Nedir?

Bekleyen Provizyon Nedir?

Bekleyen provizyon, bankaların müşterileri tarafından yapılan işlemlere ilişkin ilk anda sınırlı bilgiye sahip olmasına bağlı olarak, gerekli güvenlik tedbirleri ile uyguladığı ön onay sürecidir. Örneğin kredi kartı ile bir mağazadan ya da e-ticaret sitesinden alışveriş yapıldığında ödeme yapılan satıcı ile banka arasındaki süreç başlar ve söz konusu süreç sanıldığı kadar kısa ve basit değildir. Günümüzde elektronik ortamda yapılmasına bağlı olarak daha kolay hale gelmiştir.

Bekleyen provizyonda temel amaç, işlem yapılan kartın limitinin olup olmadığı, kartın çalıntı ve iptal durumunun tespitidir. Bütün bu sorgulamalar, bekleyen provizyon süresince gerçekleştirilir. Böylece satıcının parasını alamayacağı bir satışı gerçekleştirmesinin önüne geçilir ve bankacılık işlemlerini daha güvenli hale getirir.

Bekleyen Provizyon Ne Kadar Sürer?

Bekleyen provizyonun kendi içinde bazı aşamaları vardır. Harcama ya da diğer bankacılık işlemleri yapıldığında, sistem üzerinden kontrol edilir. Bu kontrol süreci bazen tahmin edildiğinden daha uzun sürebilir. Farklı şubelerin kullanılması, kullanılan POS cihazının başka bankaya ait olması ve benzer nedenlerden dolayı provizyon süresi uzayabilir. Bu süreçte müşterinin hesabından para, kartından ise limit düşer. İşlem ayrıntısında ise bekleyen provizyon ifadesi yer alır.

Bu aşamadan sonra ise banka tarafından kontroller yapılır ve herhangi bir şüpheli durum olmadığı tespit edilirse işlem onaylanır ve provizyon kapatılır. Bu sürecin ne kadar süreceği ile tam bir rakam vermek doğru olmaz. Yurtiçi işlemlerinde provizyon bekleme süresi genellikle 1-2 gün iken, yurtdışı işlemlerinde süre bir haftaya kadar çıkabilir. Bu süreler normal kabul edilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu