahrik indirimi, kişinin bir olay karşısında kendisinde meydana gelen elem, keder, kin ve benzer duyguların etkisi ile ceza işlediğinde, suçun tahrike bağlı olarak oluştuğu gerekçesi ile ceza indirimi yapılmasıdır. Tahrik etkisi altında bulunan kişinin kendisini kontrol etmesinde bir takım sorunlar yaşayacağı dikkate alınır ve buna bağlı olarak verilecek ceza, ilgili kanun maddelerine göre indirilir.

Haksız tahrik indirimi ile ilgili düzenleme TCK 29.maddede düzenlenmiş olup, burada açık bir şekilde tahrik indirimi ayrıntılarına yer verilmemiştir. Genel olarak haksız bir fiilden kaynaklanan şiddetli elem sebebiyle işlenen suçlarda, ceza indirimi uygulanacağı belirtilmiştir. Tahrikin şiddeti ve niteliği, ceza indiriminin derecesini direkt olarak etkiler.

Haksız Tahrik İndiriminin Şartları

Haksız tahrik indiriminin yapılabilmesi için bir takım şartların sağlanması gerekir. Bahse konu şartlar genel olarak şu şekildedir:

  • Haksız tahrik oluşturacak bir eylemin bulunması gerekir. Eğer somut bir eylem söz konusu değilse, indirimden söz edilemez.
  • Tahrike neden olan eylemin haksız olması gerekir. Daha açık bir ifade ile yapılan normal bir davranışı tahrik gerekçesi olarak göstermek mümkün değildir. Olayların durumu, mahkeme tarafından değerlendirilir.
  • Haksız tahrike neden olan eylemin direkt suçu işleyen kişiye yönelik olması gerekir. Farklı birisine yönelik hareketten tahrik olunması gibi bir durum söz konusu değildir.
  • İşlenen suçun direkt olarak tahrikten kaynaklanan öfke, sinir ve eleme bağlı olarak gelişmesi gerekir. Daha önceden planlanan, fakat son anda tahrike kapılan kişinin işlediği suç bu kapsamda değerlendirilemez.

Burada bahsedilen şartlar, Yargıtay tarafından alınan emsal kararlara göre oluşmuştur. Bunların varlığı olmadan kesinlikle haksız tahrik indirimi uygulanamaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu