Bayramda Kabir Ziyareti Nasıl Yapılır? 7 Önemli Nokta

Bayramda kabir ziyareti tavsiye edilen fazîletli amellerden biridir. Kandil geceleri, hicrî aylardan Zilhicce’nin ilk 10 günü (Kurban bayramının olduğu ay) ve bayram günleri imkânı olanlar kabirleri ziyaret etmelidir.

İçeriğimizde; kabir ziyaretinin hükmü, önemi ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilere yer verdik. Bunu yaparken çeşitli dînî kaynaklardan faydalandık ve bilgilerin hangi eserlerden alındığını belirttik.

Bayramda Kabir Ziyareti Neden Önemli?

İmâm-ı Birgivî hazretleri buyuruyor ki, ‘’Müslüman kimselerin kabrini ziyaret, sünnet olan bir davranıştır.’’ (Etfâl-ül müslimîn)

Bu sünneti bayram günü gibi kıymetli bir zaman diliminde yapmak ise oldukça mühimdir. Tabii kabir ziyareti yalnızca gündüzleri değil geceleyin de yapılabilir.

Bir hadîs-i şerifte Resûlullah sallallahü aleyhi vesellem; Cuma günü ana-babasının yahut ikisinden birinin mezarını ziyaret eden kimsenin günahlarının affolacağını bildirmiştir.

Ölümden ibret almak için kabirleri ziyaret etmek her zaman iyi bir davranış ise de, özellikle bayram günlerinde onları hatırlayıp mezarlarının başına giderek Kur’ân-ı Kerîm ve dua okumak son derece önemlidir.

El Alam isimli kitapta buyruluyor ki;

Her Müslümanın mezarı ile ruhu arasında sürekli bir bağlılık mevcuttur. Kendisini ziyaret eden kişileri tanır, onların selamlarına cevap verir. Dolayısıyla vefat etmiş yakınlarımızı ziyaret ederken, onların bizden haberdar olduğunu da unutmamak gerekir.

Kabir Ziyareti Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mü’min ölmüşlerimizin mezarını ziyarete gittiğimizde okumamız gereken çeşitli dualar vardır. Bununla ilgili olarak, İslâmî eserlerde yazan bazı bilgiler şöyledir:

  1. Peygamber Efendimizin sünnetine uygun bir şekilde kabir ziyareti yapabilmek için evvelâ abdest almalıdır.
  2. Sonra 2 rekât namaz kılmalı ve hâsıl olan sevâbı meyyitin (ölünün) ruhuna hediye etmelidir. (Her ibâdetin sevâbı ölü-diri tüm Müslümanlara bağışlanabilir. Böyle yapınca bizim sevâbımızda hiçbir eksilme olmaz.)
  3. Kabir ziyaretinde kıbleyi arkada bırakarak mezarın ayak tarafında durmak, oturmayıp ayakta beklemek daha efdâldir.
  4. Meyyit için dua etmeli, Yâsin-i Şerîfi ya da bildiği diğer sûreleri okumalıdır.
  5. Bir hadîs-i şerifte; kabristandan geçtiği sırada 11 defa İhlâs sûresini okuyan ve ardından sevâbını oradaki Müslüman ölülere hediye eden kimsenin ölüler sayısınca sevap kazanacağı bTüm yazılarelirtilmiştir.
  6. Kabri öpmek, elini-yüzünü sürmek uygun değildir.

Haftanın her gününde kabir ziyareti yapılabilir. Fakat âlimler, Pazartesi, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri ziyaret etmenin daha efdâl olduğunu söylemişlerdir.

Yukarıda aktarmaya çalıştığımız fazîletlere nâil olmak isteyenler bayramda kabir ziyareti yapmayı ihmâl etmemeli, bu mübârek günleri bunun gibi ibâdetlerle iyi değerlendirmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sporsell