Yurtdışında Yaşamaya Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Farklı bir ülkeye taşınmak bazen kulağa çok iyi bir fikir gibi gelse de birçok zorluğu da beraberinde getiriyor.
Bilgibankan sitemizde bu zorlukların üstesinden gelebilmek için biz de bazı yazılar hazırlıyoruz. Örneğin gurbetçilerin Türkiye’de emekliliği konumuzdaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Tabii ki bu konuda özelleşmiş farklı siteler de bulunuyor. Bu yazımızda yurtdışında yaşama adapte olmak için ilk öğrenmeniz gerekenleri açıklayacağız.
İçindekiler
Yurtdışında Taşınmadan Bilmem Gerekenler Neler?
Türkiye’den yurtdışına taşınmak konusunda en çok tercih edilen ülkeler Avrupa ülkeleri oluyor. Almanya, Hollanda, İngiltere gibi Batı Avrupa ülkeleri de bu konuda başı çekiyor.
Yurtdışına taşınma kararınız kesinleştikten sonra uğraşmanız gereken birçok prosedür bulunuyor. Bunların başında da vize konuları, oturum izni, ev kiralama gibi can sıkıcı işler var. Bu konuda daha önce deneyimi olan kişilerin uzmanlıkları sizin için süreci daha kolay hale getirebilir.
Aynı zamanda her ülkenin kendine özgü kuralları olduğu için İngiltere’ye taşınan birisinin bilmesi gerekenlerle Almanya’ya taşınan birinin öğrenmesi gerekenler de farklı.
Finansal Konular
Finansal konular da yurtdışında yaşamaya başladığınızda bilmeniz gereken çok fazla detay barındırıyor. Örneğin Türkiye’deki yakınlarınıza yurtdışında yaşarken para göndermek istiyorsanız yurtdışından Türkiye’ye para gönderme konusunu detaylı bir şekilde öğrenmeniz gerek.
Birçok seçenek ve detaylar içeren bu konunun tek bir cevabı yok. Yukarıda linkini eklediğimiz yazıda da hız ve masraf avantajı açısından farklı yollara ulaşabilirsiniz.
Finansal konular bununla da bitmiyor. Yaşadığınız ülkede ilk banka hesabınızı açabilmek bazen beklediğinizden çok daha zor olabiliyor. Bu noktada da deneyim sahibi kişilerden yardım almak önemli.
Örneğin İngiltere bu konudaki en katı ülkelerden biri ve başlangıçta henüz kredi puanınız oluşmadığından banka hesabı açmak zor olabilir. Bu noktada tercih edebileceğiniz online bankalar bulunuyor.
Taşınma Süreci
Belki daha önce yurtdışına tatil amaçlı gittiniz fakat tamamen taşınmak bambaşka bir süreç. Uçaklarda taşıyabileceğiniz kilogram sınırlarının üzerine çıkmak mümkün. Bu noktada yurtdışına ucuz kargo imkanlarını öğrenmek ya da Türkiye’deki mobilyalarınızı satıp yurtdışında eşyalı ev kiralamak gibi birçok opsiyon mevcut.
Bürokratik İşlemler
Avrupa Birliği ülkelerine taşınırken özellikle çalışma amaçlı gidecekseniz pasaportunuzda bunu gösteren bir vizeyle ülkeye giriş yapacaksınız fakat ülkeye vardığınızda da bunun haricinde özellikle ülkeledi oturum izninizi alırken yapmanız gerekenler olabilir.
Aynı zamanda ömrünüzü bu ülkede geçirmek istiyorsanız vatandaşlık şartlarını da başlangıç aşamasında öğrenmek önünüzdeki yıllarda sürecin işleyişini sizin adınıza kolaylaştırabilir.
Dil Konusu
Ana dili İngilizce olmayan bir ülkeye gittiğinizde İngilizce’yle birçok kişiyle anlaşmak mümkün olacaktır. Yine de ülkenin ana dilini en azından B1 gibi bir seviyede kısa sürede öğrenmek hem iş hayatında hem özel hayatınızda size önemli bir avantaj sağlayabilir. Hatta bu öğrenme sürecine Türkiye’den ayrılmadan bile başlayabilirsiniz.
Kiralık Ev Bulmak
Özellikle büyük şehirlere taşınacaksanız kiralık ev bulmak birçok metropolde günden güne zorlaşıyor. Londra, Berlin, Amsterdam gibi şehirler bu anlamda sürecin sizin adınıza en zor geçeceği şehirlerin başında geliyor.
Burada işi zorlaştıran 2 etmen bulunuyor. 1.si finansal olarak kiralara hazırlıklı olmamak. Yani yurtdışına taşınmadan önce mutlaka o ülkelerin kiralık ev bulma sitelerinden yararlanarak bütçenizi belirlemelisiniz.
Eğer bir iş bularak yurtdışına taşınma sürecine girdiyseniz bu anlamda şirketinizden de size nasıl ev kiralayabileceğiniz konusunda yardım edip edemeyeceğini danışabilirsiniz. Yurtdışından çalışan almak konusunda uzman olan büyük şirketlerin HR departmanları genelde bu konuda destek sunabilir.
Yurtdışı Deneyimlerine Ulaşılabilecek Kaynaklar
Yukarıda saydığımız konular ve pek çok detay hakkında sizden önce tecrübe yaşayanların da deneyimlerine erişmek için kullanabileceğiniz farklı kaynaklar var. Biz de sizin için faydalanabileceğiniz kaynakları derledik.
Yurtdışındayız
Tamamen yurtdışında yaşayanlar ve yurtdışına taşınmayı düşünenler için hazırlanan bu websitesinde Almanya, Hollanda, ABD, İngiltere, Fransa gibi farklı ülkelere dair iş ilanlarından, para transfer yöntemlerine, kiralık ev bulma ipuçlarından, yüksek lisans programları ve bursları hakkında bilgilere oldukça detaylı bir yelpazede yazıları bulabilirsiniz.
Ekşi Sözlük
Ekşi sözlük’te ülkelere özel ve şehirlere özel başlıkları arayarak o şehirlerde yaşayan kullanıcıların deneyimlerini okuyabilir, bu sayede doğrudan yaşayan Türklerden taşınmak istediğiniz yer hakkında bilgi alabilirsiniz.
Facebook Grupları
Facebook sosyal medya anlamında gücünü Instagram gibi mecralara kaptırsa da gruplar için hala en önemli kaynak. Aramalara gideceğiniz ülke ve şehirler birlikte “yaşayan Türkler” gibi kalıplarla arama yaparak o bölgede yaşayan Türklerin olduğu Facebook gruplarına girebilirsiniz.
Daha uluslararası anlamda da şehir/ülke adı “expats” şeklinde arama yaparak Türkler haricinde farklı ülkelerden o ülkeye gelip yaşayanların da yorumlarını ve sorularını görebilir, siz de sorularınızla destek bulabilirsiniz.
Telegram Grupları
Telegram’ın popülerliği günden güne artıyor. Facebook’tansa daha Whatsapp’a yakın olan Telegram içinde birçok grubu da barındırıyor. Bu grupları da doğrudan Telegram içinde tıpkı yukarıda Facebook örneğinde anlattığımız gibi bulup kullanabilirsiniz.
Forumlar
Forumlar eskisi gibi aktif olmasa da hala bulabileceğiniz hem her anlamda sorunuzun cevaplanabileceği Donanımhaber gibi forumlar hem de yurtdışı özelinde özellikle Almanya için forumlar bulmak mümkün.
Sonuç
Yurtdışında bir yaşam kurmak için bir çaba sarfetmek gerektiği bir gerçek. Özellikle ilk günler sizin için kolay olmayabilir. Biz de o ülkeye taşınmadan önce önem vermeniz gereken konuları ve sorularınıza cevaplar bulabileceğiniz kaynakları paylaşarak size yardımcı olmak istedik.