Nedir?

Yüksek Kaldıraç Oranı Nedir?

Yüksek kaldıraç oranı, bir finansal yapının toplam borçlarının toplam varlıklarına oranlanması şeklindeki işlemin sonucunun yüksek çıkmasıdır. Daha açık bir ifade ile finansal yapının borcunun, toplam varlıklarından çok daha yüksek olmasıdır. Bu oran çok sık kullanılır ve bir şirketin durumunu net olarak gösterir. Yüksek kaldıraç oranına sahip olan şirketin borçlarını çevirmek için farklı stratejiler geliştirmesi ve karlılığını kısa sürede artırması gerekir. Aksi durumda bahse konu şirket için işlerin hiç iyi gitmediği sonucuna varılır.

Yüksek Kaldıraç Oranı Ne Anlama Gelir?

Bir şirketin yüksek kaldıraç oranına sahip olması sadece kendisini değil, aynı zamanda borç aldığı, alacağı kreditörleri de fazlasıyla ilgilendirir. Bu oranın yüksek olması, risklerin arttığı ve faizlerin ödemesinde zorluklar yaşanacağını gösterir. Bu noktaya kadar yüksek kaldıraç oranının olumsuz olduğu düşünülebilir. Fakat yüksek kaldıraç oranı ile birlikte öz sermaye karlılığı da yükseliyorsa bu durum olumludur ve şirketin kısa bir süre içinde toplam varlıklarını ciddi şekilde artıracağı ve borçlarından kurtulacağı anlamına gelir. Yani öz sermaye karlılığının yükselmesi, yukarıda bahse konu risklerin ortadan kaybolmasına neden olur.

Kaldıraç oranı, para piyasalarında da sıklıkla karşılan bir durum olup, yüksek kaldıraç oranı sayesinde yatırımcılar düşük teminat ile yüksek karlılık elde edebilir. Bu noktada yüksek kar elde edebilmek her ne kadar cazip görünse de bu işlem için yüksek risk alınması gerektiğinin akıldan çıkarılmaması gerekir. Aksi durumda ciddi maddi zararlar yaşanabilir. Forex piyasalarında bunun örnekleri sıklıkla yaşanır. Yüksek riski kontrol edemeyen yatırımcılar, paralarını bu piyasada kaybeder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu