Nasıl Yapılır?Çiftçi Destekleri

2020 Tarla Paraları Ne Zaman Verilecek

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl yapılan çiftçiler için destek ödemeleri bu yıl da yapılmakta. Destek bekleyen çiftçilerin gözleri ise tarım bakanlığında. 2020 yılı Türkiye Cumhuriyeti mazot ve gübre destek ödemeleri kapıda. 2020 Tarla paraları ne zaman verilecek? 2020 Tarla parası nedir?  2020 mazot ve gübre destek ödemeleri ne kadar yapılacak? Tarımsal destek alabilmek için gerekli olan koşullar nelerdir? 2020 yılında tarla parası adı altında hangi alanlara destek verilecek? 2020 tarla parası başvuruları nasıl yapılır? Gibi sorular destek bekleyen çiftçilerin kafasını karıştırıyor. İşte 2020 tarla paraları hakkında merak edilen her şey. 

2020 Yılı Tarla Parası Nedir? 

Tarla parası çiftçilere dönüm başına endüstri bitkileri, yağlı tohum bitkileri, süs bitkileri, hububat, meyve alanları, yumru bitkiler, baklagiller, yem bitkileri, peyzaj, mera ve orman özel çayır alanları, süs bitkileri için mazot ve gübre desteği olarak verilir. 

2020 Tarla Paraları Başvuruları Nasıl Yapılır?

Tarla paraları her yıl olduğu gibi 2020 yılında da dönüm başı olarak verilecek. Dönüm başı ne kadar destek verileceği ise ekim yapılan mahsulün çeşidine göre değişiklik göstermektedir. 

Çiftçiler tarla parası alabilmek için başvuru yapmalıdır. Bunun için öncelikle ÇKS’ye kayıt olunmalıdır. ÇKS, açılımı ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişiler çiftçi kayıt sistemine üye oldukları il veya ilçe tarım birimlerine müracaat etmelidir. 

Dönüm başı verilen yardımlardan fındık ve çay üretimi yapan çiftçiler faydalanamamaktadır. Bitki türünden  (meyve, sebze, bitki, süs bitkisi) üretim yapan çiftçiler dönüm başı destek ödemelerinden faydalanma hakkına sahiptir. 

2020 Yılı Tarla ve Hayvancılık Kolunda Hangi Alanlarda Destek Verilecek?

Çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri için merak konusu olan yardım ve destek yapılacak alanlar açıklandı. Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan destek verilmesi planlanan alanlar aşağıda belirtilmiştir. 

Tarla sahipleri için nakit yardımı, mazot yardımı ve gübre yardımıdır. 

Küçükbaş ve büyükbaş hayvan sahipleri için; nakit yardımı, tütün, yem, pirinç, süt, mısır, ayçiçeği, nohut, pancar, çatak, fidan, arıcılık, süs bitkileri, sebze ve meyve, seracılık, fındık ve dönüm bazlı yardımlar yapılacaktır. 

Destek ve tarla paraları her yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçilerin ziraat bankası hesaplarına yatırılacak. 

2020 Yılı Mazot ve Gübre Desteği Ne Kadar Verilecek?

2020 yılı mazot ve gübre desteği ile ilgili ne kadar destek verileceği çiftçiler tarafından merak edilen konulardan biri. 2020 yılı alan bazlı destek ödemelerinin miktarlarına ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Oman Bakanlığı tarafından net bir açıklama yapıldı. İşte 2020 yılı alan bazlı destek ödemelerinin miktarları;

Fındık tarla parası dönüm başı ne kadar?” sorusu cevaplandı. Dönüm başı fındık tarla parası 170 Türk Lirası olarak belirlendi. Yani yaklaşık olarak 5 dönüm fındık tarlası olan bir kişi tarım işi ile uğraşarak yıllık 850 Türk Lirası fındık yardımı alabilmektedir.  Sera desteği ise 150 Türk Lirası. İyi tarım uygulaması desteğine bağlı meyve ve sebze desteği dönüm başına 50 Türk Lirasıdır. Aromatik süs bitkileri destek ödemesi ise dönüm başı 100 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. 

Doğal tarım yardımı ise 5 farklı koldan ödenecek. 1. Kolda yetiştirme dekar başı için 100 Türk Lirası ödeme sunulur. 2. Kolda 70 Türk Lirası ödeme, 3. Kolda 30 Türk Lirası, 4. Kolda 10 Türk Lirası ve 5. Kolda doğal hayvancılık alanında arıcılık için kovan başı 10 Türk Lirası yardım parası verilecektir. 

Dönüm Başı Mazot Destek Ödemeleri Ne Kadar?

Dönüm başı mazot destek ödemeleri

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf için 19 Türk Lirası;

Kuru soğan, kanola, aspir ve yaş fındık için 17 Türk Lirası;

Nohut, kuru fasulye, mercimek için 22 Türk Lirası olarak belirlendi. 

Dönüm Başı Gübre Destek Ödemeleri Ne Kadar?

Dönüm başı gübre destek ödemeleri

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf için 8 Türk Lirası;

Kuru soğan, kanola, aspir ve yaş fındık için 4 Türk Lirası;

Nohut, kuru fasulye, mercimek için 4 Türk Lirası olarak belirlendi. 

2020 Tarla Paraları Ne Zaman Verilecek?

2020 tarla paraları için başvurular ocak ayında yapılmaya başlandı. Ödemeler ise Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası tarafından belirlenen tarihlerde yapılmaya başlanacak. 

İşte 2020 Tarla Paraları verilme tarihleri

2020 yılında verilecek olan tarla paraları adı altındaki çiftçi ve hayvan yetiştiricilerine verilen destek 2020 yılında 31 ocak tarihinde verilmeye başlanacak. Tarihler Bakan Pakdemirli tarafından 24 ocak 2020 tarihinde açıklandı. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu