Troy Kart Nedir?
Troy kart, tüm bankaların iştirakiyle kurulan Bankacılık Kart Merkezi tarafından 2016 yılında geliştirilen ve hizmete sunulan bir kredi kartı ödeme sistemidir. Türkiye Ödeme Yönteminin kısaltılmış hali olan Troy Kart, tam anlamıyla yerli bir ödeme sistemidir. Ülkemizde veya dünyada kullanılan kredi kartlarında genellikle Visa, MasterCard, American Express ve China Union Pay gibi kredi kartı firmalarının logolarını görürüz ki bu firmalar sayesinde dünyanın her yerinden ödeme yapmak mümkündür. Ancak yabancı menşeili olan bu firmalar, kendi sistemleri aracılığıyla sunulan kredi kartları için bankalardan belirli bir ücret ve komisyon alırlar. Bu anlamda dış ülkelere olan bağımlılığın azaltılması ve ödeme yöntemlerinin millileştirilmesi amacıyla Troy Kart geliştirilmiştir.
Troy kart, ülkemizde bulunan tüm bankalar ile anlaşmalı bir ödeme sistemi olduğu için Türkiye’de bulunan tüm ATM ve Pos cihazlarında kullanılabilir durumdadır. Ancak henüz yurtdışı bağlantıları kurulmadığı için Troy Kart ile yurtdışından para çekmek yahut alışveriş yapmak çok mümkün değildir. Ancak ülkemizde bulunan kredi kartı sahiplerinin yaptığı işlemlerin %97’sinin Türkiye’de yapıldığı düşünülürse, bu kişiler için Troy Karta geçmenin herhangi bir dezavantajı olmayacaktır.
Uluslararası firmalara kredi kartı kullanım bedeli olarak ödenen masraf ve komisyon ücretleri, Troy Kart sistemi tarafından talep edilmediği için bu masraflar Troy Kart sahiplerinin ceplerinde kalacaktır. Nitekim yılda milyarlarca Türk Lirasının ödeme sistemleri tarafından alındığı düşünüldüğünde Troy sisteminin ülke ekonomisine yapacağı katkıyı kestirmek çok zor olmasa gerek. Ayrıca Troy kartın önümüzdeki 4-5 sene içerisinde ülke içerisinde daha yaygın hale gelmesinden sonra bu uluslararası firmaların ülkemizdeki etkinlikleri de muhtemelen kırılacaktır.
Troy Kart Nasıl Kullanılır?
Troy kart kullanabilmek için öncelikle Troy kart logolu bir kredi kartına sahip olmanız gereklidir. Troy kart sahipleri, ülke çapında 28 tane banka ile yapılan anlaşma uyarınca banka ATM ve poslarından para çekebilir yahut alışveriş yapabilirler. Troy kart daha yeni bir sistem olması nedeniyle bankalar ile olan entegrasyon süreci devam etmektedir. Bu nedenle bankadan bankaya değişmekle beraber bazı bankalardan Troy kart ile mobil veya temassız ödeme yapılabilmesi mümkündür. Ancak halen bazı bankaların entegrasyon süreci devam ettiği için sadece pos cihazlarından işlem yapılabiliyor.
Troy Kart, henüz yurtdışı anlaşmaları yapılmadığı için bu kartın yurt dışında kullanılması şu an için mümkün değildir. Bu nedenle yurtdışına çıkacak olan kart sahiplerinin, çıkmadan evvel uluslararası firmalara ait kredi kartlarını yanlarında götürmelerini tavsiye ederiz.
Troy Kartın Sunduğu Hizmetler
Milli elektronik ödeme sistemi olan Troy, tüketicilere 3 farklı hizmet sunmaktadır. Bu hizmetler;
- Troy Banka Kartı
Troy banka kartı ile, anlaşmalı olunan bankalarda bulunan hesaplarınızdan 7/24 para çekebileceğiniz gibi Pos cihazları üzerinden de nakit taşımadan ödeme yapabilirsiniz.
- Troy Kredi Kartı
Türkiye Ödeme Yöntemi (TROY ) amblemi taşıyan kredi kartlarıyla, limitiniz dahilinde istediğiniz kadar alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca TROY logolu kredi kartlarını kurumsal firmalarda talep edebilir. Uluslararası kart firmalarının talep ettiği masraf ve işletme bedellerini TROY kredi kartları için ödemeniz gerekmez.
- Troy Ön Ödemeli Kart
Ön ödemeli kartlar genellikle Visa firması tarafından sunulan ve öyle bilinen kartlardır. Bu kartlar Troy firması tarafından da ülkemizde sunuluyor. Bu sayede Troy ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla Troy karta bakiye yükleyebilir ve ister mobil ister internet bankacılığı ile ödemelerinizi yapabilirsiniz
Troy Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?
Troy Kart sahibi olabilmek için öncelikle Troy sistemi ile entegre olmuş bankalar aracılığıyla Troy kart başvurusunda bulunmanız gereklidir. Nitekim bu bankalardan almış olduğunuz kredi kartları uluslararası firmalara ait olsa dahi kartınızın yenilenmesini talep ederek Troy kart alabilirsiniz. Troy Kart başvurusu için çalıştığınız bankaya dilekçe verebilirsiniz yahut müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek talep bırakabilirsiniz. Ayrıca başvurunuzun kabul edilmesi halinde Troy kart alabilmek için herhangi bir kart ücreti falan ödemeniz gerekli değildir.
Troy kart başvurusu yapabileceğiniz anlaşmalı bankalar;
- Akbank,
- Aktifbank,
- Albaraka,
- Abank,
- Anadolu Bank,
- Denizbank,
- QNB Finansbank,
- Garanti,
- Halk Bank,
- HSBC,
- İCBC,
- İng bank,
- Kuveyttürk,
- Odeobank,
- Şekerbank,
- TEB,
- İşbankası,
- Vakıfbank,
- Yapı Kredi Bankası,
- T.C. Ziraat Bankası’dır
Troy Kart, ülkemizde geliştirilmek istenen yeni bir sistem olması nedeniyle halen eksiklikleri bulunmaktadır. Ancak gelişim sürecini tamamlamasının ardından dünya çapında kullanılan bir ödeme sistemi haline gelebilir. Ayrıca Troy Kart’ın masrafsız ve komisyonsuz bir ödeme sistemi olması, daha önce kredi kartı kullanmayan tüketicilerin de ilgisini çekebileceğinden, kredi kartı kullanan tüketicilerin sayısının artması beklenebilir.
Troy kart ve troy kart ile ödeme hakkında daha detaylı bilgi almak için https://troyodeme.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.