Banka & Finans

2019 Yılı Dolar İçin Nasıl Bir Yıl Olacak

2019 yılının dolar açısından nasıl geçebileceğini analiz edebilmek için öncelikle 2018 senesinde yaşananlarla beraber değerlendirilmesi gereklidir. 2018 yılına baktığımızda dolar açısından dengesiz geçen ancak Türk Lirası karşısında tarihi zirvelerin yaşandığı bir yol oldu. Dünya piyasalarında gelişen ülkelere karşı değer kazanan Dolar, FED ve Amerikan Başkanı Donald Trump’ın agresif ekonomik politikası gereğince 2019 ve devamı yıllarda da değer kazanmaya devam edecek gibi görünüyor.

Türk Lirası cephesinden dolara baktığımızda ise; daha birkaç ay önce Türk Lirası karşısında ralliye çıkan Dolar, şu günlerde Amerika ile olan ilişkilerin daha ılımlıya dönmesi ile beraber durulmuş gibi görünüyor. Ancak, dünya piyasalarındaki beklenti uyarınca Doların Türk Lirası karşısında da değer kazanmaya devam etmesi bekleniyor.

2019 yılında Doların genel olarak yükseleceği beklentisi oluşmuş olsa da, uzman ekonomistler 2019 yılı için Dolara yatırım yapılmasından kaçınılmasını tavsiye ediyor. Zira 2019 yılı, dolar için çok çalkantılı bir sene olabileceği öngörülüyor. Özellikle dünyanın en büyük fonlarını yöneten şirketler 2019 yılında, yatırımlarını başka yatırım araçlarında değerlendirmeyi düşünüyorlar.

2019 Yılında Doları Etkileyebilecek Olaylar

Doların hangi yönde hareket edeceğine ekonominin makro elemanları karar verse de, genel olarak doların artmasını veya düşmesini tetikleyen olaylar gelişebilmektedir. Özellikle dolara yatırım yapmadan önce yatırımcıların bu haberleri takip etmesi zarar etmemek adına önemlidir. Bu kapsamda 2019 yılında Dolar için beklenen haberler şunlardır;

  • ABD’nin ekonomik durumu ile ilgili olarak merkez bankası tarafından yayınlanacak raporlar pozitif olması halinde dolarda yukarı yönlü bir hareket bekleyebiliriz, eğer Trump’ın para politikası işe yaramaz ve merkez bankası olumsuz bir rapor sunarsa Doların ateşinin düşeceğini söyleyebiliriz.
  • ABD merkez bankası FED, 2019’un Haziran, Temmuz ayları arasında faiz kararlarını açıklayacak. Faiz kararlarına göre dolarda yükseliş ya da düşüş görebiliriz.
  • Türkiye Merkez Bankası, 2019 yılında Dolara karşı sert tedbirler alabilir. Türkiye Merkez Bankası’nın belirleyeceği politikaya göre dolarda aşağıya sarkma görebiliriz.
  • Türkiye’nin aylık ve yıllık enflasyon rakamlarına göre Dolar’da hareketlenme olabilir. Özellikle enflasyon verilerinin mevduat faizinin altında kalması halinde Dolar’da yeni bir artış dalgası gelebilir.

Türkiye Merkez Bankası 2019 Dolar Tahmini

Türkiye Merkez Bankası 2019 yılı için 6.50 TL bandında dolar kuru tahmini vermektedir. Türkiye Merkez Bankası tahminlerine göre sene sonunda 4 Türk Lirası civarında olması gereken Dolar kuru, an itibariyle 5.50 civarında seyretmektedir. Dolar kuru şimdiki seviyesine 7 TL’lerden çekildiğini hesaba katarsak Merkez Bankası, bu yılki tahminlerinde oldukça yanıldı. Bu kapsamda Dolara yatırım yapmak isteyenlerin başka verileri göz önünde tutmasında yarar vardır.

2019 Yılında Kısa Vade Dolar Kazandırır Mı?

2018 yılını çok volatil olarak geçiren Dolar, 2019’da kısa vadede düşüş yaşaması bekleniyor. Özellikle her sene FED kararlarından sonra yılın son çeyreğinde fiyatlanan Dolar kuru, her sene olduğu gibi yılın ilk çeyreğinde düşüş yaşayabilir. Ayrıca Euro’nun da dünya piyasalarında büyük ölçüde değer kaybediyor olmasını da göz önünde bulundurduğumuzda 2019 yılında kısa vadecilerin Dolardan uzak durması daha mantıklı olacaktır.

2019 Yılında Orta Vade Dolar Kazandırır Mı?

Dünya piyasalarında yükseliş trendine giren Doların, 2019 yılında yükseliş trendini koruması bekleniyor. Her ne kadar kısa vadede frene basacakmış gibi görünen Dolar, yaz aylarına doğru yatırımcılarına kar satışları için fırsat verebilir.

Orta vadeli dolar yatırımı yapmayı düşünenlerin, aylık olarak en düşük kur seviyesini takip etmelerini öneririz. Özellikle doların her çekilmesini fırsat bilerek yapılan yatırımlar 2019 yılında orta vadecilere iyi paralar kazandırabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu