Nedir?

Sendikasyon Kredisi Nedir?

Sendikasyon kredisi, bir borçlanma şekline denilmektedir çoğunlukla herhangi bir  uluslararası güvenilir bankalar tarafından verilir. Belirli prosedürleri vardır ve kredi, aracı bir banka tarafından ayarlanır. Bu kredilerin taşıdığı ek faize “spread” adı verilir. Normal faiz sistemi yerine sendikasyon kredisinde spread faizi denilmektedir.

Sendikasyon kredisindeki faiz çeşidi olan spread, LIBOR ya da EURIBOR gibi faiz oranları üzerinden net bir faiz oranı ile birlikte hesaplanmaktadır.

Sendikasyon kredisi için belli başlı bir anlaşma yapılması gereklidir. Yapılan anlaşmalarla birlikte uluslararası ticari bankalardan,  bir banka ya da herhangi bir finans kurumunun liderliği esas alınarak, birden fazla banka veya finans kurumunun almış olduğu nakdi olarak belirlenen bu krediye sendikasyon kredisi denilmektedir.

Sendikasyon Kredisi İçeriği Nedir?

Sendikasyon kredisi de bizlerin bankalardan aldığı kredilere epeyce benzerlik taşımaktadır. Sendikasyon kredisinde de faiz oranları, tutar ve vade bulunur. Yalnızca faiz oranları normal kredi faiz oranlarından farklı olarak LIBOR ya da EURIBOR üzerinden hesaplanabilir.

Sendikasyon Kredisinin Önemi Nedir?

Sendikasyon kredisini alacağınız zaman uluslararası bankalardan oluşan bir konsorsiyum tarafından inceleme altına alınırsınız. Bu açıdan tüm mal varlığınız ve gelecek vaat edip etmemeniz bu kurum tarafından belirlenir. Eğer sendikasyon kredisini alırsanız bu incelemeler neticesinde iyi bir duruma sahip olduğunuz anlaşılacak ve ticari bir ortamda güven oluşturmanız da sağlanacaktır.

Ülkemizde Sendikasyon Kredisi Alan Kuruluşlar Var Mıdır?

Ülkemizde Sendikasyon kredisi alan kuruluşlar vardır. Bunlardan en göze çarpanı ise Ziraat Bankası olmaktadır. Ziraat Bankası Sendikasyon Kredisi adı altında toplamda 40 bankadan 1 milyar 425 dolarlık bir kredi sağlamıştır. Ziraat Bankası 22 ülkeden katılan bankaların yapmış olduğu konsorsiyum ile birlikte bu parayı sendikasyon kredisi olarak çektiklerini açıklamıştır.

Bu kadar farklı katılımcının da sağlanması ile birlikte aslında Ziraat Bankasının uluslararası portföyde de ne kadar güvenli bir ortam sağlamış olan banka olduğu gözle görülmüştür. Reel sektöre ve ülkemizin tasarruf dengesine sağlamış oldukları bu yatırımlarla brlikte Ziraat Bankasının hız geçmeden büyük bir ivme ile büyümeye devam ettiğini mali açıdan söyleyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu