Nedir?

Şubesiz Bankacılık Nedir Örnekleri

Geçen zamanla birlikte insanların bankalardan beklentileri de değişmiştir. Geçmişte rutin bankacılık işlemlerinin yerine getirilmesini yeterli gören insanlar, günümüzde ise daha fazlasını talep etmektedir. Bu taleplere cevap vermek için farklı hizmet modelleri geliştiren bankalar, böylece müşterilerinin beklentilerini daha üst seviyede karşılamayı hedeflemektedir. Bu modellerden birisi de şubesiz bankacılık sistemi olup, her geçen gün bunların sayısı artmaktadır. Bu yazımızda şubesiz bankacılık nedir, örnekleri var mıdır, özellikleri ve sağladığı avantajlar nelerdir gibi sorulara cevap vereceğiz.

Şubesiz Bankacılık Nedir?

Şubesiz bankacılık, adından da anlaşılacağı gibi şubesi olmayan bankacılık sistemine verilen isimdir. Bu sistemler, bankalar tarafından oluşturulmakta ve müşterilerin hizmetine açılmaktadır. Herhangi bir şubesi bulunmayan söz konusu şubesiz bankacılıkta işlemler ATM’ler üzerinden ya da internet bankacılığından gerçekleştirilir. Böylece insanlar herhangi bir banka şubesine ihtiyaç duymazlar.

Şubesiz bankacılıkta temel öğenin internet olduğunu söylemek yanlış olmaz. Günümüzde internetin yaygınlaşma oranı dikkate alındığında hemen herkesin bu hizmete erişim sağladığı söylenebilir. Şubesiz bankacılık sistemine de internet üzerinden internet bankacılığı ya da mobil bankacılık hizmetleri kullanılarak erişim sağlanabilir. Bu aşamadan sonra para göndermeden fatura ödemeye varıncaya kadar hemen her bankacılık işlemi buradan yapılabilir.

ATM’ler üzerinden de benzer şekilde hizmet alınabilir. Bunun için şubesiz bankacılık sisteminde bir hesap açtırmak ve banka hesap kartı talep etmek yeterli olacaktır. Banka, kurye aracılığıyla kartınızı size ulaştıracaktır. Böylece ATM’lerden para çekmeye ve diğer işlemleri yapmaya başlayabilirsiniz.

Şubesiz Bankacılık Örnekleri

  1. Enpara (Finansbank)

Şubesiz bankacılık denildiği zaman ilk akla gelen seçeneklerden birisi Enpara’dır. Finansbank tarafından geliştirilen Enpara, müşteri memnuniyetini ön planda tutmakta ve havale, EFT ve diğer bir takım bankacılık hizmetlerini ücretsiz olarak müşterilerine sunmaktadır. Ayrıca çıkardığı kredi kartı ile de farklı avantajlar sağladığı söylenebilir. Tamamen ücretsiz olan kredi kartının düzenli kullanılması durumunda Enpara, karta farklı miktarlarda ödeme yapar ve böylece kullanıcılar, kredi kartı kullanırken kazanmış olur.

  1. ABank Dijital (ABank)

ABank, bir süredir bankacılık faaliyeti göstermekte ve bu kapsamda müşterilerine daha etkin hizmet verebilmek için ABank Dijital adı verilen şubesiz bankacılık hizmetini müşterilerinin kullanımına sunmaktadır. Banka kartını gönderen ABank, müşterilerinin ayrıca internet ortamında da bankacılık işlemi yapmasına imkan vermektedir.

  1. Nuvo (Yapı Kredi Bankası)

Şubesiz bankacılık örneklerinin ilklerinden olan Nuvo, Yapı Kredi Bankası tarafından geliştirilmiştir. Söz konusu hizmet, sadece Yapı Kredi müşterilerine verilmektedir. Bundan dolayı da istenildiği kadar büyüyememiş ve tanınmamıştır.

  1. CEPTETEB (TEB)

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) tarafından bir süredir mobil uygulama adı olarak kullanılan CEPTETEB, şubesiz bankacılığa dönüştürülmüştür. Kredi kartı, masrafsız bankacılık, yüksek faiz oranları ve ihtiyaç kredisi gibi avantajlar sağlayan sistemin kullanıcı sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.

  1. Dijital Deniz (Denizbank)

Denizbank da şubesiz bankacılık sistemini müşterilerine sunan bankalardan birisidir. Söz konusu bankanın çalışma sistemi de diğer şubesiz bankacılık modeli ile benzerlik gösterir.

  1. Senin Bankan (Kuveyt Türk)

Faizsiz bankacılığın ülkemizdeki öncülerinden olan Kuveyt Türk, İslami hassasiyetleri olan, fakat şubesiz bankacılık sisteminden yararlanmak isteyen müşterileri için Senin Bankan hizmetini vermektedir. Faizsiz banka hesabı açma, ATM’den ve internet bankacılığından işlem yapma, söz konusu sistemin en önemli özelliklerindendir.

  1. İGaranti (Garanti Bankası)

İGaranti, tam olarak masrafsız bir şubesiz bankacılık sistemi olmasa dahi diğer özellikleri ile bu sisteme benzemektedir.

Ülkemizdeki şubesiz bankacılık örnekleri genel olarak bunlardır. Söz konusu örneklerin zaman içinde değişmesi söz konusu olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu