Rububiyet Ne Demektir? Tevhidi ve Sırrı
Rububiyet Nedir
Rububiyet kelimesi Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan bir sözcüktür, yani Osmanlıca kökenli bir sözcüktür. Rububiyet kelimesini geniş olarak açıklayacak olursak, Allah’ın aklınıza gelebilecek her türlü mekânda, durumda ve zamanda yaratmış olduğu her varlığa, canlının muhtaç olup Rabbinden dilemiş olduğu şeyleri vermesi, o canlıyı eğitmesi, ihtiyaçlarını karşılaması ve canlının bir şeye sahip olmasını sağlaması ve ona kısaca rızık vermesi durumunu ifade eder. Çoğu Osmanlıca sözlükte olduğu gibi rububiyet kelimesi de birden çok anlamda kullanılmaktadır. Bu yazımızda size rububiyet kelimesinin en yaygın olarak kullanılan anlamlarını açıklayıp, konunun pekişmesi için örnekler sunacağız. Rububiyet, Allah’a özgü olan terbiye anlamında da yoğun olarak kullanılmaktadır, Yaradan’ın bütün varlıkları noksan oldukları bir seviyeden, olabilecekleri en üstün bir düzeye doğru gitmesine yardımcı olması yan kişiyi yönlendirmesi ve bu kişinin yapmış olduğu kendini gerçekleştirme olayında kişinin ihtiyacı olan her şeyi kişiye sağlaması ve bu verdikleri ihtiyaçları kişinin dileklerine boyun eğdirmesi anlamında da kullanılır.
Rububiyet Tevhidi
Rububiyet kelimesi aynı zamanda tevhit kısımlarının bir parçası olarak da karşımıza çıkar. Tevhit, Rububiyet, Uluhiyet, İsim ve Sıfat tevhidi olarak üç ana başlığa sahiptir. Biz bu yazımızda Rububiyet Tevhidini ele alacağız. Rububiyet Tevhidi diğer anlamıyla Rablik tevhidini kısaca açıklayacak olursak: Allah’ın fiillerinde onu tek gerçek olarak kabul etmek ve ona şirk koşmamaktır. Rububiyet Tevhidini açıklayan, ona delil niteliği sağlayan ayetler bulunmaktadır, bunlar;
‘’İşte bu, Rabbiniz olan Allah’tır. O’ndan başka hiçbir ilah yoktur. O her şeyin yaratıcısıdır. Yalnızca ona ibadet edin. O her şeyin üzerinde (gözetleyen, denetleyen ve işlerini yürüten) Vekil’dir’’. (En`âm /102)
‘’Rabbinin rahmet ettikleri müstesna. Onları bunun için yarattı. Rabbinin: ‘’Andolsun ki cinleri ve insanları cehenneme dolduracağım.’’ Sözü kesinleşmiştir.’’ (Hud /119)
Rububiyet Tevhidini pekiştirmek için örnek verecek olursak vereceğimiz örnekler kısaca şunlardır: Olmayan bir şeyi var etmek, rızık vermek, bir canlının hayatına son vermek, canlandırmak, zarar vermek veya fayda sağlamak, geleceği bilmek gibi Allah’a özgü olan fiilleri Rububiyet Tevhidine örnek olarak verilebilir.