ref: refs/heads/v3.0

    E-posta Terimleri Nelerdir? Hepsini Öğrenin

    E-posta terimleri, e-mail iletişimi ile ilgilenmeyen insanlar için gerçekten göz korkutucu olabilir. Bu kadar çok kısaltma ve değiştirilebilir terimle, neyin ne olduğunu bilmek zor olsa da, e-posta ile ilgili her şeyi anlamanıza yardımcı olmak için aşağıda sizin için bazı önemli e-posta terimlerini listeledik:

    Haydi başlayalım!

    Kimlik doğrulama: Kimlik doğrulama, ISS’lerin ve e-posta sağlayıcıların, gönderdiğiniz e-posta’ların, geldikleri alan tarafından gönderilmek üzere onaylandığını ve spam posta olmadığını bilmelerini sağlar. Kimlik doğrulama, etkili e-posta dağıtımının anahtarıdır.

    E-posta Listesi: E-posta pazarlama kampanyaları göndermek için hedef kitle olarak kullanılan bir grup e-posta adresidir.

    Beyaz liste (Whitelist): Beyaz liste, bir alıcı tarafından onaylanan ve gönderenin e-posta’sının gelen kutusuna ulaşmasını kolaylaştıran güvenli gönderenlerin listesidir.

    Kara liste (Blacklist): Kara liste, spam filtreleme şirketleri tarafından tutulan özel bir listedir. Temel olarak güvenilmeyen spam göndericilerin kullandığı sunucuları, IP adreslerini ve alan adlarını tanımlar.

    Toplu Posta (Bulk Mail): Şirketler tarafından pazarlama amacıyla (bültenler, promosyonlar, kuponlar) gönderilen ve bir kerede tüm listelere gönderilen ticari bir e-posta’dır.

    Tıklama: Bir e-posta alıcısı bir mesaj içindeki bir bağlantıya tıkladığında veya esas olarak kimlik doğrulama ve belirli bir görevi onaylama (örneğin, belirli bir web sitesi için hesap oluşturma) için kullanılır.

    Şikayet: Bir e-posta alıcısı gelen kutusundaki spam düğmesine bastığında, bir e-posta sağlayıcısının spam filtrelemesi bunu genellikle bir şikayet olarak kaydeder ve bu göndericiden gelecek e-posta’ların gelen kutusuna ulaşmasını engeller. Şikayetler, özellikle kullanıcılarınızın ve müşterilerinizin en son ürünleriniz/teklifleriniz hakkında bilgi sahibi olmasını istiyorsanız, bir web sitesinin haber bültenin gitmek istemediği mutlak yerdir.

    ​​İçerik Filtreleri: İçerik filtreleri, bir e-posta’nın içeriğini gözden geçiren ve bu e-posta’nın gelen kutusunun spam klasörüne gidip gitmeyeceğine karar veren spam filtreleridir.

    DKIM: DomainKeys Identified Mail, e-posta kutusu sağlayıcılarının alan adınızdan gelen e-posta’ları genel ve özel bir anahtarla doğrulamasını sağlayarak markanızı ve müşterilerinizi koruyan bir e-posta kimlik doğrulama framework sistemidir.

    DMARC: Domain based Message Authentication, Reporting and Conformance, kimlik avı e-posta’larının ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak için e-posta gönderimlerinin kimliğini doğrulamak için SPF ve DKIM kullanan bir standarttır.

    İşlem Postası: Alıcıdan gelen bir eylemle tetiklenen gönderilen herhangi bir mesajdır.

    DNS: Domain Name System, PC veya ISP sunucunuzun belleğinde saklamadığı IP adreslerine ulaşmaya çalıştığınızda, ISP’nizin ağ sunucusu ile iletişim kurmasına yardımcı olur. DNS, bir IP adresini bir ana bilgisayar adına veya tam tersine çevirebilir.

    ESP: Email Service Provider yani E-posta Hizmet Sağlayıcı, son kullanıcıların e-posta göndermesi için yetenekler sağlayan şirkettir.

    IP Adresi: İnternet Protokolü adresi, internet üzerindeki bir ağ içindeki herhangi bir cihaz için benzersiz bir tanımlayıcıdır.

    Soft Bounce: Bir posta kutusu sağlayıcı, çoğunlukla gelen kutusu şu anda dolu olduğu için kullandığınız e-posta adresinin geçerli olmadığını belirttiğinde, soft bounces meydana gelir.

