Hukuk

Hükmün Ertelenmesi Ne Demektir?

Hükmün ertelenmesi, sanık hakkında verilecek olan kararın açıklanmayarak, sanığın belirli bir süre denetimde kalmasını sağlayarak izlenmesi ve bu süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmesi ve farklı bir suç işlememesi durumunda davanın düşürülmesidir. Her ne kadar burada sanık hakkında bir ceza verilmiş gibi gözükse de hukuki olarak bir cezanın varlığından bahsedilemez. Hükmün ertelenmesi; hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasıdır, eğer sanık istenen şartlara göre hareket eder ve suç işlemezse hüküm hiçbir zaman açıklanmaz. Böylece sanık hakkında herhangi bir ceza verilmesi de söz konusu olamaz. Kısacak HAGB kararı olarak ifade edilir.

Hükmün Ertelenmesi Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Hükmün ertelenmesinin bazı şartları vardır. Her dava dosyasında uygulanması söz konusu değildir. Bunlar ilgili kanun maddeleri ile düzenlenmiştir. Buna ilişkin maddeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Disiplin suçlarındaki ceza miktarı ne olursa olsun, hükmün ertelenmesi söz konusu değildir.
  • Karşılıksız çek keşide etme durumunda uygulanmaz.
  • İnkılap kanununda yer alan suçlarda uygulanmaz.
  • Terörle mücadele kanunu kapsamındaki suçlarda uygulanabilir.
  • İmar kirliliği ile ilgili suçlarda uygulanmaz.

Hükmün ertelenmesi, ilgili kanun maddelerinde ayrıntılı olarak yer alır. Fakat burada takdir yetkisi mahkemededir. Kişinin durumuna göre erteleme yapılabilir ya da hüküm açıklanabilir. Ayrıca bu noktada yargılanan kişinin isteği de dikkate alınır. Yargılamanın başında bu husus sorulur ve yargılanan kişi kabul eder ve mahkeme heyeti de takdir ederse hükmün açıklanması geri bırakılabilir.

Hapis cezalarında da hükmün açıklanmasının geri bırakılması söz konusudur. Fakat burada sınır 2 yıl olarak belirlenmiştir. 2 yıldan daha az bir ceza durumu söz konusu olursa hapis cezasında hükmün ertelenmesi gündeme gelebilir. Fakat daha uzun süreli hapis cezalarında bu uygulamanın devreye sokulması söz konusu değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu