Nasıl Yapılır?

Hisse Senedi Alım Satım ve Borsa da İşlem Nasıl Yapılır?

Hisse senetleri dünya deniz ticaretinin kendisini geliştirmesi ile alınıp satılmaya başlamıştır. Bu sebeple ilk hisse senetleri işlemleri dünyaca ünlü bir liman kenti olan Anvers’da yapılmıştır. Fakat bu yapılan ilk işlemler kahvehanelerde ve sokaklarda yapılmıştır ve bundan dolayı hisse senedlerinin hacmi artmıştır. Bu bağlamda ise hisse senedlerine güven kalmamıştır. Bu güveni tekrar sağlamak adına, işlemlerin kayıt altına alınabilmesi için bir borsa binası kurulmuştur. Ve ilk borsa binası Belçika’da bulunan, liman kenti alan Anvers’de kurulmuştur. Hisse senedlerinin alınıp satılma hikayesi bu şekildedir.

Günümüzde, internetin de gelişmesiyle hisse senedleri rahatlıkla alınıp satılabilmektedir. Bu bağlamda forex piyasasından bile büyük şirketlerin hisse senedlerine tek bir tuşla sahip olabilirsiniz. Bu hususta asıl önemli olan konu hisse senedlerinin nasıl alınıp satıldığı değildir. Hisse senedlerini alıp satarken nelere dikkat etmemiz gerektiğidir. Eğer hisse senedi almayı düşünüyorsanız, bir para yatıracaksınız demektir. Eğer bir para yatıracaksanız hisse senedlerini yakından takip etmeniz gerekir. Bu bağlamda hisse senedlerinden kar elde eder ve belki de kendinize ek bir gelir oluşturursunuz. Kim bilir?

Borsada Hisse Senedi Alım Satımı

Borsada hisse senedine yatırım yapacaksanız, tabiki de önünüze gelen ilk hisse senedine para yatırmayacaksınız. Bu bağlamda iyi bir piyasa araştırması, analiz yapmanız gerekmektedir. Borsa ile alakalı hiçbir fikriniz yoksa önce borsanın ne olduğunu araştırmalı ve iyice öğrenmelisiniz. Yoksa boşuna paranızı kaybedersiniz. Bu bahsettiklerimizin dışında borsada alım-satım işlemlerini gerçekleştirmek oldukça basittir. Değerinin yükseleceğini düşündüğünüz hisse senedini satın alırsınız ve değeri yükselince bu hisse senedini piyasaya satıp kar elde edersiniz. Fakat bu kadar basit olmaması gerekiyor değil mi? Tabiki de herşey bu kadar basit değildir. Çünkü o değerinin yükseleceği hisse senedini bulmak ve onun değerinin yükseleceğinden emin olmak bir hayli zordur, özellikle de piyasada daha yeni iseniz.

Borsada gördüğünüz fiyatlar  arz ve talebe göre değişkenlik gösterir. Talep artarsa fiyatı artar, talep düşerse fiyat düşer. İşte mesele tam da burada başlar. Hisse senedlerine olan talep neye göre artar? İşte bunun cevabını bulmanız için kapsamlı bir araştırma içerisine girmeniz gerekir. Talebin artacağı bir hisse senedi bulursanız o hisse senedine yatırım yapmalısınız. Hisse senedlerini satın alırken hisse senedinin sahibi olan şirketi ve o şirketin bağlı olduğu sektörü iyi araştırmalısınız. Sektör ne alaka? diye soracak olursanız, diyelim ki bir dondurma firmasının hisse senedlerine yatırım yapacaksınız. Sizce dondurma firmasının hisse senedleri hangi aylarda yükselir? Yaz ayları mantıklı bir cevap değil mi? İşte bu nedenle hisse senedinin bağlı olduğu şirketin ne olduğunu ne alıp sattığını hangi kalemlerde ticaret yaptığını iyi bilmelisiniz.

Borsada işlem yapmış ve bu konuda bir deneyim sahibi iseniz öncelikle piyasada bir aracı kurum vasıtasıyla bir yatırım hesabı oluşturmanız gerekir. Yatırım hesabını oluşturduktan sonra hisse senedlerinin fiyat hareketlerini takip etmelisiniz ve bir süre de takipte kalmalısınız. Bu yapacağınız araştırmada hiçbir zaman tek bir hisse senedine bağlı kalmayın. Yatırım yapacağınız hisse senedi birden fazla olsun. Böylelikle risklerinizi dağıtmış olursunuz. Bu mantık “yumurtaları tek sepete koyma” mantığıdır. Neden yumurtaları tek sepete koyma? Çünkü sepet düşerse yumurtaların hepsi kırılır. Ama birden fazla sepet olursa yumurtaların sadece bir kısmı kırılır ve sizde üzülmezsiniz.

Yatırım hesabınızda ki parayı tek bir hamlede bitirmemenizi sizlere şiddetle tavsiye ederiz. Çünkü piyasa aşağı doğru çekilirse elinizde kalan paralar ile tekrar alım yapabilir ve zararı minimize etmiş olursunuz. Siz borsada bir alım emri verdiğinizde aracı kurumunuzda bu emri karşılayacak biri varsa anında emir yerine getirilir ve hisse senedini almış olursunuz. Kimi yatırımcı hisse senedlerini aldıktan sonra piyasayı takibi bırakmaktadır. Bu yanlış bir harekettir. Sizin her zaman piyasayı takip edip piyasanın hareketlerine göre yatırımlarınıza yön vermelisiniz. Eğer aldığınız hisse senedini 10 senelik almış iseniz o sizin bileceğiniz iştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu