İpotek Terkin Etmek Ne Demek?
İpotek terkin etmek, borçlar ya da farklı nedenlerden dolayı üzerine ipotek konulan taşınmazın üzerindeki ipoteğin, borcun bitmesi veya diğer nedenlerin ortadan kalkmasına bağlı olarak kaldırılmasıdır. Bu işlem tapu sicil müdürlüğünde yapılır ve işlemin yapılabilmesi için mutlaka ipoteğe konu olan borcun tamamen kapanması gerekir. Borcun kapandığının resmi bir belge ile bildirilmesi zorunluluktur. Bu bildirim alacaklı tarafından yapılabileceği gibi borçlu tarafından da yapılabilir.
Bilindiği gibi bankalardan çekilen kredilerde taşınmazların ipotek ettirilmesi sık rastlanılan bir olaydır. İpotek, borcun ödenmesi sürecinde alınan borca bir teminat olarak taşınmaz malı göstermedir. Bu işlem sayesinde bankalar kredi borcunun ödenmesini garanti altına almış olurlar. İpotek ettirilen taşınmaz, sahibi tarafından satılamaz ve tapusu farklı birisine verilemez. Tapu üzerinde bulunan ipotek şerhi nedeniyle bunlar gerçekleşir. Terkin ise yazılı olan bir ifadenin silinmesi ya da üstünün çizilmesi anlamına gelir. İpotek terkin etmek ifadesi, ipoteğin kaldırılması anlamına gelir.
Bankalardan ipotek gösterilerek kredi çekildiğinde, buna ilişkin belge tapuya gönderilir. Daha sonra ise tapu dairesi tarafından ilgili taşınmazın tapusuna ipotekli olduğuna dair şerh düşülür. Borç tamamen kapatıldığında banka tarafından bu defa borcun bittiğine dair belge tapu dairesine gönderilir ve ipotek terkin edilmesi istenir. Bu belge borçlu kişi tarafından bankadan alınarak tapu dairesine götürülebilir. Bu durumda söz konusu belgenin dilekçe ile tapu dairesine verilmesi gerekir. Yani direkt elden ilgili belgenin verilmesi, işin resmiyet dışına çıkmasına neden olabileceği için bir dilekçeye eklenerek tapu dairesine verilmelidir.