Nedir?

Fiili Hizmet Süresi Zammı Nedir? Kimler Yararlanabilir Nasıl Hesaplanır?

Yıpratıcı işler de çalışan kişiler için geçerli olmakta olan fiili hizmet zammı nedir? kimler yararlanabilir ve nasıl hesaplanır çok araştırılmaktadır.

Fiili hizmet zammı kavramı kişiler tarafından çok merak edilmektedir. Kimler fiili hizmet zammı alabilir ve kendi meslek gruplarınının bu fiili zammı alabilir araştırmakta ve sormaktadır. Kimi iş ve işyerlerinde çalışmakta olan sigortalılar fiili hizmet süresi zammı alabilmektedir. İş ve işyerlerinin ne olduğu ve fiili zammının nasıl alabileceğini sizlere makalemde anlatacağız.

Fiili Hizmet Süresi Zammı Ne Demektir?

Fiili hizmet zammı; yıpratıcı ve ağır işlerde çalışmakta olan kişilerin yani sigortalılara yapılan bir düzenleme olmaktadır. Hizmet süresi zammı bazı yıpratıcı işler ve ağır işler için ve farklı sürelerde verilmekteyken yeniden düzenlenmesi sonucu sosyal güvenlik kurumlarına nazaran farklılıklar olabilmektedir.

Fiili Hizmet Süresi Zammından Kimler Yararlanabilir?

Fiili hizmet zammı işlemeleri; işyerleri ve işler de çalışma akdi ve çalışan yani sigortalılar ile beraber kamu yetkilileri yararlanabilmektedir. İş yerleri ve işler sırası ile;

Kurşun ve arsenik işleri,

Cam fabrikaları ve atölyeleri,

Cıva üretimi işleri sanayi,

Çimento fabrikaları,

Kök fabrikaları,

Termik santraller,

Alüminyum fabrikaları,

Demir ve çelik fabrikaları,

Döküm fabrikaları,

Asit üretimi fabrikaları ve atölyeleri,

Yeraltı işleri,

Su altında ya da su altında basınçlı hava içerisinde çalışanlar,

Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler,

Türk Silahlı Kuvvetleri,

Emniyet ve Polisler,

Mit mensupları,

İtfaiyeciler,

Basın ve gazete çalışanları,

Türkiye Büyük Millet Meclisi görevlileri fiili zammından yararlanmaktadır.

Fiili Hizmet Süresi Zammı Nasıl Hesaplanır?

Fiili hizmet süresi zammı hesaplaması; yararlanmaya hak kazanmış kişilerin yani sigortalılar için 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden itibaren kanunda olduğu gibi işyeri ve işlerde çalışanlar için çalışma süreleri 360 iş günü olmalıdır.

Sigortalı kişilerin farklı farklı fiili hizmet süresi zammı almaktadır. Genellikle yaş sınırından indirim olması ve 3600 gün tespit edilmesi gerekir. Bütün işyerlerinde bunlar dikkate alınmaktadır. Fakat yapılacak fiili hizmet süresi yaştan indirimi hesaplanırken yeraltı çalışanlara daha farklı değerlendirmeler yapılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu