Kafeinin Vücuda Etkileri
İçtiğiniz kahveden Yudum aldıktan 10 dakika sonra kafeinin etkisi devreye girer. Zihinsel uyanıklığı sağlamanın bir başka yolu olarak kafein alımı…
Kafein dünya çapında en çok tüketilen maddelerden biridir. Bunun nedeni ise kafeinin merkezi sinir sistemimizi çalıştırmaya, daha fazla enerji vermeye, kalp atış hızını arttırmaya ve kişiyi uyanık tutmaya yardımcı olmasıdır. Çoğu kişi kafeini zihinsel uyanıklığı arttırdığı için, atletik performansı geliştirmek için ya da bilişsel işlevi arttırmak için kullanılır. İçtiğiniz kahveden Yudum aldıktan 10 dakika sonra kafeinin etkisi devreye girer. Bu sayede kahve yurdumuzu aldıktan 10 dakika sonra kendinizi daha dinç hissetmeye başlarsınız.
Tıbbi olarak kafein, bazı zamanlarda bronkopulmoner displazi, ortostatik hipotansiyon, prematüre apnesi ve Major depresif bozukluk gibi bazı rahatsızlıkların çözümünde tavsiye edilmektedir. Kafeinin etkileri, kafeinin vücuda alındığı andan itibaren kendini gösterebilir ve kafein vücutta kalmaya devam ettiği sürece de kendini göstermeye devam eder. Kafein etkisinin ne kadar sürdüğü çeşitli etkenlere bağlıdır. uzmanların yapmış olduğu çalışmalara göre normal bir kahve de bulunmakta olan kafein miktarının yüzde 2 ila 3’ü kadarını içeren bir kahve ile kendinize daha ayık hissedebilirsiniz. Yapılan çalışmalara göre iş sahibi olan kadınlar kafeinsiz kahve ile erkeklere göre daha çok enerji elde etmiştir.
İçindekiler
Kafeinin Etkisi Ne Kadarlık Sürede Ortaya Çıkar?
Kafein miktarının yarıya indiği zaman 5 saat kadardır. Yani 20 miligram kafein tükettiyseniz 5 saat sonra vücudunuzda hala 10 miligram kafein bulunmaktadır. Kafeinin etkisi, tüketildikten hemen sonra ortaya çıkabilir. Kafein etkisinin zirveye çıktığı zaman ise kafeinin tüketildiği andan 30 ile 60 dakika sonrasıdır. Bu, diüretik etkisinin yanı sıra sinirsel olarak daha fazla etkinin yaşanabileceği andır. Ayrıca bu zaman dilimi arasında daha çok idrar üretilir. Kafein hassasiyeti olan kişiler, tüketmiş oldukları köpeğinin etkisini bir gün hatta 1 hafta sonra ile hissetmeye başlayabilirler. Kısa yan etkisi uzun sürdüğü için uzmanlar, genellikle kafeinin yatmadan 6 saat önce tüketilmesi gerektiğini söylerler.
İlginizi Çekebilir! Duyduğunuzda Şaşıracağınız 8 bilgi
Kafeinin Vücuda Girme Süresini Etki Eden Şeyler Nelerdir?
Kafeinin vücuda girmesine etki eden birçok etken mevcuttur. Bu etkenlerden bazıları kafeinin uygulanma şekli, insanlarda bulunan bazı genetik farklılıklar ve eş zamanlı madde kullanımı, midenin boş veya dolu olması ya da kafeinin dozudur. Yaş ve vücut tipindeki bazı değişiklikler de kafeinin vücuda girme süresi etkileyebilir.
Kafeinin Uyarıcı Etkisi
Kafein ne kadar hızlı tüketilirse kana da o kadar hızlı aktarılır. Kafeinin merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisi anlam kafein dozuna bağlıdır. Kafein daha hızlı tüketilirse etkisi de daha çabuk ortaya çıkar. İçecekler yoluyla aldığınız kafeinin yüzde 99’u ilk 1 saat içinde kanınıza karışarak etkisini göstermiş olur. Kafein dağıtıldıktan sonra etkili bir şekilde kan ve beyin bariyerini geçer. Bu sayede beyin üzerinde sakinleştirici ve dinginleştirici bir etki oluşturan adenosin adlı madde bloke edilir. Adenozin adlı madde blok edildikten sonra adrenalin salgısı artmaya başlar. Artan adrenalin salgısı ile birlikte kalp atış hızı, soluk alıp verme hızı, kan şekeri seviyesi ve kan basıncı artar.
İlginizi Çekebilir! Anoreksiya Nevroza nedir?
Kafein Nelerde Bulunur?
Eğer kafein almak istiyorsanız yeşil ve siyah çay, çikolata, kahve ve espresso tarzı içecekler, enerji içecekleri ve içinde kafein bulunan bazı ilaçlar alıp kullanabilirsiniz. Ayrıca alkolsüz içeceklerde size oldukça fazla kafein sağlayacaktır. Kafeinsiz kahve de isminden dolayı kafein olmadığı düşünülebilir. Ancak kafeinsiz kahvede bile az miktarda da olsa kafein bulunur. Bu yüzden kafeine karşı hassasiyeti olan kişiler kafeinsiz kahveden de uzak durmalıdır. Ayrıca kafeine karşı hassasiyeti bulunmayan kişilerde fazla kafeinden kaçınmalıdır.