ref: refs/heads/v3.0

    icra Harç Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

    İcra, alacaklının borçludan alacağını tahsil edemediği durumlarda hukuki yollara başvurması ile işleyen sürece verilen isimdir. Bu süreç tamamı ile devlet eli ile gerçekleşmektedir. İcra süreci icra müdürlüğündeki icra takibi bölümleri ile gerçekleşmektedir.

    İcra takibi başlatmadan önce uygulanması gereken birtakım prosedürler vardır. Bu prosedürler ışığında alacaklı önce bir avukat desteği ile birlikte (bireysel de müracaat edebilir) icra müdürlüğüne gider. İcra müdürlüğü içerisinde takip talebinde bulunur. Takip talebi başvurusu işleme alındıktan sonra icra müdürlüğü borçlu için ödeme emri düzenler. Düzenlenen ödeme emri borçluya bildirilir. Böylece icra takip süreci kesinleşir. Alacaklı icra takibi başlatmadan önce alacaklı kişiden harç alınır. Bu harç daha sonra borçludan tahsil edilmek üzere alınmaktadır.

    İcra harç hesaplama nasıl yapılır? Sorusu sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Özellikle alacaklılar tarafından araştırılan İcra Başvuru harçları hakkında merak edilenleri yazımızda derledik.

    İcra Başvuru Harçları

    İki çeşit icra başvuru harcı mevcuttur. Bu harçlardan ilki değeri belli olmayan alacaklar için açılan icra takiplerinde istenilen harçtır. Bu harcın bedeli 35,90 Türk Lirasıdır. Bir diğeri ise asıl hesaplama gerektiren harç türüdür. Değeri belli olan alacaklar için icra takiplerinde istenilen tahsil harcıdır. Bu harç alacağın değeri üzerinden hesaplanmaktadır.

    İcra Harç Miktarı Hesaplama

    İcra harç miktarı hesaplama değeri belli olan alacaklar için uygulanan bir harç alma yöntemidir. Değeri belli olan alacaklar için alınan harç miktarı alacağın değerinin bir kısım yüzdeliğini oluşturmaktadır. Bu yüzdelik belli hususlara göre değişiklik göstermektedir.

    Değeri Bilinen Alacaklar İçin Harç Miktarı Hesaplama

    Değeri bilinen alacaklar için yatırılması gereken harç miktarının yüzdelik dilimleri aşağıda belirtilmiştir. Yüzdelik hesap alacağın değeri üzerinden hesaplanarak ödenmesi gereken harç miktarı ortaya çıkar. İşte değeri bilinen alacaklar için harç miktar hesaplama kriterleri:

    • Ödeme emri veya icra müdürlüğü tarafından verilen icra emrinin borçluya bildirilmesinden sonra ancak hacizden önce ödenen paralarda % 4.55 kadar icra harç bedeli ödenir.
    • Haciz işlemlerinden sonra ancak haciz konulan malın satışından önce ödenen paralarda %9,10 kadar icra harç bedeli ödenir.
    • Haciz altında olan veya rehin alınan borçluya ait malların satış işlemleri tamamlandıktan sonra tahsil edilen paradan % 11,38 kadar harç tahsil bedeli ödenir.
    •  İşyerlerinde çalışanların hizmet bedellerinin haczi yolu ile tahsil edilen paradan % 4.55 kadar harç tahsil bedeli ödenir.
    • Takip talebi bulunmayan alacaklılar için İcra ve İflas kanunu içerisinde yer alan 125 numaralı maddesinin 3. Fıkrası nedeni ile ödenen paradan % 2.27 kadar harç tahsil bedeli alınır.
    • Gayrimenkul ve gemi tahliye, teslim işlemlerinde; icra emri verildikten sonra tahliye işlemi gerçekleşirse % 2.27, icra marifeti ile teslim durumunda % 4.55 kadar harç bedeli ödenir.
    • Menkul teslim işlemlerinde; icra işlemlerinin tebliğ edilmesinden sonra teslim edilmesi durumunda %2.27 kadar, icra marifeti ile teslim edilmesi durumunda %4.55 kadar harç tahsil edilir.

    Peşin Harç Nedir?

    Peşin harç, hesaplanan icra takip tutarı ile ölçülmektedir. Tutar, alacaklının alacak miktarı üzerinden hesaplanır. Tutar takip halinde olan alacak miktarının binde beşlik kısmını oluşturmaktadır. Ayrıca dosya içerisinde kısmen veya tamamen yapılan tahsilatlarda belirtilen harçlara ek olarak yeni harç ödemeleri de istenmektedir. Bu harçlardan bazıları ceza evi harcı veya tahsil harcı gibi harçlardır.

    Haricen Tahsil Olunan Alacak İçin Harç Nasıl Hesaplanır?

    Borçlu daha sonra kendisi ödemesi üzerine yatırması gereken harç tahsil bedelini icra müdürlüğüne ödeyebilmektedir. Aynı zamanda haricen de alacaklıya doğrudan teslim edebilmektedir. Haricen gerçekleşen tahsilatlarda alacaklı tarafından icra müdürlüğüne alacağın tahsil olduğu bilgisi ulaştırılmalıdır.

    Halihazırda var olan dosya içerisindeki hacizler üzerinde işlem yapabilmek için tahsil harcının ödenmiş olması gerekir. Borçlunun sahip olduğu mallar üzerinde haciz varsa haczin kaldırılması gibi işlemler ancak tahsil harcının yatırılmasından sonra gerçekleştirilebilmektedir.

    Alacaklının İcra Takibi Sürecinde Dosyadan Feragat Etmesi Durumunda Harç Hesaplanması

    Alacaklı her zaman icra takibinden feragat etme hakkını elinde tutar. Şayet alacaklı dosyadan ferağat ederse icra müdürlüğüne feragat harcı ödemek durumunda kalır. Çünkü feragat işlemini gerçekleştiren kişi tarafından ödenmesi gereken feragat harcının borçlunun feragat gibi bir hakkı olmaması nedeni ile alacaklı tarafından ödenmelidir.

    Feragat harcı hesaplamalarının iki yolu vardır. Eğer açılan dosya içerisinde haciz işlemi gerçekleşmiş ise feragat harcı alacağın değerinin % 4.55 kadar bir kısmını oluşturmaktadır. Ancak dosya içerisinde herhangi bir haciz işlemi bulunmuyor ise ödenmesi gereken feragat harcı alacak olan malın değerinin % 2.27 kadar bir kısmının oluşturmaktadır.

    Yorumlar

    1. IBRAHIM05380539788 avatarı IBRAHIM05380539788 dedi ki:

      Merhaba lar benim eski borcum vardı yapı krediye 2100 tl anlaştık 300 tl borcu m kaldı nasip olursa cuma günü onuda yatırıp dosyayimi kapatmak istiyorum şuan maddi sıkıntım da var acaba icra ya borcum ne kadar çıkar doğru bilgi verirsen çok sevinirim teşekkür ederim