ref: refs/heads/v3.0

    Kredi Cayma Hakkı Nedir?

    Kredi cayma hakkı, Tüketici Kanunu Kapsamında kredi kullanan bireysel tüketicilere sunulmuş olan ve kredi sözleşmesinin imzalanmasının ardından 14 gün içerisinde kullanılması gereken bozucu yenilik doğuran bir haktır. Krediden cayma hakkı, tüketicilerin bankalara karşı korunması amacına hizmet etmektedir.

    Kredi Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?

    Kredi cayma hakkı, kredi talep eden tüketicinin kredi sözleşmesini imzalaması ile beraber doğmaktadır. Bu kapsamda henüz kredi sözleşmesi imzalanmamışsa, kredi cayma hakkını kullanmaya gerek kalmadan herhangi bir ücret veya ceza ödemeksizin kredi almaktan vazgeçebilirsiniz. Ancak kredi sözleşmesinin imzalanmasından sonra sözleşmeden dönebilmek için tek şansınız kredi cayma hakkını kullanmanızdır.

    Kanun koyucu tüketicilerin bankalara karşı korunması amacıyla kredi sözleşmesinin imzalanmasından sonra dahi sözleşmeden dönülebilmesine, kredi anlaşmasının iptal edilmesine imkan vermiştir. Fakat tüketiciler için tanınan bu ayrıcalıklı hak, sözleşmenin imza tarihinden itibaren en geç 14 gün içerisinde kullanılması gereklidir. Bu kapsamda kredi sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren 14 gün içerisinde bankaya vereceğiniz yazılı bir dilekçe ile kredi cayma hakkınızı kullanabilirsiniz.

    Tüketicinin korunması hakkındaki kanun hükümlerine göre kredi sözleşmesinden cayma hakkını kullanan kişilerin haklarını kullanması banka tarafından engellenemez. Banka sadece cayma hakkının kullanıldığı güne kadar kredi kapsamında verdiği anaparaya işleyen faiz ve anaparayı tüketiciden tahsil edebilir. Kural olarak bankaların bu bedeller dışında ek bir ücret talep etmesi mümkün değildir.  Ancak 14 günlük cayma süresinin sonunda iptal edilen konut kredilerinde; bankalar ayrıca ana para üzerinden belli miktar ceza uygulamaktadır. Bu ceza miktarı 36 ay ve daha az vadeli konut kredilerinde %!, 36 aydan fazla vadeli konut kredilerinde %2’den hesap edilmektedir.

    Kredi sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullananlar, aldıkları kredi tutarı ve anaparaya işleyen faizleri, cayma hakkını kullandıkları günden itibaren 30 gün içerisinde krediyi kullandıkları bankaya ödemekle yükümlüdürler. Bankalar, kredi cayma hakkını kullanan tüketiciden bu anapara ve faiz tutarı dışında bir ek ücret talep edemeyeceği gibi kredinin alınması sırasında tüketiciden tahsil edilen masrafları da cayma hakkının kullanılmasından itibaren 7 gün içerisinde tüketiciye iade etmekle yükümlüdür.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.