Nasıl Yapılır?Yurt Dışı

Türkiye Vatandaşı Olmayan Avrupalı Türkler Nasıl Türk Vatandaşı Olabilir?

Türk vatandaşlığı, esas olarak iki farklı yoldan kazanılabilir. Bu yollar doğuma bağlı vatandaşlığın kazanılması ve sonradan kazanma şeklinde ayrılır. Avrupa’da doğmuş büyümüş Türk asıllı bireylerin Türk vatandaşlığına geçmesi, sonradan kazanma şeklinde olur. Günümüzde her yıl binlerce yabancı Türk vatandaşı olabilmek için yetkili kurumlara başvuruda bulunuyor. Yabancılara vatandaşlık verilmesi, Vatandaşlık Kanununda düzenlenmiş olup başvurular bu kapsamda değerlendirilmektedir. Kanundaki sayılan şartların sağlanması halinde dahi Türk devleti tarafından vatandaşlık talebi reddedilebilir.

Avrupalı Türklerin Sonradan Türk Vatandaşlığını Kazanması

Türk vatandaşlığı kural olarak doğumla kazanılır. Çocuğun doğum anında, anne veya babasından birinin Türk vatandaşı olması, yeni doğan birinin Türk vatandaşı olması için yeterlidir. Bunun dışında herhangi bir nedenle hiçbir devletin vatandaşlığını kazanamayan kişiler, Türkiye sınırları içerisinde doğması halinde Türk vatandaşı olarak kabul edilir. Bu bilgiler ışığında, Avrupa’da Türk anne veya babanın çocuğu olarak dünyaya gelen biri, doğrudan Türk vatandaşlığını kazanacaktır. Bu kişilerin Türk vatandaşlığını kazanmak için ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur.

Doğum anında anne veya babasından biri Türk vatandaşlığına sahip olmayan kişilerin Türk vatandaşlığını kazanması ancak sonradan kazanma yolu ile mümkün olur. Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması; yetkili makam kararı ile, evlenme yolu ile, istisnai yollar ile, yeniden kazanma yolu ile söz konusu olur. Türk vatandaşı olmak isteyen Avrupalı Türkler için bu yolları detaylı incelemekte yarar vardır.

Evlenme Yolu İle Türk Vatandaşlığının Kazanılması

  • Kural olarak bir Türk vatandaşı ile evlenen yabancı uyruklu kişi doğrudan Türk vatandaşlığını kazanamaz. Ancak Türk biri ile en az 3 yıl evlilik birliği içerisinde bulunan ve geleceğe dair bu beklentinin devam etmesi halinde bu kişilerin Türk vatandaşlığını kazanması söz konusu olabilir.
  • Evlenme yolu ile Türk vatandaşlığının kazanılması için; aile birliği içinde evliliği sürdürme, evlilik birliğine zarar verecek bir faaliyette bulunmama, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama şartlarını sağlaması gereklidir.

Yeniden Kazanma İle Türk Vatandaşlığının Kazanılması

  • Türk vatandaşlığından çıkma isteği ile çıkan veya  ailesinin Türk vatandaşlığından çıkması nedeniyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden kazanma yolu ile Türk vatandaşlığını İçişleri Bakanlığının karar vermesi halinde tekrardan kazanabilirler.
  • Yeniden kazanma yolu ile vatandaşlığın kazanılması için; Türkiye sınırları içerisinde en az 3 yıl yaşanması, kamu güvenliğini tehlikeye atacak faaliyetlerde bulunulmaması gereklidir.

İstisnai Yollar İle Türk Vatandaşlığının Kazanılması

  • Türkiye’ye sanayi, bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan yeni şeyler getiren yahut Türkiye’ye olağanüstü emeği geçen kişilere Bakanlıkça takdir edildiği yabancı uyruklu birine diğer şartları sağlamasa dahi Türk vatandaşlığı verilebilir.
  • Bu kapsamda Türk vatandaşı olmak isteyen Avrupalı Türklerin, milli güvenlik soruşturmasına takılmamak şartıyla 250 bin Euro’nun üstünde Türkiye’ye yatırım yapması halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkün olabilir.

