Nedir?Nasıl Yapılır?

Klostrofobi Nedir?

Klostrofobi, insanlarda en sık ortaya çıkan fobilerden biridir. Fobi ise genel anlamı ise bir kişinin sürekli olarak korktuğu ya da hoşlanmadığı durum ya da şeyleri ifade eden kavramdır. Peki klostrofobi nedir? Nasıl tedavi edilir? Klostrofobi ile baş etmenin yolları nelerdir? Bu yazımızda klostrofobi hakkında pek bilinmeyen gerçekleri sizin için derledik. İşte Klostrofobi hakkında merak edilenler.

İnsanların genellikle kapalı alanda kalamama durumu olarak nitelendirdiği klostrofobi, oldukça yaygın olan fobilerden biridir. Bu fobinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Aynı şekilde fobinin tedavi seçenekleri de bulunmakta. Eğer klostrofobi rahatsızlığına sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız aşağıda yer alan belirtileri incelemenizi öneririz. Bununla birlikte halihazırda klostrofobi sorunu ile karşı karşıya iseniz de tedavi seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Klostrofobi Belirtileri

Klostrofobi belirtileri arasında en çok dikkat çeken ve ortaya çıkan belirti kapalı alanlarda nefes alamamaktır. Bunun akabinde panik atak geçiren birçok hasta bulunmakta. Yani kapalı ya da dar alanlara girdiğinizde -özellikle asansör gibi günlük hayatta sık kullanılan alanlar- nefes alamamaktan, boğulmaktan korkuyorsanız klostrofobi sorununa sahip insanlar arasında olabilirsiniz. Bu rahatsızlığın en büyük belirtisi nefes alamamak. Aslında hastalar alanda yeterli oksijen olmadığından değil oksijen olmama korkusu nedeni ile panikler ve nefes alamaz. Akabinde panik atak sorunu ile karşı karşıya kalırlar.

Klostrofobi belirtileri arasında sayılan bir başka belirti de kapalı alanlardan kaçma davranışıdır. Kişi yoğun olarak kaçma eğilimi göstermese bile sürekli merdivenleri tercih ediyor, asansöre bindiğinde ineceği kata ulaşmaktan başka bir şey düşünmüyorsa da klostrofobi başlangıcı olarak değerlendirme yapılabilir. Sadece asansör gibi alanlar değil aynı zamanda minik odalar, dar arabalar, uçaklar, mağaralar ve benzeri alanlardan da korkma eğilimi gösterebilirler.

İlginizi Çekebilir! Puhu TV Nedir?

Kısıtlanma Korkusu Olarak Klostrofobi

Klostrofobinin ortaya çıkmasının bir diğer nedeni de kısıtlanma korkusudur. Yani kişinin bir alan mahkum hissetmesidir. Bununla birlikte kişide mecburiyet hissinin getirmiş olduğu bir gerilme ile paniklemeye başlarlar. Kısıtlanma korkusu kimi zaman kendini bir dişçi koltuğunda kimi zaman da kuaför koltuğunda gösterebilir. Bu da bir çeşit klostrofobi olarak değerlendirilmelidir. Klostrofobi söz konusu olduğu zaman sadece dar alanları düşünmemelisiniz.

Klostrofobi Tedavisi Mümkün Müdür?

Klostrofobi tedavisi mümkündür. Dünyanın birçok yerinde binlerce insan bu rahatsızlık nedeni ile tedavi olmak ister. Öncelikle klostrofobinin tamamı ile psikolojik kaynaklı bir rahatsızlık olduğunu dile getirmekte fayda var. Bu rahatsızlığın nedeninin psikolojik olması yüzünden tedavi seçenekleri de aynı şekilde psikolojik tedavilerden yöne olmaktadır. Diğer tüm psikolojik rahatsızlıklarda gerçekleştirilen ilk adım bu rahatsızlık için de geçerlidir. Hasta, rahatsızlığı ile yüzleşmeli ve rahatsızlığını kabul etmelidir. Akabinde bu rahatsızlığın tedavisini olmak isteyip istemediğine karar vererek iradesi ile hareket etmelidir. Daha sonrasında ise tedavi sürecinin tercihi yapılır. Klostrofobi tedavisinde genellikle iki ana tedavi yöntemi uygulanmaktadır.  


İlginizi Çekebilir! Digitürk Play Nedir?

İlaç Tedavisi Klostrofobi

İlaç tedavisi ile klostrofobi rahatsızlığından kurtulmak mümkündür. İlaç tedavisi, doktorlar tarafından hastalara öneriler ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Hastaların panik atak sorunu ile baş etmeleri için yardımcı faktör olarak değerlendirilir. Mutlaka uzman kontrolünde tedavi yapılmalıdır.

Psikolojik Destek Almak

Psikolojik destek almak aynı zamanda ilaç tedavisi ile birlikte de kullanılan bir yöntemdir. Panik atak geçirmek, klostrofobi sorunu yaşamak tamamen psikolojik kökenli bir sorundur. Hastanın bilişsel olarak kapalı alanların panik atak nedeni olmadığını kabul etmesi ise bir süreç sonunda elde edilebilecek en iyi başarıdır. Hastalıktan kurtulmak için hasta ile psikoloğun düzenli olarak gerçekleştirdiği seanslar sonucunda klostrofobiden aşamalı olarak kurtulmanın mümkün olduğu da bilinmektedir.  

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu