ref: refs/heads/v3.0

    Altın Tahvili – Altına Dayalı Kira Sertifikası Nedir?

    Altına dayalı kira sertifikası, gerçek kişilerden alınan 24 ve 22 ayar karşılığında Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen, elinde bulunan kişiye yıllık bazda değişmekle beraber %2 ila %2.5 arasında kira getiri sağlayan kıymetli evraktır.Altına dayalı kira sertifikası, 2018 yılında yaşanan ekonomik dengesizliğin giderilmesi ve halkın yastık altında tuttuğu altın birikiminin ekonomiye kazandırılması için getirilen yeni bir uygulamadır.

    Daha önce insanların yatırım yapmak amacıyla yastık altında tuttuğu altınların ekonomiye kazandırılması için birçok kampanya düzenlenmişti. Nitekim küçük yatırımcının anlaşmalı bankalara getirdiği altınlar karşılığında Altın Tahvili verilmektedir. Yine Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen Altın tahvilleri, elinde bulunduğu kişiye yıllık olarak faiz getirisi sağlamaktadır. Bankalar Altın Tahvilleri ile ortalama olarak 55-60 ton altını bugüne kadar ekonomiye kazandırdı.Ancak ülkemizde yaşayan birçok insanın faiz getirisine sıcak bakmaması ve altınlarını yastık altından çıkarmaması nedeniyle Hazine Müsteşarlığı tarafından altına dayalı kira sertifikası ihraç edilmesine karar verildi.

    Altına dayalı kira sertifikası, altın tahvilinden farklı olarak sahibine faiz getirisi yerine gayrimenkul kira geliri sağlamaktadır. Nitekim yastık altında sakladığı altınlarını ekonomiye kazandıran kişilere yıllık bazda gayrimenkul kirası verilir. Ayrıca Altın Tahvilinden farklı olarak yılın her anında kira sertifikasının iadesi karşılığında altınların geri alınması da mümkündür.

    Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası Nasıl Alınır?

    Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası, Hazine Müsteşarlığı ile anlaşmalı bankalar tarafından verilmektedir. Güncel olarak altına dayalı kira sertifikası Ziraat Bankası tarafından ihraç edilecektir. Bu kapsamda altına dayalı kira sertifikası almak isteyenlerin Ziraat Bankası şubelerine altınlarını götürerek altına dayalı kira sertifikası talebinde bulunması gereklidir. Talep toplama tarihinin sona ermesinin ardından talepte bulunanlar için Hazine Müsteşarlığı tarafından kira sertifikası ihraç edilerek teslimi gerçekleştirilecektir.

    Altına dayalı kira sertifikası talebi kabul edilen başvuru sahipleri, altın tahvilleri yahut kira sertifikalarını fiili olarak alacakları güne kadar ilgili banka şubesine altınlarını teslim etmek zorundadır. Aksi halde başvuru sahibi adına düzenlenen sertifikalar hükümsüz kalacaktır.

    Altıntahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama tarihleri ve şartlarıhakkında https://www.hazine.gov.tr/adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

    Altına Dayalı Kira Sertifikası Kimler Tarafından Alınabilir?

    Ekonomik krizin derinleşmesini engellemek ve dış kaynaklardan destek almadan kendi ekonomimizin dinamiklerini harekete geçirmek adına geliştirilen altında dayalı kira sertifikası projesiyle küçük yatırımcının, gerçek kişilerin elindeki kullanılmayan altınların piyasaya kazandırılması öngörülüyor. Bu nedenle ilk etapta altına dayalı kira sertifikası sadece gerçek kişilere verilecek olup herhangi bir tüzel kişi bu ayrıcalıktan yararlanamayacak. Ancak önümüzdeki 6 ay içerisinde altına dayalı kira sertifikasının tüzel kişiler için de ihraç edilmesi bekleniyor.

    Altın Tahvilleri İle Altına Dayalı Kira Sertifikasının Avantajları

    Hazine müsteşarlığı tarafından ihraç edilen ve devlet güvencesinde bulunan altın tahvilleri ve altına dayalı kira sertifikası, diğer yatırım araçlarına göre daha düşük gelir getirmesine rağmen en güvenilir yatırım yollarından biridir. Nitekim yastık altında bekleyen altınların, hiçbir getiri sağlamadığı kabul edildiğinde altın tahvilleri ve altına dayalı kira sertifikaları ile alınacak gelirlerin bir hayli avantajlı olduğu kabul edilebilir.

    Ayrıca fiziki altınların bankaya verilmesi karşılığında alınan altın tahvilleri ile altına dayalı kira sertifikaları, vadesi gelmeden evvel bankaya iade edilerek altınların iadesi istenebilir.

    Altın tahvillerinden elde edilen faiz geliri ile altına dayalı kira sertifikalarından elde edilen gayrimenkul kira bedelleri, vergiden muaf olması, bu sistemin en vantajlı tarafıdır. Yani fiziki altınlarınızı bankaya verdiğiniz tarihteki TL cinsinden değerinin %2.5’ğu üzerinden alacağınız gelirden herhangi bir stopaj vergisi ödemeniz gerekli değildir.

    Altın Tahvilleri ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları Karşılığında Kabul Edilen Altınlar

    Hazine müsteşarlığı, altın karşılığında ihraç ettiği altın tahvilleri ile altına dayalı kira sertifikaları için belirli şartları sağlayan altınları kabul etmektedir. Hazine müsteşarlığından yapılan duyuruya göre; külçe altınlar, 22 ve 24 ayar altınlar bu uygulama kapsamında kabul edilecek. Ancak el işçiliği ile süslenen altın bileziklerle altın tahvili yahut kira sertifikası alınmasına izin verilmiyor. Nitekim 22 ve 24 ayar altınlar üzerinde el işçiliği bulunması halinde bu işçilik bedeli, altının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.

    Altın Tahvilleri ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları İle İlgili Şartlar

    Fiziki olarak toplanan her altın, 1000 adet altın tahviline veya kira sertifikasına denk gelmektedir. Bankadan alınan bu tahvil ile kira sertifikaları istendiği an nakit paraya yahut yeniden altına çevrilebilir.

    Satın alınan altın tahvilleri ve altına dayalı kira sertifikaları, alım tarihinden itibaren 90 gün içerisinde bankaya geri satılmak istenirse, bankanın alacağı %1.5’lik komisyon dışında herhangi bir işlem ücreti alınmadan bu kıymetli menkuller paraya çevrilebilir. Nitekim senetlerin alındığı tarihten itibaren 90 gün geçtikten sonra yapılacak olan bozdurma işlemlerinde komisyon ücreti de alınmaz.

    Altın tahvilleri ve altına dayalı kira sertifikaları ile ilgili tüm işlemler Ziraat Bankasına ait şubelerden, internet bankacılığından ve ATM üzerinden yapılabilir.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.