    Hard Bounce: Bir e-posta kutusu sağlayıcı, kullandığınız e-posta adresinin çoğunlukla mevcut olmadığı için geçerli olmadığını belirttiğinde, kesin olarak geri döner.

    SMTP: Simple Mail Transfer Protocol, internet üzerinden e-posta göndermek için kullanılan sunucudan sunucuya süreçtir.

    Kimlik Avı (Phishing) : Kötü niyetli bir taraf, güvenilir bir marka gibi görünerek hassas bilgiler (çoğunlukla mahremiyet ve kredi kartı kötüye kullanımı için) elde etmeye çalıştığında, hesap bilgilerini elde etmek için kendilerini gizler.

    Spoofing: Kaynak gizlendiği için alıcıları bir e-posta’yı açmaları için kandırmak için sahte e-posta adreslerinin kullanıldığı tekniktir. Bu aldatıcı taktik, virüsleri ve diğer kötü niyetli programları yaymak için kullanılır.

    Spam: Alıcı tarafından istenmeyen, çoğunlukla pazarlama amaçlı olan bir e-posta’dır.

    İtibar (Reputation): ISS’lerin gönderme alışkanlıklarınızı nasıl gördüğüdür. İyi bir itibar, düşük hemen çıkma oranları ve düşük şikayetlerden oluşur.

    Açık E-posta:  Bir e-posta alıcısı, gelen kutusundaki bir e-posta mesajını tıkladığında, mesajın gövdesini gördüğünde bu, açık olarak kabul edilir.

    Gönderen Kimliği: Gönderen kimliği, doğrulanmış alanlar tarafından gönderilen e-posta’ların, e-posta gönderenin IP adresini, alanın kayıtlı sahibine göre kontrol ederek doğrulanmasıdır.

    Bilinmeyen Kullanıcı: İşletme veya etki alanında e-posta adresinin (kullanıcının) bulunmadığını gösteren kalıcı bir geri dönme hatasıdır.

    Konu Satırı: Eposta’ların amacını tanımlayan giriştir. E-posta kullanıcısına veya alıcısına gelen kutusundaki mesaj listesine baktıklarında görüntülenen konu satırı, alıcıya mesajın ne hakkında olduğunu, gönderenin ne iletmek istediğini söyler.

    Ön Başlık Metni: Gelen kutusundaki önizleme metnini yönetmek için kullanılır. E-posta şablonunda ön başlık, e-posta’nın e-posta başlığının üzerindeki kısmıdır.

    Önizleme Metni: E-posta bir gelen kutusunda görüntülendiğinde, konu satırından sonra görünen metindir.

    SPF: Sender Policy Framework, e-posta kutusu sağlayıcılarının etki alanınızdan gelen postaları, e-posta’yı gönderen IP adreslerine göre doğrulamasını sağlayan bir e-posta doğrulama sistemidir.

    Abonelikten Çıkma: E-posta’nızın bir alıcısı gelecekteki iletişimden çıkmak istediğinde, bu durum oluşur.

    CC: “Carbon Copy” nın kısaltmasıdır. İnternetten ve e-posta’dan önceki dönemlerde, yazdığınız mektubun bir kopyasını oluşturmak için, yazdığınız yazı ile kopyanız olacak kağıt arasına karbon kağıt yerleştirmeniz gerekiyordu.

    Tıpkı yukarıdaki fiziksel karbon kopyası örneğinde olduğu gibi, CC de bir e-posta’nın kopyalarını başkalarına göndermenin kolay bir yoludur.

    CC’de başka kişilerin de olduğu bir e-posta aldıysanız, muhtemelen mail’in size ve CC’ye alınmış diğer kişilere gönderildiğini fark etmişsinizdir.

    BCC: “Blind Carbon Copy” anlamına gelir. Tıpkı CC gibi, BCC de bir e-posta’nın kopyalarını başkalarına göndermenin bir yoludur. İkisi arasındaki fark, CC kullanıldığında alıcıların bir listesini görebilirsiniz, fakat BCC’de durum böyle değildir. Alıcı, e-posta’nın bir kopyasının başka birine gönderildiğini göremez.

    E-posta entegrasyonları: E-posta pazarlamayla sorunsuz senkronizasyon, veri akışı veya süreçler oluşturmak için farklı araçları veya sistemleri birbirine bağlar.

    Kaynak: https://www.niobehosting.com/blog/cc-ve-bcc-nedir/

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.