ELEKTRİK FATURASI NASIL HESAPLANIR?
Elektrik faturası nasıl hesaplanır? Elektrik faturası hesaplama hakkında merak edilenler ve elektrik faturası hesaplamanın nasıl yapılacağına ilişkin adım adım açıklamalar yazımızda.
Elektrik hizmeti günümüzde her türlü aktif yapı için alınan bir hizmettir. Elektrik faturaları ise dönemsel olarak her ay belli bir günde kesilen ve son ödeme tarihi bulunan aylık faturalardır. Elektrik faturalarının içerisinde sadece aldığımız elektrik hizmetinin ödemesini yapmayız. Aynı zamanda faturalarımızın içerisine devlete ödememiz gereken vergiler de eklenir. Aylık olarak kesilen elektrik faturalarında ne kadar elektrik harcadığımızı merak eden birçok kişi vardır. Peki Elektrik faturası nasıl sorgulanır? Elektrik faturası nasıl hesaplanır? Elektrik faturası hesaplama hakkında merak edilenler ve elektrik faturası hesaplamanın nasıl yapılacağına ilişkin adım adım açıklamalar yazımızda.
İçindekiler
Elektrik Faturası Nasıl Okunur?
Elektrik faturası okumak birçoğumuz için oldukça karmaşık görünür. Ancak doğru elektrik faturası okumayı bilirseniz elektrik faturanızı hesaplayabilir ve akabinde aylık ne kadar elektrik tükettiğinizi ve ne kadar vergi ödediğinizi görebilirsiniz. Elektrik faturası nasıl hesaplanır? Sorusunun cevabını bulabilmeniz için öncelikle elektrik faturası okumayı öğrenmeniz gerekir. Elektrik faturası içinde birçok vergi alınır. Peki elektrik faturası ile birlikte hangi vergiler ödenir?
Elektrik Faturası İçerisinde Ödenen Vergiler Nelerdir?
Elektrik faturası içinde alınan birçok vergi vardır. Elektrik faturası içerisinde alınan vergilerin tamamı ve hangi oranda alındıklarını sizler için aşağıda listeledik.
l Elektrik faturasında bulunan Enerji Fonu (%1) tüketim tutarının %1’i kadar alınır. (Enerji Fonu tam olarak Tüketim tutarı x 0,01 olarak hesaplanır.)
l Elektrik faturasında bulunan TRT Payı (%2) tüketim tutarının %2’si kadar alınır. (TRT Payı tam olarak Tüketim tutarı x 0,02 olarak hesaplanır.)
l Elektrik (Belediye) Tüketim Vergisi (ETV); tüketim tutarının %5’idir. (ETV tam olarak Tüketim tutarı x 0,05 olarak hesaplanır.)
l Yukarıda alınan vergilere ek olarak %18 tutarında KDV alınır. KDV= (Tüketim tutarı+ Bedeller + Enerji Fonu + TRT Payı+ ETV ) x 0.18 olarak hesaplanır.
Elektrik Faturası Okumak
Elektrik faturası okumak biraz karmaşık görünebilir ancak zannedildiği kadar karmaşık değildir. Elektrik faturası üzerinde abonelik bilgileriniz bulunmaktadır. Bu bilgiler dışında fatura tam 3 tablodan oluşmaktadır. Bu tabloların isimleri enerji tüketim tutarı, zaman dilimine göre enerji tüketimleri, bedeller ve vergiler olarak bilinir.
Faturanızı elinize aldığınız andan itibaren ilk olarak aktif tüketim hanesine bakın. Bu hane sizin aylık olarak harcamış bulunduğunuz elektrik tüketimini göstermektedir. Elektrik tüketiminiz kwh (kilowatt saat) cinsinden gösterilir. Tüketim tutarınız hesaplanırken harcadığınız enerji miktarı ile birim fiyat çarpılır. Birim fiyat 1 kwh elektrik enerjisi için biçilen fiyattır.
Elektrik faturası ödeme yolları hakkında merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz.
Tüketim Tutarı Nasıl Hesaplanır?
Tüketim tutarı hesaplayabilmek için tarife grubunuzu bilmeniz gerekir. Tarife grubu iki çeşittir. Bunlar tek zamanlı tarife ve üç zamanlı tarifedir. Tüketim tutarını hesaplarken bu iki grup için farklı hesaplama ölçütü kullanılır.
Tek zamanlı tarife için hesaplanan tüketim tutarı tek bir fiyat üzerinden gidilir. Faturanızdaki ilk tablo üzerindeki veriler kullanılarak hesaplama yapacağız. Aktif tüketim miktarınız (kwh cinsinden)* aktif birim fiyat işlemi size tüketim tutarınızı Türk Lirası cinsinden verecektir.
Üç zamanlı tarife için tüketim tutarı hesaplaması biraz daha karmaşıktır. Üç zamanlı tarifenin anlamı günün üç dönemi için farklı hesaplama ölçütü kullanıldığını gösterir. Hesabı yaparken ikinci tabloyu kullanmalısınız. Günün üç dönemi; gündüz, puant ve gece olarak ayrılır. Gündüz+ puant+ gece tüketiminin toplamı size toplam tüketim tutarınızı verecektir.
Dağıtım Bedeli Hesaplama
Dağıtım bedelinin ne olduğu birçokları tarafından bilinmez. Dağıtım bedeli elektrik hizmetinin hanenize ulaştırılması için ödediğiniz bedeldir. Dağıtım bedelinin hesaplanma ölçütü bulunmaktadır. Belirlenen dağıtım bedeli tüketim miktarı ile çarpılır ve sonuç birim fiyat olarak faturanıza eklenir. Dağıtım birim fiyatı ise EPDK tarafından dönemsel olarak belirlenir. Aktif tüketiminiz ile dağıtım birim fiyatını çarparak dağıtım bedeline ulaşabilirsiniz.
Vergi ve Fonlar Nasıl Hesaplanır?
Vergi ve fonlar faturaya eklenirken toplam aktif tüketim miktarı üzerinden hesaplanarak eklenir. Enerji fonu, trt payı ve elektrik tüketim vergisi hesaplanırken aktif tüketim miktarı baz alınır.
Enerji fonu; tüketim tutarının 0,01 ile çarpılması sonucu ortaya çıkan miktardır.
TRT payı; tüketim tutarının 0,02 ile çarpılması sonucu ortaya çıkan miktardır.
ETV; tüketim tutarının 0,05 ile çarpılması sonucu ortaya çıkan miktardır.
Katma Değer Vergisi (KDV) Faturaya Nasıl Eklenir?
Katma değer vergisi birçoğu tarafından KDV olarak bilinen vergi yüzde 18 oranında alınır. Bu vergi faturanız kapsamında bulunan bütün vergi ve tüketim bedellerinin toplamı üzerinden hesaplanmaktadır. Yani bir anlamda verginin vergisi olarak da isimlendirilebilir. Peki KDV nasıl hesaplanır?
KDV hesaplamak oldukça kolaydır. Tüketim tutarı + dağıtım bedeli+ enerji fonu+ TRT payı + ETV toplamı 0,18 ile çarpılır ve elde edilen sonuç katma değer vergisi olarak faturanıza yansır.