Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu (PAK) Nedir?

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu günümüzde birçok insanın yaşadığı sorunlardan biridir. Peki bu hastalığın belirtileri nelerdir? Tedavi edilebilir mi?

Kişilik insanların davranışlarının ve karekter özelliklerinin bütünüdür. İnsanlar günümüz toplumunda kişilik bozukluğu gibi sorunları ile sıklıkla karşılaşmaktadır. Pasif agresif kişilik bozukluğu da bu kişilik bozukluklarından sadece bir tanesidir. Günümüzde bu gibi kişilik bozuklukları hastalık  olarak yeterli ciddiyet görmemekle beraber tedavisi için de yeteri kadar uğraşılmamaktadır. Fakat bu hastalık da ciddi ve dikkate alınması gereken bir hastalıktır.  Kişilik bozukluğu insanlar arasında huzuru bozarken insanın kendisini de bir hayli yıpratmaktadır. Pasif agresif kişilik bozukluğu da toplumdan çok insanın kendisine yarattığı kişilik sorunudur. Peki bu yazımızın devamında sizleri neler bekliyor? Pasif agresif kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir? Pasif agresif kişilik bozukluğu tedavisi var mıdır? Buna benzer merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulmak için okumaya devam edin.

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu (PAK) Belirtileri Nelerdir?

Pasif agresif kişilik bozukluğunun temelinde ailesel problemler, arkadaş baskısı, az da olsa genetik yapı ve bunun gibi bir çok şey yatar. Bu tür problemlere sahip olan insan etrafındaki tartışma içinde olduğu  insanlarla birlikte sorunlarını ve anlaşmazlıklarını  konuşmak yerine içine atarak dışarı agresif bir tutum sergiler. Sizlerin sözleri onlar için önemini yitirir ve herhangi bir şey söylediğinizde bu sözü onaylamalarına rağmen gerçekleştiremezler. Sizlerle diyalog halindeyken “Mutlaka yapacağım” gibi kesinlikle onaylasalar bile bu eylemleri gerçekleştirmeyebilirler çünkü sizlerin sözlerini düşüncelerini umursamazlar. Sorunların kendilerinde olduğunu bir türlü kabul etmez, suçu her zaman karşı tarafta olduğunu savunurlar. Onların kafasının içinde yarattıkları dünyadaki fikirleri değiştirmek çok zor bir ihtimaldir. Her hangi bir kötü durum ya da sorun ile karşılaşmaları halinde bu gibi  durumlardan ders çıkarmayıp aynı kötü olayların sonuçlarına katlanırlar. Insanın doğası gereği yapması gereken sorunmlulukar vardır. Bu sorumlulukları yerine getirerek kendimize ve çevremize yaşanılabilir bir hayat sağlarız ama pasif agresif kişilik bozukluğu olan insanlar sorumluluk almayı sevmez ve o sorumluluktan kaçarlar. Bu da toplum içindeki huzuru düzeni ve daha bir çok gerekli olan maddeleri bozar. 

Aynı zamanda pasif agresif kişilik bozukluğu olan insanlar alkol, uyuşturucu ve sigara gibi daha bir çok bağımlılık yapan maddelere eğilimli olurlar. Hepimizin bildiği üzere bu alkol, sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerin hepsi vücudumuz için büyük ölçüde zararlıdır fakat pasif agresif kişilik bozukluğu sahibi insanlar bu gini maddelere bağımlılık eğiliminde olduğu için kendilerine verdiği zarar da yadsınamayacak kadar büyük ölçüdedir.

İlginizi Çekebilir!  Bilinçli Farkındalık Yöntemi İle Stres Azaltma

Pasif agresif kişilik bozukluğu olan insanların belirtilerinden biri de suçluluk duygusu olmayışıdır. Bu toplumun huzur ve refahi için gereken inemliönemli bir noktadır. Bir suç ya da kötü birndavranis sergiledigimizde insani duygularımızın en önemlilerinden biri olan pişmanlık duygusu devreye girer ve bu yaptığımız ya da yapacağımız herhangi kötü bir davranışı engeller fakat pasif agresif kişilik bozukluğu olan insanlarda bu gibi bir suçluluk duygusu bulunmadığından suç işleme potansiyelleri daha yüksektir. Bu belirtileri maddeler halinde belirtmek gerekirse:

  • İnsanlarla konuşmak yerine sorunları kafasının içinde kurarak dışarıya agresif bir tutum sergilemek.
  • İnsanların sözlerinin  anlam ifade etmesi, insanları umursamamak.
  • Sorunların kendinde olduğunu kabul etmemek.
  • Sorumluluklardan kaçmak
  • Başa gelen olaylardan ders çıkarmamak
  • Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelere düşkünlük.
  • Suçluluk duygusunun bulunmaması gibi belirtileri bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir! Yürüyen Ölü Sendromu Nedir?

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğunun Tedavisi Var Mı?

Evet, tedavisi bulunmaktadır fakat bu tedavi ilaç iğne gibi yollarla değil terapi, aile, arkadaş çevresi, sosyal etkinlikler gibi daha çok mentaliteye dayalı tedavi biçimleri etkili olacaktır. İlaçlar yalnızca bu depresyonla birlikte gelen kaygı stress ve çeşitli sağlıksal ve ruhsal açıdan gelişen hastalıklarda etkili olarak kullanılabilir. Aynı zamanda terapi de bu gibi kişilik bozukluklarında etkili bir yöntemdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sporsell