ref: refs/heads/v3.0

    İhbar Tazminatı Nedir? Hangi Durumlarda Alınır?

    İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı zaman aşımı ne zaman gerçekleşir? Merak edilen soruların cevapları için okumaya devam edin.

    İhbar tazminatı, işçi alacakları arasında yer alan ve birçok kişi tarafından sürekli sorgulanan alacak çeşitlerinden biridir. Peki işçi alacaklarından biri olan ihbar tazminatı almak için sağlanması gereken şartlar nedir? İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı zaman aşımı ne zaman gerçekleşir? Merak edilen soruların cevapları için okumaya devam edin. 

    İhbar Tazminatı Nedir?

    İhbar tazminatı, işçi alacakları arasında bulunan ve sıkça adı duyulan tazminat çeşitlerinden biridir. Bu tazminatı hem işçi hem de işveren taraf ödeyebilmektedir. Tazminatın asıl amacı iş sözleşmesini usulsöz bir şekilde fesheden tarafın mağdur edilen tarafa maddi ödeme yapmasıdır. Yani ihbar tazminatının ödenmesinde esas alınan durum haklılıktır. Tamamı ile haklılığı netleşen tarafa yapılan bu ödemeyi alabilmek için bazı şartların karşılanması gerekir.



    İlginizi Çekebilir! İhtiyati haciz nedir?

    İhbar Tazminatı Hangi Şartlarda Alınır?

    İhbar tazminatı alma şartları tam anlamı ile fesih süreleri ile alakalıdır. Fesih süresine bağlı olarak aşağıda yer alan bilgiler üzerinden ihbar tazminatı şartlarını öğrenebilirsiniz. İşte İhbar tazminatı fesih süreleri;

    • Altı ay süreden az az çalışmış bulunan işçi, işveren tarafa bildirim yapmalıdır. Sonrasında 2 hafta sonra,
    • Altı ay süre ile 18 ay süre arasında çalışmış bulunan işçi, işveren tarafa bildirim yapmalıdır. Sonrasında 1 hafta sonra,
    • 18 ay ile 36 ay arasında çalışmış bulunan işçi, işverene bildirim yapmalıdır. Sonrasında 6 hafta sonra,
    • 36 ay ve 36 aydan fazla çalışmış olan işçi ise işverene bildirim yapmalıdır. Sonrasında 8 hafta sonra sözleşmenin fesh edilmesi mümkün hale gelmektedir.

    Yukarıda yer alan fesih süreleri işçinin iş sözleşmesini fesh etmek için beklemesi gereken süredir. İhbar tazminatı almak için gerekli şartları taşımadığınız durumda karşı tarafın haklarını da ihlal ederseniz ihbar tazminatını kendiniz ödemeniz gerekebilir. Bu nedenle ihbar tazminatı süreleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmadan hareket etmemeniz önerilir. Yukarıda yer alan ihbar tazminatı sürelerine önem vermeniz gerekir. Peki ihbar tazminatı nasıl hesaplanır?

    İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

    İhbar tazminatı hesaplama 2020 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi yapılmaktadır. İhbar tazminatı hesaplama aslında kıdem tazminatı hesaplama yolları ile aynıdır. Daha detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse; çalışanın kıdemine göre alabileceği ihbar tazminatı miktarı değişmektedir. İhbar süresine uyulmadığında yukarıda yer alan sürelerde çalışma ücreti talep edilebilmektedir. İşveren açısından işçi işten çıkacağını önceden belirtmezse ya da işçi açısından işveren tarafından çıkarılacağını önceden söylemezse ihbar tazminatı almaya hak kazanır. 2 haftalık ihbar tazminatı hesaplamak için işçinin iki haftalık giydirilmiş ücretinin hesaplanması yeterli olacaktır. Aynı şekilde farklı süreler için de hesaplama yapmanız mümkündür.

    İlginizi Çekebilir! Emekli ikramiyesi- Kıdem ve İhtar tazminatlarına haciz gelir mi?

    İhbar Tazminatı Zaman Aşımı Süreleri

     İhbar tazminatında zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. 2017 yılından bu yana 5 yıl olarak bilinen ihbar tazminatı zaman aşımı, işçinin ya da işverenin ihbar tazminatı hakkını talep etme süresidir.

    İhbar tazminatı zaman aşımı 25.10.2017 tarihinden önceki davalarda 10 yıl olarak geçerlidir. Ancak bu tarihten sonraki davalarda 5 yıl olarak belirlenmiş ve uygulanmaktadır. İhbar tazminatı aslında işçi alacakları arasında en kolay hesaplanan ve mantığı da bir o kadar basit olan alacaklardan biridir. İşçinin ya da işverenin hak ihlali yapması durumunda ortaya çıkan ihbar tazminatı işçinin ne kadar süredir işçi olduğuna bağlı olarak alınan bir ödemedir. Bu ödemenin miktarını belirlemek için işçinin çalıştığı sürenin kaç haftalık bir ihbar sürecine tekabül ettiğini bilmesi gerekir. Kendiniz de basitçe ihbar tazminatı hesaplayabilirsiniz.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.