Kredi ve Kredi Kartlarına Taksit Sınırı
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu, finansal piyasaları dengelemek ve tüketicilerin hesapsız borçlanmasını engellemek amacıyla 14.08.2018 tarihinde aldığı karar kapsamında kredi ve kredi kartlarına yapılan taksitlerin sınırlandırılmasına karar verdi. Kredi ve kredi kartlarını taksit sayılarının sınırlandırılması ile aile üyelerinin daha dengeli borçlanmaları amaçlanıyor.
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulunun; Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikler 27.11.2018 tarihinde yani bugün itibari ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Kredi ve Kredi Kartlarının Taksit Sınırı Hakkında Yapılan Değişiklikler
27.11.2018’de yayınlanan resmi gazete ile birlikte Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliğinde aşağıdaki sınırlandırmalara yer verdi.
- Tüketicilerin mal ve hizmet alımları karşılığında ödemesi gereken borcunu, belli bir para karşılığında vadelere yayması halinde bu vadeler 12 ayı geçemez. Kısacası BDDK yaptığı düzenleme uyarınca tüketicilerin ihtiyaçları kapsamında aldıkları mal ve ürünler için 12 aydan fazla taksit yaptıramaz.
- 12 aylık taksit sınırı genel kural olup BDDK bazı mal ve hizmetler için ayrı bir taksit sınırı öngörmüştür. Elektronik ürün alımında, kredi kartı ile yapılan ödemeler maksimum 3 aylık taksitlere bölünebilir.
- Tüketicilerin seyahat, konaklama ihtiyaçları için tur şirketlerinden, uçak firmalarından ve otellerden aldıkları hizmetlerin bedeli en fazla 6 ay olarak taksitlendirilebilir. Ayrıca, dernek ve vakıflara kredi kartı ile yapılan ödemelerde en fazla 6 aylık taksit sınırına takılmaktadır.
- Tüketici ve tacir konumunda olan kişilerin vergi ödemeleri ile, gerçek kişilerin sağlık ve sigorta hizmetlerine karşılık yaptıkları ödemeler en fazla 9 ay taksitlendirilebilir.
- BDDK, bu hizmetler dışında kalan akaryakıt, yemek, ziynet eşya, telekominasyon hizmeti, alkollü içeçek gibi günlük ihtiyaçların karşılanması kapsamında alınan hizmetler için kredi kartına taksit yapılamayacağını öngörmüştür.
Yapılan düzenlemeler arasındaki en önemli husus kuyumculardan yapılan alışverişlerin kredi kartına taksit yapılamamasıdır. Bildiğiniz üzere, kuyumcular, hayali ürün satmış gibi komisyon karşılığı tefecilik yapıyordu. Kuyumcuların bu yasadışı faaliyetini engellemek amacıyla kuyumculardan yapılan alışverişlere taksit yasağı getirildi.
Taşıt Kredilerine Gelen Değişiklik
BDDK, taşıt kredileri ile ilgili yaptığı değişiklikle beraber, taşıt kredilerinin üst sınırını 100 bin TL’den 120 Bin TL’ye çıkardı. Daha önce nihai fatura değeri 100 bin ve altı araçlarda uygulanan %70’lik kredi bedeli uygulaması, yeni düzenleme ile 120 bin ve altı araçlar olarak düzenlendi. Bu kapsamda nihai fatura değeri 120 bin TL ve altı araçlarda %70 oranında uygulanan taşıt kredileri, 120 bin TL üstü araçlarda %50 olarak uygulanacak.
Kredi Taksitlerinde Sınırlama
Banka Düzenleme ve Denetleme Kurulu, “Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte yaptığı değişiklik uyarınca gayrimenkul, eğitim öğretim, kamu finansmanı kapsamında alınacak krediler hariç olmak üzere diğer kredilere taksit sınırlandırılması getirildi. Yeni düzenleme ile beraber tüketici kredileri en fazla 36 ay, taşıt kredileri için 48 ay, teknolojik ürünlerin alımı kapsamında alınan kredilerde 12 ay vadeli olarak verilebilir.