Hukuk

Hesap Kat İhtarı Ne Demek?

Hesap kat ihtarı, bankalar ve diğer finans kuruluşlarından alınan borçların vadesinde ödenmeyerek temerrüde düşen borçlulara banka tarafından son hesap ekstresi ile birlikte gönderilen ve ödemenin belirtilen süre içinde yapılmasını belirten ihtardır. Bu ihtar sonrasında borcun ödenmemesi durumunda, alacaklı banka ya da diğer finans kuruluşları mahkemeye başvuru yaparak ilamlı takip çıkarabilir. Bu ise son derece sıkıntılı bir durumdur. Dolayısıyla böyle durumlarda eğer konuyla ilgili bir hata ya da yanlışlık varsa mutlaka itiraz edilmelidir.

Hesap Kat İhtarı ile Borcun Tamamı İstenebilir Mi?

Hesap kat ihtarı, borcun zamanında ödenmemesine karşın, ek süre verilerek borcun talep edildiği ihtarnamedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Eğer bir borcun tamamı değil, sadece bir kısmı zamanında ödenmemiş ve kalan kısmın henüz vadesi gelmemiş ise böyle durumlarda gönderilen hesap kat ihtarı sonrasında borcun tamamının ödenmesi talep edilir.

Burada yapılan işlemin temel nedeni, yasal takip sürecinin başlatılabilmesidir. Çünkü yasal takip başlatmadan önce alınan borcun talep edilebilir duruma gelmesi gerekir. Yani borç kat edilerek, borçludan kat ihtarı ile istenmelidir. 

Hesap Kat İhtarı Muacceliyet Olmadan Gönderilebilir Mi?

Muacceliyet, borcun talep edilebilir hale gelmesi anlamına gelir. Örneğin kredi kartı borcunuzun son ödemesi ayın 24’ü ise banka bunu sizde ayın 20’sinde talep edemez. Çünkü borç muacceliyet şartına uymaz. Buradan hareketle hesap kat ihtarı gönderebilmek için öncelikle borcun talep edilebilir olması yani muacceliyet şartını sağlamış olması gerekir. Aksi durumda söz konusu ihtar gönderilse dahi yapılacak itiraz ile iptal edilecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu