Nedir?

Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yasalar göre çalışanlar çeşitli şekillerde koruma altına alınmıştır. Bunlardan bir tanesi de kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı, çalışanların haklarını koruyan en önemli taslaklardan bir tanesidir.

Kıdem Tazminatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kıdem tazminatı her çalışanı yakından ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Her çalışan bireyin bilmesi gereken bir konu olan kıdem tazminatı çeşitli şartların sağlanması durumunda her çalışana tanımlanmaktadır.

Kıdem tazminatı, hem çalışan hem de işveren için ziyadesi ile önem arz etmektedir. bu sayede hem çalışanın hakları yasal güvence altına alınmıştır hem de işverenler için iş yerinde sirkülasyon olmasının önüne geçmiştir.

Kıdem Tazminatı Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Bahsi geçen bu hak, bireyin işten çıkarılması durumunda ortaya çıkar. Ancak her işten çıkarma durumunda kıdem tazminatı devreye girmemektedir. Bunun için belirli unsurların yaşanması gerekmektedir. Bir çalışanın işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı hakkından yararlanabilmesi için gerekli olan koşullar şu şekilde sıralanmaktadır:

Eğer işveren, ahlak ve iyi niyete aykırı hareket etme gibi bir unsur olmadığı halde sözleşmeyi feshediyorsa çalışan kıdem tazminatından yararlanmak mümkündür.

Çalışmakta olan kişi 1 yıldır burada çalışıyor olmalıdır ve aynı zamanda sigortasının da düzenli bir şekilde yatıyor olması gerekmektedir.

Çalışan kişi bir sağlık sorunu yaşamışsa, iyi niyet ya da ahlak kuralına aykırı bir durumla karşılaşmışsa ya da iş durmuşsa, bu durumda kıdem tazminatı devreye girer.

Askerlik görevini yapmak amacıyla işten ayrılan erkek çalışanlar bu haktan yararlanabilir.

Kadın çalışanlar evlenmeleri durumunda bu hakkı kullanabilir. Ancak bunun için evlendikten sonra 1 sene içerisinde işten ayrılması gerekmektedir.

Eğer bir kişi emeklilik nedeni ile işten ayrılacaksa yine kıdem tazminatı devreye girer. Ancak bunun şartı ise kişinin 15 yıllık sigortalılık sigortalılık süresi ve 3600 prim gününün dolmuş olması gerekmektedir.

Tüm bunların dışında, çalışanın vefat etmesi durumunda da bu hak ortaya çıkar ancak bu kez kişinin yakınlarına ödenir.

Kıdem Tazminatı Hesaplama

Kıdem tazminatı 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında verilmektedir. Konuya dair en çok merak edilen konulardan biri de Kıdem tazminatı hesaplamadır. İş yerinde çalıştığınız her yıl için bir aylık brüt ücret hesap alınır ve kıdem tazminatı hesaplanarak kişiye ödenir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu