Nedir?

Hedonizm Nedir?

Son zamanlarda birçok kişinin dilinde dolanan bir soru “Hedonizm Nedir?” sorusu. Hedonizmin türkçe karşılığı hazcılık’tır. Bu Sokrates’in öğrencisi ve Kirene Okulu’nun kurucusu olan Aristippos’ un öğretilerinden biridir. Aristippos, insanın amacının hayattan alacağı hazzı maksimize etmek ve hayattan haz almak olduğunu söyler. Peki hedonizm nedir? Hedonist kimlere denir? Hedonizmin temsilcileri kimlerdir? bu ve buna benzer sorular hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız sesimiz okumaya devam edebilirsiniz.

Hazcılık Nedir?

Hedonizm, insanlık için en önemli olan şeyi zevk ve mutluluk olduğuna inanmak da olan felsefeye bir düşünce biçimidir. Hedonizm terimi, yunanca haz anlamına gelen hedone kelimesinde gelmektedir. Hedonistler, hazır mutlak iyi olduğu düşüncesindedirler. Yani hedonistler, insanların eylemlerinin sonunda haza ulaşmak amacı ile belirlenmesi gerektiğini düşünürler. Aristippos’a göre insanların her davranışı mutlu olma düşüncesi neden kaynaklanır. Yani haz, insanların hayatını iyiye dönüştüren ve mutlu olmalarını sağlayan en önemli gerekliliktir. Bu yüzden Aristippos, insanların her eylemlerini haz almak amacıyla yapması gerektiğini ve acıdan kaçınmak zorunda olduklarını düşünmektedir.  Hedonizmde bireyin anlık istekleri, haz ve zevkleri her şeyin önünde tutulmaktadır. Bu yüzden de hedonistler, “diğer insanların ne düşündüğünü ya da nasıl hissettiğini umursamadan anı yaşamalı ve kendimizi her şeyin önünde tutmalıyız.” şeklinde düşünürler. Ancak bazen “ aşırı tüketim” anlamına gelmekte olan neden İzmir’in birçok farklı varyasyonu da bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir ! Monoton Hayattan Kurtulmanın Yolları

Hedonist Nedir?

Hedonizmi öğrendik. Peki hedonist ne demektir? Hedonist, zevk ve hazzı yani hedonizmi kendine özgü bir iyilik olarak kabul etmekte olan kişilere denmektedir. Yani hedonizmi hayat felsefesi haline getiren kişilere hedonist denir. Hedonistlerin amacı, hayattaki her şeyden zevk almak ve hayatı istedikleri gibi yaşamaktır. Yani hedonistler hayatın anlamını “kişisel faydacılık” olarak anlatırlar. Ayrıca hedonistler, hayattaki diğer önemli şeyleri dışlarlar.

Başka bir tanıma göre ise hedonist, hayattaki en büyük amacın fiziksel zevk arayışı olduğunu düşünen ve bunu dünya görüşü haline getiren kişilere denmektedir. Mutluluğu zevk çeşidi olarak gören hedonistler, kendileri mutlu eden şeyleri her şeyin önünde getirirler. Yani bir hedonist, hayatın her anını haz alarak geçirmek için çaba harcar. Hazzı ise hattın nihai amacı olarak görür.

Hedonistlerin Özellikleri Nelerdir?

Hedonistlerin bariz olan bazı özellikleri vardır. Bakıldığında tipik bir hedonistin özellikleri şunlardır:

  • Hazların önündeki her engele düşmandırlar.
  • Kutsal değerleri umursamaz ve kendilerini en değerli varlık olarak görürler.
  • Zengin olmayı ve başarı için çalışanları hiçe sayarlar.
  • Tembel ve miskindirler.
  • Kuralları ve yasakları umursamazlar.
  • Son derece bencil ve ben merkezcidirler.
  • Aile sorumluluğu almaktan ve ölümden korkarlar.
  • Sevmediği işleri yapmaktan nefret ederler.
  • Övülmeye bayılırlar.
  • Eleştiriden nefret ederler.



    İlginizi Çekebilir! Zencefil Sabunu Neye İyi Gelir?

Hedonist Örnekleri Nelerdir?

Tarih boyunca yaşamış olan ve günümüzde yaşamakta olan birçok hedonist örneği verilebilir. En tipik hedonist örnekleri, hayatını oburluk ve cinsellik odaklı yaşamayı amaç edinmiş insanlardır. Bunun dışında adrenalin bağımlısı olan insanlar da bir çeşit hedonist olarak tanımlanır. Bu tip insanlar genellikle adrenalin yaşamak ve yaşadığı adrenalin en üst noktasına ulaşmak için yaşarlar.

Tarihte hedonistler en bariz örnek olarak Roma imparatorları verilir. Roma imparatorları, ellerindeki gücü az almak için kullanan tipik hedonistlerdir. Bunun dışında Pompei kentinde yaşayan insanlar da hedonistlere örnektir. Bu insanlar, yemekleri yatarak yedikten sonra daha fazla yemek yiyebilmek için kaz tüyü sayesinde kendini kustururlar ve sonrasında tekrar yemek yerlermiş. Bir yanardağ patlaması sonucunda kızgın lavların altına gömülen Pompei halkı, günümüzde hem dini hem de felsefi açıdan değerlendirilmekte olan topluluklardandır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu