Nedir?Hukuk

İbra Nedir?

İbra, Arapçadan Türkçeye geçmiş bir kelime olup, temize çıkarma ve aklamadır. Bu ifade hukuki olarak çok sık kullanılırken, beraat anlamına oldukça yakındır, fakat beraat ile kesinlikle aynı anlamda değildir. Daha açık bir ifade ile beraat, adli yargılamalarda kullanılan bir ifade iken, ibra ise idari anlamda kullanılan bir ifadedir. Beraat genellikle sadece bir kişiyi ilgilendiren bir durum iken, ibra ise genellikle yönetim kurulu ve benzer kurulları ilgilendirir. Bu yönleri ile ayrılsalar da her ikisi de aklanma ve temizlenme anlamında kullanılır.

İbra Etmek Nedir?

İbra etmek, bir grup ya da kurul tarafından denetlenen zümrenin, yapmış olduğu işlemlerin tamamının doğru, temiz ve olağan olduğunun tespit edilmesi anlamına gelir. Bu ifade genellikle spor kulüplerinin yönetimlerinin denetlenmesi sırasında kullanılır. Yönetim tarafından yapılan idari ve mali işlemler, genel kurulda değerlendirilir ve daha sonra ibraya sunulur. Burada genel kurul üyeleri tarafından verilen oylarla yönetim mali ve idari açıdan değerlendirilir. Eğer ibra edilirlerse yönetimin yanlış bir iş yapmadığı anlamına gelir. Fakat yönetimler ibra edilmezse bunun sonuçları farklılık gösterir.

İbra edilmeme durumu, yönetimin yaptığı işlemlerin hukuki olmadığı ve bir takım hataların olduğu anlamına gelir. Bu noktadan sonra ilgili kurum, dernek ve benzer yapının tüzüğü devreye girer. Buna göre ibra edilmeyen yönetimlerin ne olacağı değerlendirilir. Bazı durumlarda yönetim düşerken, bazı durumlar yönetim seçiminin tekrarlanması söz konusu olur. Dolayısıyla ibra edilmeme durumunda yaşanacakları, ilgili yapının tüzüğünde yer alan hükümler belirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu