Nedir?

Donuk Alacak Niteliğindeki Kredi ve Diğer Alacaklar Nedir?

Krediler ile ilgili farklı tabirler söz konusudur ve bunlar bankacılar ve finans ile ilgilenenler tarafından tam olarak bilinmesine karşın sıradan insanlar tarafından tam olarak bilinmeyebilir. Bu yazımızda donuk alacak ya da donuk kredi nedir sorusuna cevap arayacağız. Ayrıca bu konuyla ilgili olan diğer detaylara da değineceğiz.

Donuk Alacak Nedir?

2017 yılında yapılan düzenleme ile tüketici kredilerinin donuk alacak olarak sınıflandırılmasına imkan tanınmıştır. Bu maddenin detaylarına geçmeden önce donuk alacak ya da donuk kredinin tam olarak ne manaya geldiğine değinmekte fayda vardır. Donuk alacak, Bankalar tarafından verilen bir kredinin geri ödemesinde 3 aylık yaşanan gecikme durumunun söz konusu olması, bu kredinin donuk olarak sınıflandırılmasına neden olur. Daha açık bir ifade ile banka açısından ödenme ihtimali düşük olan alacaklar ya da ödenemeyecek olan alacaklar için donuk tabiri kullanılır.

Bankalar tarafından alacakların ödenmesi sürecinde farklı aşamalar söz konusudur. Ödemenin takip edildiği bu aşamalardan üçüncüsüne gelindiğinde kredi donuk olarak nitelendirilir. Bu aşamadan sonra bankanın söz konusu kredinin %20’si kadar olan tutarı ayırması gerekir. Sonraki aşamada %50’sini, beşinci ve son aşamada ise %100’ünü ayırması gerekmektedir. Böylece banka batma olan krediye karşı tedbir almış olur.

Bir kredi donuk hale gelmiş ise bunun için faiz tahakkuku ve reeskontu kesinlikle yapılmaz. Daha önce yapılan tahakkuk ve reeskontlar nakit olarak tahsil edilememişse bunların yeniden düzenlenmesi yapılır. Donuk alacaklar, bir takım şartları sağlaması durumunda Kredi ve Diğer Alacaklar Değerleme Fonu’na aktarılır.

Bankalar için donuk alacaklar bir zarardır ve bunların sayısının fazla olması sadece bankayı değil, ülke ekonomisini de tehdit eder. Bundan dolayı bahse konu alacakların takibi Maliye Bakanlığı tarafından da gerçekleştirilir ve böylece ülkedeki donuk kredilerin oranları hesaplanır. Geçmiş yıllarda daha düşük olan bahse konu kredilerin oranının her geçen gün biraz daha yükselmesi, özellikle 2018’in son çeyreğinde bunların belirgin bir artış göstermesi, ekonomik krize ilişkin önemli göstergelerdir. Bu göstergeler halen takip edilmekte ve toparlanma buradan izlenmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu