Banka Sınavları Ne Zaman Yapılır
Banka sınavları her yıl yüzlerce kişinin takip ettiği ve merakla beklediği sınavlardan biri. Banka sınavlarının yapılış tarihleri ve işe alım dönemleri her yıl değişiklik göstermektedir. Bu nedenle banka sınavlarına girmek isteyen adayların sıklıkla takip ettiği ve merak ettiği sorulardan “Banka sınavları ne zaman yapılır? Banka sınavları hangi kadrolar için alım yapılır? Banka sınavları çıkmış sorular nelerdir? Banka sınavları 2020 tarihleri belli oldu mu? Banka sınavları için KPSS puanı gerekli mi?” gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
İçindekiler
Banka sınavları birçok insanın ümit kapısı olmaya devam eden bir alan. Banka sınavlarına hazırlanan ve hazırlanmak isteyen, iyi bir iş sahibi olmayı hedefleyen herkes banka sınavları hakkında araştırmalar yapmakta. Peki banka sınavı hazırlık nasıl olmalı? Çalışmaya sınavlardan kaç gün önce başlamalı?
Banka sınavları hakkında sınavın yapılacağına dair açıklama ile sınavın olduğu gün arasında yaklaşık 45 gün kadar zaman vardır. 45 gün sınavlara hazırlık için yeterli bir zaman aralığı olmadığı konusunda birçok insan hem fikir. Bu durumda banka sınavlarına hazırlık yapmak için sınav başvuru tarihlerinin açıklanmasını beklemeye gerek yoktur. Bankacılık sınavlarına girmek isteyenlerin kendilerine en az 6 ay gibi bir çalışma süresi vermelerini tavsiye ederiz. Çünkü sınav konuları ve hazırlık süreci göz önüne alındığında konuların fazlalığı banka sınavları hazırlık sürecini uzatan bir faktör olarak insanların karşısına çıkıyor. Banka sınavlarının ilan tarihini kendine son tekrar zamanı olarak belirleyen adaylar sınavlarda çok daha başarılı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Tabi sınavlara hazırlık süreleri kişiden kişiye fark etse de ortalama 6 ay gerekli bir süre diyebiliriz.
Banka sınavlarında çıkan soruları KPSS soruları ile eş değer görmek birçok adayın yaptığı yanlışlardan biridir. Banka sınavlarına başvururken KPSS şartı da aranmaz. Banka sınavları ve KPSS sınavları arasındaki temel farklılıklar ise soru formatlarından kaynaklanmakta. Banka sınavlarında sorular zekayı ölçmeye dayalı ve şekilseldir. KPSS sınavlarındaki zor sorulara, karmaşık formüllere banka sınavlarında rastlamazsınız. Banka sınavlarının amacı daha çok adayların güncel bilgiler, gündelik hayat, ekonomik bilgi, finansal ve basit hukuk bilgilerini ölçmektir. KPSS ise bu formattan çok daha farklı bir formattır, adayların genel bilgilerini ölçmeye çalışır. Yani ezber ve ağır bir sınav çalışması banka sınavları hazırlık yöntemi olarak doğru bir metot değildir. Banka sınavı hazırlık üzerine çalışan bir adayın mantık soruları ve yorumlama kabiliyeti üzerinde yoğunlaşması tavsiye edilir. Bu nedenle KPSS ile banka sınavları arasında bir anlam bağı kurmak doğru olmayacaktır.
Banka sınavlarına girmek isteyen adayların merak ettiği konulardan biri de banka sınavları kapsamında alınan kadrolardır. Bankacılık sektörü onlarca kadroda hizmet verecek personel çalıştırır. Genel olarak ifade etmek gerekirse 3 alandan bahsedebiliriz. Denetim, pazarlama ve operasyon bölümü olarak dağılan kadrolar, işlevlerine göre bölümlerin içerisinde yer almakta. Banka sınavları sonucu atabileceğiniz kadrolar ise;
- Müfettiş yardımcılığı
- Auditing
- İç kontrolörlük
- Management Trainee (MT)
- Uzman yardımcılığı
- Servis görevlisi
- Stajyer asistan
- Stajyler memur
- Gişe sorumlusu
- Banko görevlisi
- Güvenlik görevlisi
- Temizlik görevlisi gibi kadrolardır.
Banka sınavları arasında en zor banka sınavı ise Müfettiş yardımcılığı sınavıdır. Arkasından zorluk düzeyine göre uzman yardımcılığı sınavı eklenebilir. Genel olarak sınavlar adayların pratik becerilerini ve anlama kabiliyetlerini ölçme odaklı sınavlar olduklarından zor olarak atfedilen sınavlar da bilgi istediğinden görece adaylara daha meşakkatli gelmektedir. Ayrıca bankalar arasında da mülakat aşamasında elenen adayların diğer bankalar tarafından alınırken önyargılı bir tutumla sözlü sınava alınır. Bir bankanın elediği adayı diğer bankalar kabul etmek konusunda çekingen davranabilmektedir.
Banka sınavları 2020 yılında en çok sorgulanan sınavlardan biri. Banka sınavları 2019 yılının bitmesi ile birlikte 2020 yılı içerisinde yapılacağı dönemler ve ilan tarihlerini sizler için derledik.
QNB Finansbank 2020 Mart Ayı personel alımı ilanı, ING Bank 2020 Şubat Ayı Personel alımı ilanı, Burgan Bank 2020 Şubat Ayı Personel Alımı İlanı, Deniz Bank 2020 Şubat Ayı Personel Alımı İlanı, Merkez Bankası 25 Bilgisayar Mühendisi Alımı İlanı 5 Mart tarihine kadar başvuruları açık, şuanda yayında. Başvuru yapabilirsiniz.
Halihazırda yayında olan iş başvuru ilanlarına başvuru yapmadan önce aranan pozisyonları ve kadrolar için gerekli olan nitelikleri incelemenizde fayda var. Gerekli olan tüm koşulların yerine getirilmemesi başvuruyu geçersiz kılabilir. Bankalar başvurular kapandıktan yaklaşık 45 gün kadar sonra sınav yapmaktadır.