En Kolay Türk Vatandaşı Olma Yöntemi

19.09.2018 tarihinde yapılan yeni değişikle beraber istisnai yoldan Türk vatandaşlığı kazanılması daha kolay hale getirildi. Daha önceleri yüksek tutarlarda para getirilmesi karşılığında verilen Türk vatandaşlığı 19.09.2018 tarihinden itibaren Türkiye içerisinde 250.000 Dolar üzerinde gayrimenkul alınması halinde verilmeye başladı.

Diğer vatandaşlığın kazanılması yollarında aranan şartların yatırım yapılması halinde aranmaması nedeniyle, yatırım yolu en kolay vatandaşlık kazanma yöntemidir. Ayrıca yatırımda bulunan kişilerin yanında eşi, çocuğu da Türk vatandaşı olabilirler. Yatırım karşılığında Türk vatandaşlığı talebinde bulunan kişilerin başvuruları 45-60 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu yöntemle Türk vatandaşlığını kazanmak isteyenler, bu hususta hizmet veren özel bürolara danışmalarını tavsiye ederiz.

Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türk vatandaşlığı almak isteyen Avrupalı Türkler ve diğer yabancı uyruklu kişiler, bizzat kendileri başvurabileceği gibi vekil tayin etmek suretiyle kendi adlarına da başvuru yapılmasını sağlayabilirler. Türkiye sınırları içerisinde bulunan kişiler, başvurularını bulundukları ilin valiliklerine, yurtdışında bulunan kişiler bulundukları yerdeki Türk konsolosluklarına yapabilirler.

Başvuruyu alan yetkili makam, başvuru evraklarının şekli olarak denetimini yaptıktan sonra ilgili bakanlığa gönderir. Yabancı uyruklu kişiye Türk vatandaşlığı verilip verilmeyeceği kararı bakanlıkça yapılacak incelemenin sonunda verilir. Bakanlık, aldığı başvurunun gerekli şartları sağlaması halinde dahi başvuruyu reddetme hakkına sahiptir.

Bakanlık tarafından yapılan incelemenin sonunda başvurusu reddedilen kişiler, idare mahkemelerinde dava açarak kararın iptal edilmesini talep edebilirler. Ayrıca Bakanlar Kurulu düzeyinde alınan kararlar içinde Danıştay’a gidilerek kararın denetimi sağlanabilir. Ancak vatandaşlık vermek konusunda Türk Devletinin takdir hakkı olduğu için açık bir ihlal olmadığı sürece itirazlarınız kabul görmeyecektir.

Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Bakanlıkça verilen kararın ardından Türk vatandaşlığına kabul edilen kimseye, normal bir vatandaş gibi T.C. kimlik numarası ile kimlik belgesi verilir. Türk vatandaşlığını kazanan kişiler Türk vatandaşları gibi hak ve yükümlülüklere tabi olacaktır.

Türk vatandaşlığına geçen kişiler, Türk isim ve soyisim almak isterlerse, talep etmeleri halinde seçtikleri ismi kullanabilirler. Bunlar dışında Türk vatandaşlığının sağladığı avantajlar şunlardır;

  • Türk vatandaşlığını kazanan kişinin eşi ve çocuğu da diğer şartları sağlamaya gerek kalmadan Türk vatandaşı olma başvurusunda bulunabilir.
  • Türk vatandaşlığına geçen kişiler dünya üzerindeki 102 ülkeye vizesiz giriş yapabilirler. Vizesiz ülkelere yakın zamanda Avrupa Birliği ile anlaşılması halinde 26 Avrupa ülkesi daha eklenecek. Türkiye pasaportu ile giriş yapmak istediğiniz birçok ülke size kapı girişinde 60-90 gün arasında seyahat vizesi vermektedir.

Türk vatandaşı olmak isteyenler Dış ve İç İşleri Bakanlığının duyurularını takip ederek son güncellemelerden haberdar olabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu