Merkez Bankası İhtiyat Akçesi Nedir?
Ülke ekonomilerinin en önemli ayaklarından birisi Merkez Bankaları’dır. Para politikalarının beyni olan bu kurumların elinde farklı araçlar bulunur. İhtiyaç akçesi de bu araçlardan birisidir. Son dönemlerde sıklıkla gündeme gelen ihtiyaç akçesi kavramına insanların birçoğu yabancıdır. Bu yazımızda, Merkez Bankası ihtiyat akçesi nedir, hangi durumlarda kullanılabilir ve benzer sorulara cevap vereceğiz.
İhtiyat Akçesi Nedir?
Firmalar, şirketler, kurumlar ve kuruluşlar ekonomik yapılarını ayarlarken, her durumu göz önünde bulundururlar. Sağlam bir ekonomik yapı için bu zorunlu bir durumdur. Buna bağlı olarak öngörülemeyen ve tahmin edilemeyen durumlara karşı da hazırlık yapılır. Yapılan bu hazırlık kapsamında kenara ayrılan likiditeye, yani paraya ihtiyat akçesi yada yedek akçe denir.
Bu uygulama, Merkez Bankaları tarafından da kullanılır. Bankalar, her yıl için belli bir miktara kenara ayırır. Ekonomistler bu uygulamayı, kenara kefen parası atmak olarak tanımlar. Çünkü söz konusu para, en zor zamanlar için ayrılır ve belki de ülke ekonomisini ipten almak için kullanılır. Bundan dolayı son derece önemli olduğu bilinmektedir.
İhtiyat Akçesi Ne Zaman Kullanılır?
Merkez Bankası tarafından hazineye aktarılacağının yabancı basın organlarında geçmesi üzerine insanların dikkatlerini çeken ihtiyat akçesi, yukarıda da belirtildiği gibi sadece zor zamanlarda, hatta en zor anlarda kullanılabilir. Bunun haricinde kullanılması, ekonomi yönetiminin en önemli mekanizmalarından olan Merkez Bankası’nın bağımsız olmadığının en önemli ispatı olur ki, bu da ekonomi için olumsuz bir hava esmesine neden olur.
Ekonomistler tarafından yapılan yorumların genel olarak olumsuz olması, insanların merakını daha da çekti. Yapılan açıklamalara göre Merkez Bankası’ndaki ihtiyat akçesi miktarı yaklaşık 28 milyar TL. 2019 yılı sonuna kadar olan miktarın da dahil edilmesiyle miktarın 40 milyar TL olması bekleniyor. Bu miktarın hazineye aktarılıp aktarılmayacağı ise kesin olarak bilinmemektedir.