Banka & Finans

2020 KOSGEB Kredi Alma Şartları

KOSGEB genç girişimcilere kredi ve destekler veriyor ancak bazı şartlar öne sürüyor. Birçok genç girişimci, KOSGEB tarafından verilen bu kredilerden haberdar bile değildir. Bazı gençler de nereye nasıl başvuracağını bilmiyor. Yeni bir iş yeri açmayı planladığınızda ve sermayeniz yeterli değilse, kurduğunuz/kuracağınız iş yeri istihdam potansiyeline sahipse( işçi istidam edebilecekseniz) böyle bir yer için KOSGEB kredi verir. Ancak kredi için önce girişimcilik kursuna kayıt olmak gerekiyor ve bu kursu tamamlamak gerekiyor. Sonra da KOSGEB İş Planı hazırlanacaktır. Kendi iş yerinin sahibi olmak isteyen genç girişimcilere 50 bin TL hibe ve 100 bin TL geri ödeme şartlı destek verilmektedir. Başarılı bir ivme yakalayan böyle bir iş yeri geri ödemelerini düzenli yaptıktan sonra yeniden ve daha büyük miktarda destek alabilir. Ancak şirketi kurmadan önce girişimci kursuna yazılmalı ve başvurunuzu yapmış olmanız gerekiyor. Birileri ile ortak olacağınız durumlarda ki bu LTD şirketi kurulacak demektir, bu durumda ortaklık hissenizin en az yüzde 30 olması icap eder. Yüzde 29 olursa destek alamıyorsunuz. Erkek girişimciler için destek yüzde 60 kadın girişimciler için destek yüze 70 oranındadır.

 

Şirket Kurma Aşaması

 

Girişimcilik kursuna katıldıktan ve KOSGEB iş planını hazırladıktan sonra, şirketinizi kurma aşamasında her ne harcama yaparsanız bunların faturasını almayı ihmal etmeyin. Bu faturaları göstererek destek alabileceksiniz. Ayrıca destek aldıktan sonra 3 yıl boyunca herhangi bir demirbaşınızı satamazsınız.

 

KOSGEB Kredi ve Hibe Alma Şartları

l Girişimci kişi 18 yaşını geçecek

l Girişimcilik kursunu bitirmiş olacak

l KOSGEB iş planını hazırlamış olacak

l KOSGEB sistemine kayıt yaptırmış olacak

l KOBİ ise beyanname verecek

 

 

Verilen Destekler

KOSGEB destekleri genel destek, girişimci desteği, KOBİ proje desteği, AR-GE desteği, Endüstriyel uygulama desteği, Kredi ve faiz desteği, Termatik proje desteği, Teknolojik ürün pazarlama desteği, Laboratuvar desteği gibi desteklerden oluşmaktadır. Bundan böyle büyük ölçekli işletmeler ( sermayesi iş hacmi 125 milyon lira olan şirketler) de destek alabilecek. KOSGEB kobiler için faiz almadan destek programları açacak. Bu tutar 100 bin ile 500 bin TL arasında olacak

 

 

 

Bireysel Girişimciler

İşletme açmadan önce, girişimcilik kursuna girip başarılı bir şekilde bu kursu bitirdikten sonra KOSGEB İş planı siteden indirilerek titizlikle doldurulacak. İş kurmak için dosya kabul görürse, işletmeyi açmak için öz kaynaklarınızdan ya da aldığınız banka kredilerinden harcama yaparak, aldığınız hammadde ve demirbaşları faturalandırmanız gerekiyor. Bu faturaları KOSGEB’e götürdüğünüzde KOSGEB bir kısmını karşılayacak. Ancak iş yeri açmak için öz sermayenizin olması gerekiyor. Ürünleri ve hammaddeyi almanız gerekiyor, bunların faturalarını saklamanız gerekiyor.

 

KOSGEB Destekleri

KOSGEB işletme kuruluş desteği olarak üst limiti 2.000 TL olan meblağı karşılıyor. Makine ve teçhizatlar için geri ödemesiz olarak 18.000 TL kadarını karşılıyor. İşletme giderlerinin desteği ise 30.000 TL olmaktadır. Geri ödemesiz toplam destek ilk girişimciler için 50.000 TL olmaktadır geri ödemeli destek de 100.000 TL olmaktadır. İş planı dereceye girenlerden birinciye 25 bin TL ikinciye 20 bin TL ve üçüncüye 15 bin TL ödül verilmektedir.

 

İş Geliştirme Merkezi Desteği – İŞGEM Desteği

Yükseköğretim kurumu, Belediye ve özel idareler ile meslek kuruluşları ile ortaklaşa kurulacak bir işletme için; kuruluş desteği 650.000 TL dir. Bina tadilat masrafları için geri ödemesiz 500 bin TL destek verilmektedir. Mobilya donanımı için 100 bin TL ve personel giderleri için 50 bin TL verilmektedir. İşletme desteği olarak 200 bin TL destek verilmektedir. Danışmanlık-eğitim hizmeti almaları için 50 bin TL diğer tadilat masrafları için 20 bin TL ödeme yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu