Teminat Hesabı Nedir?

Teminat hesabı, işletme ya da şirket tarafından üçüncü kişilere bir işin yapılmasının karşılığı olarak verilecek paranın garanti edilmesi için verilen nakdi değerin bulunduğu hesaptır. Genellikle ihalelerde ve benzer iş alımlarında talep edilen teminatlar, söz konusu işin tamamlanması ile birlikte geri alınır. Eğer işte ya da yapılan diğer eylemlerde, sözleşmeye uygun olmayan bir durum sebebiyle zarar oluşursa, oluşan zarar bu hesaptan karşılanır. Böyle bir durum olmaması halinde ise teminat hesabındaki paranın tamamı geri alınabilir.

Teminatın geri alınmasının farklı bir durumu daha vardır. Örneğin bir ihaleye girmek için teminat hesabına istenilen teminat yatırılmış olsun. İhale sonucunda ilgili şirket ihaleyi kazanamaz ise yatırmış olduğu teminatı geri alır. Fakat burada da ilgili kurallara uyulması gerekir. Bazı durumlarda şirketler üzerlerine düşen görevi tam olarak yapmaz ve böyle durumlarda ihaleyi alamasalar dahi teminatları yanabilir ve almaları mümkün olmayabilir.

Teminat Hesabı Sınıflandırması

Teminat hesaplarının kendi içinde farklı türleri vardır. Teminatların ya da istenen depozitoların 1 yıldan az süreli olması durumunda dönen varlıklar grubunda yer alırken, 1 yıldan uzun süreli olmasının istenmesi halinde ise duran varlıklar grubunda yer alır. Teminat verildiğinde teminat hesabına borç, geri alındığında ise alacak kaydı düşülür. Genel işleyiş bu şekildedir.

Teminatların yapılacak işin hakkı ile yapılması ve istendiği gibi olması adına çok önemli bir rolü vardır. İhaleyi alan şirketin normal bir şekilde bahse konu işlemleri yapmaması halinde ortaya çıkan zarar teminattan alınacağı için şirketler, işleri gerektiği gibi yaparlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sporsell