Sigortada Rücu Etmek Ne Demek?
Sigortada rücu etmek, sigorta şirketinin sigorta kapsamındaki hasara bağlı olan masrafları ödedikten sonra hasara neden olan kişiden hasarın maliyetinin hukuki olarak talep etmesidir. Örneğin aracınızla bir kazaya karıştınız ve aracınızdaki hasarı sigorta şirketiniz karşıladı. Bu noktadan sonra sigorta şirketi sizin yerinize tazminat talep etme hakkına sahip olur ve hasara neden olan diğer araç sahibinden ödemiş olduğu tutarı hukuki kanallarla ister. İşte buna sigortada rücu etmek denir.
Rücu, Arapça bir kelime olup, geri alma anlamına gelir. Sigortada rücu etmek ifadesi ise sigorta şirketinin rücu etmesi anlamındadır. Burada sigorta şirketi, sigortalının ödemesini yaptıktan sonra bir tür halefiyet kazanır ve sigortalının yerine geçer. Bu noktada sonra kazadaki kusurlu olan kişiden bir takım haklar talep edebilir. Fakat talep edilecek haklar, sigorta şirketinin sigortalıya ödediği miktarı geçemez. Örneğin şirket hasar için 30.000 TL ödemiş ise bunu talep edebilir. Daha fazlasını isteme gibi bir hakkı söz konusu değildir.
Sigorta Şirketleri Rücu Etme Hakkını Nasıl Kullanır?
Sigorta şirketlerinin uygulamayı nasıl yaptığı yukarıda genel olarak anlatılmıştır. Bu anlatıma ilişkin bir örnek vermek, konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.
A kişisi ile B kişisi bir kazaya karışmış olsun. Kazada A aracını 3.000 TL hasar almış olarak kabul edelim. Kazada kusur %90 oranında B kişisinde olsun. Buna göre hasarın 2.700 TL’sini B kişisinin ödemesi gerekir. Fakat A kişisi bununla uğraşmak yerine hasarı direkt olarak kaskodan alır ve sigorta şirketi A kişisine 3.000 TL ödeme yapar. Bu noktadan sonra şirket halefiyet kazanır ve B kişisinin ödemesi gereken 2.700 TL’yi talep eder. B kişisi de bunu ödemek zorundadır. Söz konusu uygulama, sigortada rücu olarak tanımlanır.