Nasıl Yapılır?

Ergenlik Sorunları Nelerdir? Nasıl Baş Edilir?

Ergenlik sorunları, çocukların hayatlarının yetişkinlik dönemlerine geçerken yaşadıkları oldukça zor ve yorucu olan bir dönemde karşılaşılan sorunlardır. Ergenlik en genel tabiri ile çocukluk dönemi ile yetişkinlik dönemi arasında bulunan ve bireyin kendini tam olarak yetişkin ya da çocuk kategorisine koyamadığı bir geçiş evresidir. Söz konusu ergenlik olunca bireyden beklentilerin zaman içinde değişmesi ile bireyin kendini yetişkin gibi hissetmesi tam olarak aynı zaman dilimine denk gelmeyebilir. Ya da bireyin kendini olgun hissetmesine rağmen etrafından sanki bir çocuğa verilen tepkileri de alabilir. Bu gibi durumlar ergenlik döneminde yaşanan çok normal sorunlardır. Ergenlik sorunlarının yaşanması normaldir. Ancak bu sorunların ne denli sık yaşandığı, çocukların geçiş döneminde kendilerini yetişkin gibi hissetmeleri için ne kadar destek aldıkları gibi etkenler ergenlik sorunlarının nasıl atlatıldığı üzerinde etkili olmakta.

Bireyler ergenlik dönemini olabildiğince sağlıklı bir şekilde atlatabilirse daha sağlıklı yetişkinler olarak yollarına devam edebilirler. Ancak bu dönemde ortaya çıkan sorunların çözülmemiş olması yetişkinlik döneminde bireylerin daha büyük sorunlar yaşamalarına de neden olabilmektedir. Peki en çok karşılaşılan ergenlik sorunları nelerdir? Merak edilenleri sizler için derledik.

Ergenlik sorunları: Depresyon

Depresyon, insan hayatının birçok döneminde ortaya çıkabilen ve özellikle günümüz çağının genel psikolojik sorunlarından biridir. Ergenlik döneminin de en çok rastlanan sorunlarından olan depresyon ile baş etmek ergenlik döneminde diğer dönemlere göre çok daha zor olabilmektedir. Ergenlik döneminde kişi kendini sürekli mutsuz hissedebilir. Bu his sürekli yaşandığında beraberinde karamsarlık ve depresiflik gibi sorunları da getirmektedir. Depresyon kişinin kendini dış dünyaya kapayarak yaşamdan doyum almaması durumunun genel bir adı olarak adlandırılabilir ve ergenlik döneminde dönemsel olarak sıkça ortaya çıkabilir.

İlginizi Çekebilir! Bilinçli Farkındalık Yöntemi ile Stres Azaltma

Ergenlik Sorunları: Davranış Bozukluğu

Davranış bozukluğu, bireylerde genellikle ergenlik döneminde ya da çocukluk döneminde ortaya çıkan ve tedavi edilmezse ömür boyu insanın peşinden gelen rahatsızlıklardan biridir. Söz konusu davranışlar olduğunda insanların günlük hayatı üzerinde büyük etkileri olduğu da aşikar. Davranış bozukluğu ile mücadelede uzman desteği mutlaka gerekli. Bu sorunun tedavisi yapılmadığında kişide ömür boyu süren davranış bozukluğu sorunu daha da sıkıntılı bir hal almaktadır.

Ergenlik Sorunları: Yeme Bozukluğu

Yeme bozuklukları, ergenlik döneminde ortaya çıkan ve tedavi edilmezse beraberinde obezlik ya da aşırı zayıflık hatta anoreksiya nevroza gibi daha ölümcül sorunlara yol açabilmektedir. Söz konusu ergenlik dönemi olduğunda bireylerin olaylara ve durumlara karşı nasıl tepki vereceği konusunda tam bir fikir sahibi olmak mümkün olmayabilir. Kimi zaman depresyonun doğal bir sonucu olarak yeme bozukluğu ya da davranış bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkarken kimi zaman da doğrudan başka nedenler olabilmekte. Yeme bozukluğunun en büyük nedenlerinden biri depresyon iken bir diğeri de bireylerin kendilerini fiziksel olarak yeterli görmemeleridir. Zaten içinde bulunduğumuz dünyanın halihazırda fast food kültürü ile yeme bozukluğuna yol açan bir yapısı bulunuyor. Bununla birlikte yeme bozukluğuna neden olan bir başka sorun da kişinin kendini fiziksel olarak çirkin bulmasıdır. Kimi zaman zayıflamak kimi zaman da kilo almak için atılan bu adımlar beraberinde yeme bozukluğu sorununu getirebilir. Görünüştü yeme bozukluğunun insan vücuduna ani bir zararı yok gibi görünse de metabolizmanın korunması ve zaman içinde hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin daha güçlü olabilmesi için mutlaka düzenli beslenmek gereklidir. Ergenlik döneminde ortaya çıkan bu tarz sorunların tedavisinde uzman desteği almak en hızlı ve kolay çözüm yollarından biri olmakta.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu