Nedir?

B Tipi Yatırım Fonu Nedir?

B Tipi Yatırım Fonu, likit fon olarak da anılan, genellikle vade bitimine 180 günden az kalmış, temeli faiz getirisine dayanan, riski ve kar marjı son derece düşük olan fon türüdür.

B Tipi Yatırım Fonunun Özellikleri

Bu fon tipinde esas amaç, yatırımcıları enflasyon dalgalanmalarından korumaktır. Bunu yanında B Tipi  Yatırım Fonlarında hedef, fonun toplam portföy değerinin en az %80’lik kısmının sürekli olarak özel sektör veya kamu borçlanma araçlarına yatırım yapılması yoluyla faiz getirisi elde etmektir.

B Tipi Yatırım Fonları portföy içeriğinde sıklıkla hazinenin ihraç etmiş olduğu bono / kamu tahvilleri ve özel sektöre ait borçlanma araçları ve gecelik repo kullanmaktadır. Ülkemizde bankaların fon yatırım hesapları sıklıkla B Tipi fon ürünlerini kapsamaktadır.

B Tipi Yatırım Fonunun Türleri:

Bu fon türünün kendi içerisinde dört çeşidi bulunmaktadır, bu fonların içerikleri aşağıda belirtilmiştir:

  • B Tipi Likit Fon: Kısa vadeli olan bu fon türü, portföyünde vade bitimine 90 günden az kalmış olan repo ve ters repo araçlarını bulundurmaktadır. Bu fonun portföyünde genellikle bono / tahvil gibi orta ve uzun vadeli hazine kağıtları veya hisse senedi bulunmamaktadır. Bu sebeple bu fon türünde kayıp riski oldukça azdır. Alım ve satımı kolayca yapılabilir, bozdurulabilir ve hızlı bir şekilde paraya çevrilebilir. Elde edilecek getiri ise banka mevduat faizlerine yaklaşık değerde olacaktır.
  • B Tipi Orta-Uzun Vadeli Borçlanma Araçları Yatırım Fonu: Bu fon çeşidinde, portföy içeriğinin en az %80’lik bir kısmı, sürekli olarak özel sektör ve kamuya ait borçlanma araçlarına yatırım yapılmaktadır. Bu fonda hedef, orta ve uzun vadede kamuya ait borçlanma araçlarından faiz elde ederek gelir yaratmaktır.
  • B Tipi Eurobond Borçlanma Araçları Yatırım Fonu: Bu fon türü, ülkemiz hazinesinin ihraç ettiği dış borçlanma araçlarıdır ve ülkemiz menşeîli özel sektör firmalarının yurtdışına ihraç ettikleri döviz cinsindeki borçlanma araçlarına yatırım yapan bir fon çeşididir. B Tipi Eurobond Borçlanma Araçları, gelişmiş veya gelişmekte olan piyasalarda (Euro ve ABD Doları cinsinden) ihraç edilen özel sektör ya da kamu borçlanma araçlarına da yatırım yapabilmektedir. Fakat portföy içeriğindeki yabancı borçlanma araçlarının oranı en fazla %20 olabilmektedir.
  • B Tipi Uzun Vadeli Yatırım Fonu: Bu fon türünde, portföyün ortalama vadesi 730 günden fazla olan ve fon değerinin en az %80’lik kısmının sürekli olarak özel sektör ve kamuya ait borçlanma araçlarına yatırılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu