ref: refs/heads/v3.0

    Sosyopatlık Nedir? Belirtileri Nelerdir?

    sosyopat kime denir? Sosyopatlık belirtileri nelerdir? Psikopatlık ile olan benzerlikleri nelerdir? Gibi merak ettiğiniz soruların ve daha fazlasının cevabını öğrenebilirsiniz.

    Sosyopat kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiş olan ‘sociapathe’ kelimesinden gelmektedir. Günümüzde de birçok kişinin farkında bile olmadan sahip olduğu niteliklerden biri olarak biliniyor.  Gün içinde yaşamımızı sürdürürken farklı insanlar ile aynı ortamlarda bulunur ve iletişime gireriz. Bunun doğal bir sonucu olarak da farklı insanlar üzerinde etkiler bırakırız. Her insanın bir başkası üzerinde etkiler bıraktığı göz önünde bulundurulursa insanların karakterlerinin diğerlerini etkilediği de yadsınamaz bir gerçek olarak kabul edilebilir.

    İnsan olarak bir sosyal çevre içerisinde yaşıyor olmanın doğal sonuçlarından biri olan zorunlu iletişim beraberinde başka insanların haklarına saygı duymayı gerekli kılar. Sosyopatlık psikolojik olarak karşıdaki insanın duygularını ve düşüncelerini anlamama durumuna verilen isimdir. Çoğu kişi tarafından zihinsel bir problem olarak görülmektedir fakat bu problem tamamen kişilik ile ilgili bir bozukluktur. Sosyopatlık ‘anti sosyal kişilik bozukluğuna sahip olan kimselere verilen isim ‘ olarak da bilinmektedir. Bu yazımızda sosyopat kime denir? Sosyopatlık belirtileri nelerdir? Psikopatlık ile olan benzerlikleri nelerdir? Gibi merak ettiğiniz soruların ve daha fazlasının cevabını öğrenebilirsiniz.

     Sosyopatlık ve Psikopatlık Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar

    Topluma karşı olumsuz davranışlar sergileyen kişilik bozukluğuna sahip kişileri tanımlamak için kullanılan psikopatlık terimi ele almış olduğumuz sosyopatalar gibi başkalarının ne dediğini önemsemeyen, acıma, pişmanlık, dostluk, aşk gibi duygulardan kendilerini soyutlarlar. Bu yaptıkları soyutlama kendi isteklerinin dışında meydana gelebilir. Bu kişiler aynı zamanda empati kurma konusuna da bir hayli uzaklardır fakat psikopatlık ve sosyopatlığı birbirinden ayıran en temel özellik psikopatlık doğuştan var olan bir kişilik bozukluğu fakat sosyopatlık sonradan öğrenilen bir kişilik bozukluğudur. Ayrıca psikopatlar daha stabil bir ruh haline sahiplerdir. Çoğunlukla dürtüsel hareketlerde bulunurlar.

    İlk olarak çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Belirli bir yaşta ise teşhis konulabilecek duruma gelir. Ayrıca bu kişilik bozukluğu kendileri göremezler bu sebeple tedavi konusunda kendileri adım atmazlar. Bu kişilik bozukluğu çevrelerindeki insanlar tarafından fark edilir ve onlar tarafından tedaviye yönlendirilir.

    İlginizi Çekebilir! Anoreksiya Nevroza Nedir?

    Sosyopatlık Belirtileri

    Sosyopatlık belirtileri insanların birçoğunun farkında olmadan gösterdiği belirtilerdir. Sosyopat olan insanlar aykırı davranışlar sergilemekten çekince duymazlar. Kendi istekleri neyse onu gerçekleştiren öfke kontrolü konusunda iyi olmayan sosyopatlar insanlar ile sıklıkla çatışma içerisinde bulunurlar. İnsanların sergilediği en basit davranışta bile rahatsız olan sosyopat insanlar bu nedenle insanlara zara vermekten ve onlarla kavga etmekten çekinmezler. Ayrıca başarılı bir yalan söyleme ustası olan sosyopatlar insanları başarılı şekilde manipüle edebilirler.

    İlginizi Çekebilir! Ergenlik Sorunları Nelerdir?

    Tehlike ve risk almak konusunda endişe duymayan sosyapatlar bundan zevk bile alırlar. Analiz konusunda da bir hayli becerikli olan sosyopatlar genellikle çevrelerindeki insanları etkilemeye çalışırlar ve onların zaaflarını kontrol ederek onları kendi çıkarları için kullanırlar. Bu konuda verilebilecek en iyi örnek Anthony Burgess’in Otomatik Portakal kitabındaki ‘Alex’ örneğidir. Maddeler halinde ifade etmek gerekirse sosyopatlık belirtileri;

    • Sosyopat kişiliğe sahip kimseler genelde çevreleri tarafından çekici bulunur ve karizmatik bir görünüme sahiptirler.
    • Sosyopat kişilikler hayatlarını planlı bir şekilde yaşamazlar. Genellikle sosyal ilişkilerde fazla başarılı olamaz ve spontan bir hayat sürerler.
    • Sosyopat kişiliklerin en belirgin özelliklerinden biri de utanç, pişmanlık ve suçluluk duygusu hissetmemeleridir. Bu gibi hisleri göstermezler.
    • Sosyopat kişiler daha önce yaşadıkları hakkında yalan söylemeye ve yaşamadıkları şeyleri deneyimlemiş gibi anlatmaya oldukça müsaittirler.
    • Sosyopat kişiliklerin emir altında tutulması çok zordur. Bununla birlikte başka insanlara emir vermeyi ve onların üstleri olmayı çok severler. Her zaman kazanan taraf onlar olmalıdır.  
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.