ref: refs/heads/v3.0

    2019 Arılı Kovan Destekleri

    Ekonominin temel taşı olan tarımın desteklenmesi ve boş olan kırsal alanlardan optimum faydanın alınabilmesi amacıyla arıcılık ile uğraşan çiftçilere Devlet tarafından destek verilmektedir. Nitekim hali hazırda arı kovanı bulunan arıcılara verilen destekler ile verimlilik arttırılmaya ve arıcılık sektörü geliştirilmeye çalışılır. Devletin arıcılık sektörüne özel olarak verdiği destekleri; arılı kovan ve ana arı destekleri olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

    Bu desteklerden biri olan arılı kovan desteği, her sene devlet tarafından açıklanan rakamlar üzerinden verilen bir destektir. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre 2019 yılı arılı kovan destekleri kapsamında sahip olunan her arılı kovan için 10 TL gibi bir devlet desteği verilecek. Bakanlıktan alınan bu destek ile kovandaki arıların beslenme ve bakım masraflarının karşılanması öngörülüyor. Ancak arılı kovan desteği kapsamında sadece 1.000 kovana kadar verilmektedir.

    2019 Arılı Kovan Desteği Almanın Şartları

    Tarım bakanlığı, arı yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçilerin desteklenmesi amacıyla verdiği hibe ve kredilerden yararlanabilmek için;

    • Arılı kovan desteği almak isteyen birinin öncelikle resmi olarak bir sıfata sahip olması ve Arıcılık Kayıt Sisteminin bir üyesi olması,
    • AKS üyesi olan bir çiftçinin en az 30 arı kovanı bulunması,
    • Başvuru yapacak kişilerin, destek kapsamında gösterecekleri kovanlarının plakaları olması,
    • Arı yetiştiriciliği ile uğraşan kişilerin, sistemde kayıtlı bulunan adreslerinin güncel olması,

    gerekmektedir. Bu şartları sağlayan kişiler maksimum 1.000 kovana kadar arılı kovan desteğinden yararlanabilirler.

    Arılı Kovan Desteğine Nasıl Başvurulur?

    Arılı kovan desteği, Tarım bakanlığı tarafından her sene duyurulan birim fiyatı üzerinden yıl boyunca yapılan başvurular üzerine verilmektedir. Bu kapsamda arılı kovan desteğinden yararlanmak isteyenler aşağıdaki yönergeyi takip ederek başvuru yapabilirler.

    • Arılı Kovan Desteğine üretici olarak bireysel yahut üyesi olduğunuz Arıcılık Birliği vasıtasıyla başvurabilirsiniz.
    • Destek başvurusunun; arılığın bulunduğu yerdeki Tarım il veya ilçe müdürlükleri aracılığıyla yapılması lazımdır.
    • Başvuru alan il veya ilçe müdürlükleri, başvuru sahibinin gerçekten arılığı olup olmadığını tespit etmek amacıyla arı üretiminin gerçekleştiği araziyi ziyaret ederler ve tespitte bulunurlar.
    • Tarım bakanlığı görevlileri yaptıkları inceleme neticesinde arıcılık faaliyetiyle uğraşan kişinin kovan sayısını, üretim miktarı ile diğer gerekli bilgileri tutanak ile tespit ederek bakanlığa iletirler.
    • Tespit olunan hususlar Arıcılık Kayıt Sistemine kaydedilir. AKS sistemine kaydedilen bilgiler, kesinleşmek için askıya çıkarılır.
    • Askı süresi içerisinde AKS verilerine itiraz edilmemesi halinde tarım bakanlığı görevlileri tarafından yapılan tespitler kesinlik kazanır.
    • Kesinleşen bilgiler çerçevesinde gerekli değerlendirmeler yapılarak çiftçiye verilecek olan devlet desteği belirlenir.

    Velhasıl yapılan bu işlemlerin ardından arı kovanı desteği almaya hak kazanan kişilerin hesaplarına gerekli paralar yatırılarak başvuru süreci sonuçlandırılır.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.