ref: refs/heads/v3.0

    Yanlış Hesaba Yatırılan Para Nasıl Geri Alınır?

    Bir banka hesabına doğrudan banka şubesi veya ATM kullanılarak para yatırılabileceği gibi havale ve EFT yöntemleriyle de para yatırılabilir. Para yatırılacak hesap ile para gönderilecek hesabın aynı bankada bulunması halinde havale, farklı bankalarda bulunması halinde ise, EFT yoluyla para gönderilebilir. Bankalar müşterilerine kolaylık sağlamak için EFT ve havale işlemlerinin mobil yahut internet bankacılığı üzerinden yapılmasına izin verir.

    Havale ve EFT işlemleri para göndermek istenilen kişinin banka hesap numarası yahut İBAN numarası üzerinden gerçekleştirilir. Bir başkasına para göndermek isteyenler göndermek istedikleri kişinin banka hesap numarasını veya İBAN numarasını girerek para gönderirler. Ancak gün içerisinde insanların dikkatsiz oldukları zamanlarda yaptıkları yanlış tuşlamalar ile yanlış hesaplara para gönderilmesi söz konusu olabilir.

    Para yatırma işlemi yaparken yanlışlıkla yanlış hesaba para gönderirseniz aşağıdaki yönergeyi izleyerek paranızı iade alabilirsiniz.

    Müşteri Temsilcisi ile İletişime Geçin

    1. Banka hesabınızdan, aynı banka üzerinde bulunan bir hesaba yanlışlıkla para yatırdığınızı tespit ettiğiniz an zaman kaybetmeden müşteri temsilcisi ile iletişime geçin. Müşteri temsilcisine durumu açıklayarak aslında parayı başka bir hesaba göndermek istediğinizi, yanlışlıkla başkasının hesabına gönderdiğinizi anlatın. Müşteri temsilcisi eğer işlem onayda bekliyorsa işleminizi iptal edecektir. Ancak işleminiz onaylanmış ve gönderdiğiniz kişinin hesabına geçmiş ise, ancak hesap sahibinin talimatı ile paranız iade edilebilir.

    Bankadan Para İadesi İsteyin

    1. Para yatırma işlemini EFT yöntemi ile yaptığınız durumlarda, para gönderme işleminiz ikili onaylama sürecine tabi olur. Bu da size işlemi yaptıktan 10 dakika sonrasına kadar işlemi iptal etme hakkı verir. Eğer EFT işlemini yaptıktan sonra yanlış hesaba para gönderdiğinizi anlarsanız, internet bankacılığı üzerinden EFT talimatınızı iptal edebilirsiniz. Eğer EFT işleminiz onaylanır ve paranız başka bir bankada bulunan hesaba transfer edilirse, doğrudan o banka ile iletişime geçmelisiniz. EFT gerçekleştirilen banka, hesap sahibi ile iletişime geçerek size iade yapılması için hesap sahibinin izninin olup olmadığını öğrenir.

    Karşı Taraf Para İadesini Kabul Etmezse

    1. Yanlışlıkla para gönderdiğiniz hesabın sahibi, size para iadesi yapılması konusunda izin vermez ise, kanun yollarına başvurarak sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz. Ancak dava açmak için yapmanız gereken masrafları da göz önünde bulundurursanız, düşük miktarlı işlemler için dava yoluna gitmek pek avantajlı olmayacaktır.

    Gönderdiğiniz paranın yanlışlıkla başkasının hesabına geçmesinde, bankanın kusuru olması halinde dava sürecindeki tüm masraflar banka tarafından karşılanır.

    Paranızı İade Alabilmek İçin Gereken Belgeler

    Bankadan paranızı iade etmesi için sözlü olarak beyan da bulunmanız yeterli değildir. Bankaya hitaben, yaptığınız para yatırma işleminin yanlışlıkla yapıldığını ve paranın size geri iade edilmesini talep ettiğinizi bildiren bir yazılı dilekçe yazmalısınız. Ayrıca işlemi yaptığınızı kanıtlamak adına işleme dair dekontu da dilekçe ekine ekleyerek bankaya başvurabilirsiniz.

    Yanlış Hesaba Yatırılan Para Hangi Hallerde Geri Alınamaz

    Yanlışlıkla para gönderdiğiniz hesabın sahibine karşı icra takibi başlatılmış ve icra takibi kesinleşmiş ise, alacaklı yanlışlıkla para gönderdiğiniz kişinin banka hesaplarına da haciz koydurabilir. Alacaklının zamanlamayı denk getirmesi halinde, gönderdiğiniz paraya haciz işlemi uygulanabilir. Bu kapsamda alacaklı tarafından haczedilen paranın size iade edilmesi mümkün değildir. İadesini alamadığınız para için ancak hesap sahibine karşı sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz.

    Yanlışlıkla Hesabına Para Yatırılan Kişiler Neler Yapmalıdır?

    Hesabınızı kontrol ederken beklemediğiniz bir ödemenin hesabınıza geldiğini tespit ettiğinizde, bankayı bu durumdan haberdar etmelisiniz. Yanlışlıkla hesabınıza gelen parayı en yakın zamanda bankaya iade ederek paranın sorumluluğundan kurtulabilirsiniz. Aksi halde iade edilmeyen paralar için sebepsiz zenginleşme davası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Davayı kaybetmeniz halinde hem iade etmediğiniz parayı hem dava masraflarını hem de vekâlet ücreti ödemek zorunda kalırsınız.

    Yorumlar

    1. ayhan avatarı ayhan dedi ki:

      Ben yanlislikla gonderdim ve bankamdaki musteri temsilcisi banjaya gidip iptalini gerceklestirin dedi

      1. admin avatarı admin dedi ki:

        öncelikle yanlıs hesaba yatan para giden hesap iade etmesi gerekir daha doğrusu iadeyi onaylaması gerekir.